Cursus brood bakken in houthoven

Gepubliceerd op Maandag, 3 augustus 2009 |

Cursus brood bakken in de houtoven door Landwijzer vzw

- Verwerking van inlandse biologische tarwe op de hoeve–

In samenwerking met De Zonnekeuken (Peter Vandermeersch) en De Zaaier (Diederik Steyaert) organiseren we een cursus brood bakken op de hoeve. We maken gebruik van vers gemalen Vlaamse bio-tarwe en ‘backferment’ als rijsmiddel. We bakken in een klassieke houtoven. De cursus is gespreid over 2 dagen; zo geven we het deeg ’s nachts de tijd om rustig het fermentatie-proces door te maken. Tussen de bewerkingen door verdiepen we ons in de achtergronden van de ambachtelijke broodbereiding. Aan het eind gaat elke deelnemer met 2 broden naar huis.

Wanneer ?
Van vrijdag 28 aug ‘09 om 16.00 u tot zaterdag 29 aug ’09 om 15.00 u
(zie inhoud / mét overnachtingsmogelijkheid)

Waar ?
De Zaaier (kleinschalig gemengd bio-bedrijf)
Diederik Steyaert
Korte Akkerstraat 2 8020 Ruddervoorde
Tel.: 050 27 02 44

Overnachting & Ontbijt :
Overnachting op De Zaaier is mogelijk op de zolder van de schuur of in eigen tent. Zorg in elk geval zelf voor slaapgerief. Je kan er ook ontbijten; daarvoor betaal je 5 € extra.

Cursusbijdrage :
40 € (2 broodmaaltijden inbegrepen) + 5 € voor ontbijt
(voor huidige Landwijzer-cursisten : 30 € + 5 € voor ontbijt)

Inschrijven :
Er kunnen maximaal 10 mensen deelnemen.

Inschrijving door :

- aanmelding via geert.iserbyt@landwijzer.be of 0495 45 93 07, vóór 10/08
vermeld : Naam, aantal personen, of je blijft slapen/ontbijten, telefoonnummer
- na bevestiging van onze kant : storting van de cursusbijdrage op reknr.:
523-0801320-78 van Landwijzer vzw vóór 15/08 met vermelding van :
“Naam + Broodbakcursus 2009”.

Meebrengen :
- schort, vaatdoek, notablok & schrijfgerei, 2 broodzakken
- slaapgerief indien je blijft overnachten

Achtergrond :

Met deze cursus willen we de productie en verkoop van regionaal, ambachtelijk houtoven-hoevebrood met bio-bakgraan van eigen bodem nieuw leven inblazen. We sluiten daarmee aan bij de groeiende beweging van boeren-bakkers in het buitenland en regionale korte-keten initiatieven zoals de Zeeuwse Vlegel (NL) en Agribio (Wallonië).

‘Backferment-direkt’ is als rijsmiddel in onze streken nog weinig bekend. Het is een natuurlijk rijsmiddel op basis van graan, water, honing en zout, dat een melkzure fermentatie in het deeg op gang brengt, met een stevig, smaakvol en goed verteerbaar (volkoren)brood als resultaat. Het procédé lijkt op dat van zuurdesem, maar verschilt ervan in menig opzicht.

Inhoud van de cursus :

Vrijdag 28 aug :
- 16.00 u : Welkom
- 16.30 u : De geschiedenis van het brood
- 17.00 u : Oorsprong, voedingswaarde en bakwaarde van tarwe en spelt
- 18.00 u : Broodmaaltijd
- 19.00 u : Graan malen en voordeeg aanzetten
Belang maalprocédé, soorten rijsmiddelen & hun werking
- 20.00 u : Film “Rencontre avec un boulanger-paysan” + bespreking

Zaterdag 29 aug :
- 08.00 u : Ontbijt (enkel voor wie blijft overnachten)
- 09.00 u : Hoofddeeg aanmaken (volkoren & gebuild), kneden en laten rijzen
De bakoven : soorten en werking
- 10.00 u : Bakoven aansteken
Broden vormen
- 12.00 u : Broden in de oven schuiven
Broodmaaltijd
- 12.45 u : Broden uit de oven halen
Relatie menselijke ontwikkeling <-> ontwikkeling van het brood
- 14.00 u : Marktkansen voor biologisch houtoven-hoevebrood
- 15.00 u : Einde

Wegbeschrijving :

Openbaar vervoer
- reis met de trein naar NMBS-station Brugge
- ga naar busperron 4 van De Lijn
- neem bus 21 Brugge-Tielt (op vr 28/08 om 15.25 u / op zat 29/08 om 8.25 u)
- stap na ong 30 min uit in Ruddervoorde-Dorp
- wandel via de Proosdijstraat richting Hertsberge (ong 1 Km)
- neem links de Korte Akkerstraat en ga bij het eerste huis rechts het erf op

Auto
- neem op de E 40 bij Brugge (Loppem) de A 17 richting Kortrijk
(vanuit Kortrijk-Roeselare : neem de A 17 richting Brugge)
- neem afrit 11, Ruddervoorde en rij naar Ruddervoorde-Dorp
- ga daar richting Hertsberge en steek de N 50 (Brugge-Kortrijk) over
- volg de Proosdijstraat ong 1 Km en ga in de grote bocht naar rechts,
linksaf de Korte Akkerstraat in
- rij bij het eerste huis rechts het erf op

Proef het verschil !