In de portretreeks van Voedsel Anders presenteert VELT-medewerkster Leentje Speybroeck haar visie op duuzame voeding. Wij selecteerden voor u alvast twee fragmenten en de 10 stappen naar duuzame voeding. Het volledige portret kan je intergraal lezen op de website van Voedsel Anders.
Moet je diep in de geldbuidel tasten als je kiest voor gezonde voeding en eet volgens de tien stappen naar een duurzame voeding? De vaak hogere prijzen van een aantal bioproducten maakt de stap naar bio voor sommige mensen moeilijker. Maar klopt de beeldvorming dat ecologisch eten bij voorbaat duur is? En ligt de oplossing bij de goedkope bioproducten in de zogenaamde harde discounters?
"Nee," zegt Leentje Speybroeck, medewerker voeding bij Velt. "Kwaliteitsvolle voeding verdient een goede, eerlijke prijs die aanvaardbaar is voor de consument en een goed loon geeft aan de producent. Met een aantal basisprincipes in je achterhoofd kun je ecologisch én betaalbaar koken zonder in te boeten op smaak of voedingswaarden."
...
10 stappen naar duurzame voeding
Bron: website Voedsel Anders
Moet je diep in de geldbuidel tasten als je kiest voor gezonde voeding en eet volgens de tien stappen naar een duurzame voeding? De vaak hogere prijzen van een aantal bioproducten maakt de stap naar bio voor sommige mensen moeilijker. Maar klopt de beeldvorming dat ecologisch eten bij voorbaat duur is? En ligt de oplossing bij de goedkope bioproducten in de zogenaamde harde discounters?
"Nee," zegt Leentje Speybroeck, medewerker voeding bij Velt. "Kwaliteitsvolle voeding verdient een goede, eerlijke prijs die aanvaardbaar is voor de consument en een goed loon geeft aan de producent. Met een aantal basisprincipes in je achterhoofd kun je ecologisch én betaalbaar koken zonder in te boeten op smaak of voedingswaarden."
...
10 stappen naar duurzame voeding
- Geniet op het ritme van de seizoenen.
- Vermijd restjes of ‘pimp’ ze tot feestelijke hapjes.
- Gebruik bioproducten voor minder pesticiden.
- Vers van hier, lekker lokaal!
- Eet minder maar beter vlees.
- Ga zelf aan de slag, kies niet voor kant-en-klaar.
- Vermijd verpakkingen en afval.
- Bereid bewust en bespaar energie.
- Kies voor variatie, voedzaam en lekker.
- Geef de boer geld voor zijn waar.
Bron: website Voedsel Anders