Agro-Ecologie
Agro-Ecologie
Wat is agro-ecologie?
Agro-ecologie betekent dat we op een duurzame manier voedsel produceren, verwerken en consumeren. Agro-ecologische boeren werken samen met de natuur om het voedsel te produceren. Ze sluiten de kringloop zo dicht mogelijk bij het bedrijf en bieden hun producten aan op de lokale markt waar consumenten er een eerlijke prijs voor betalen.
Agro-ecologie respecteert de rechten, de kennis en de noden van de mensen die het voedsel produceren en consumeren. Het zet boerenkennis in om te komen tot een veerkrachtige landbouw die past bij de regio.
Agro-ecologie is geen vaste set van criteria zoals je bijvoorbeeld bij biologische landbouw hebt. Agro-ecologie is een streefdoel en gaat uit van een reeks ecologische en sociale principes die de veerkracht en duurzaamheid van voedselsystemen verbeteren.
Plaats een proefbestelling via Voedselteams
Het belang van agro-ecologie
Veel mensen raken vervreemd van de oorsprong van hun voedsel. Ze verliezen de verbinding met de seizoenen, met de boerengemeenschap en de waarde van landbouwproducten. We staan voor grote uitdagingen op dat vlak, zowel op lokaal (Vlaanderen-Belgiƫ) als mondiaal (Europa-planeet Aarde) niveau. Maar het rode alarm licht niet enkel op voor landbouw en voedsel, ook het klimaat, de wereldwijde voedingsproblematiek, armoede en gebruik van grondstoffen staan onder druk, net als organisaties die pleiten voor eerlijke markten en de herwaardering van eigentijdse voeding.In de volgende decennia zullen we nog grote vooruitgang moeten boeken op vlak van verduurzaming van het landbouw-voedingssysteem om aan al die uitdagingen tegemoet te komen. Iedereen zal daaraan dienen bij te dragen: de bedrijven, de boeren, de overheden, onderzoekers en de consumenten.
Streven we verduurzaming van de agro-systemen na dan moet we werken aan het sluiten van kringlopen, verminderen van afval, reduceren van vervuiling/uitspoeling/emissies, verbeteren van de biodiversiteit, reguleren van markten en herontdekken van de waarde van voeding. Dit betekent ook het verbeteren van de economische perspectieven van de landbouwers in de voedselketen en het tot stand brengen van een goede samenwerking tussen landbouwers en consumenten.
De korte keten biedt de mogelijkheid om :
- Lokale actoren in staat te stellen te denken en te handelen in functie van duurzame, gezonde voeding;
- het sociaal en ecologisch draagvlak te versterken om vervuiling van het milieu en uitputting van de grondstoffen een halt toe te roepen,
- een goede inbedding van duurzame voedselproductie in de samenleving te realiseren,
- economisch leefbare en autonome bedrijven uit te bouwen en te handhaven.
In deze strijd vormt Voedselteams een partner van Voedsel Anders, een groeiende beweging van organisaties die pleiten voor een transitie naar agro-ecologie.
Plaats een proefbestelling via Voedselteams