Agro-Ecologie
Agro-Ecologie
Veel mensen raken vervreemd van de oorsprong van hun voedsel. Ze verliezen de verbinding met de seizoenen, met de boerengemeenschap en de waarde van landbouwproducten. We staan voor grote uitdagingen op dat vlak, zowel op lokaal (Vlaanderen-Belgiƫ) als mondiaal (Europa-planeet Aarde) niveau. Maar het rode alarm licht niet enkel op voor landbouw en voedsel, ook het klimaat, de wereldwijde voedingsproblematiek, armoede en gebruik van grondstoffen staan onder druk, net als organisaties die pleiten voor eerlijke markten en de herwaardering van eigentijdse voeding.
In de volgende decennia zullen we nog grote vooruitgang moeten boeken op vlak van verduurzaming van het landbouw-voedingssysteem om aan al die uitdagingen tegemoet te komen. Iedereen zal daaraan dienen bij te dragen: de bedrijven, de boeren, de overheden, onderzoekers en de consumenten.
Streven we verduurzaming van de agro-systemen na dan moet we werken aan het sluiten van kringlopen, verminderen van afval, reduceren van vervuiling/uitspoeling/emissies, verbeteren van de biodiversiteit, reguleren van markten en herontdekken van de waarde van voeding. Dit betekent ook het verbeteren van de economische perspectieven van de landbouwers in de voedselketen en het tot stand brengen van een goede samenwerking tussen landbouwers en consumenten.
De korte keten biedt de mogelijkheid om :
In deze strijd vormt Voedselteams een partner van Voedsel Anders, een groeiende beweging van organisaties die pleiten voor een transitie naar agro-ecologie.
In de volgende decennia zullen we nog grote vooruitgang moeten boeken op vlak van verduurzaming van het landbouw-voedingssysteem om aan al die uitdagingen tegemoet te komen. Iedereen zal daaraan dienen bij te dragen: de bedrijven, de boeren, de overheden, onderzoekers en de consumenten.
Streven we verduurzaming van de agro-systemen na dan moet we werken aan het sluiten van kringlopen, verminderen van afval, reduceren van vervuiling/uitspoeling/emissies, verbeteren van de biodiversiteit, reguleren van markten en herontdekken van de waarde van voeding. Dit betekent ook het verbeteren van de economische perspectieven van de landbouwers in de voedselketen en het tot stand brengen van een goede samenwerking tussen landbouwers en consumenten.
De korte keten biedt de mogelijkheid om :
- Lokale actoren in staat te stellen te denken en te handelen in functie van duurzame, gezonde voeding;
- het sociaal en ecologisch draagvlak te versterken om vervuiling van het milieu en uitputting van de grondstoffen een halt toe te roepen,
- een goede inbedding van duurzame voedselproductie in de samenleving te realiseren,
- economisch leefbare en autonome bedrijven uit te bouwen en te handhaven.
In deze strijd vormt Voedselteams een partner van Voedsel Anders, een groeiende beweging van organisaties die pleiten voor een transitie naar agro-ecologie.