Campagne: er zijn nog échte helden !

14/01/2019
Lang, lang geleden, toen koningen nog koppen lieten rollen en ruige boeven het land onveilig maakten, waren er helden nodig.  En die bestonden in alle vormen en maten.
De ene buurman die de andere hielp als rovers langskwamen en hen dan onversaagd tezamen te lijf gingen.
Of ridders en boogschutters die heldhaftig dorpen bevrijdden van een meedogenloze tiran.
Zij overstegen hun eigenbelang en dachten niet enkel aan zichzelf of aan zelfverrijking.
Zij  redden en hielpen anderen, omdat ze vonden dat dat het juiste was om te doen.
Ze beschikten over de gave van zelfopoffering, inlevingsvermogen, de kracht van samenwerking en vooral de moed om blijven door te gaan.
Omdat enkel door zulke helden de wereld een betere plek wordt om in te leven.
 
Je zou denken dat zulke helden niet meer voorkomen in onze hedendaagse tijd, onbestaande geworden, uitgestorven zijn. 
Maar niets is minder waar! Ze zijn er nog steeds en met velen ! 
 
Helden die dagelijks in de weer gaan om ons voedsel te kweken op een kleinschalige, ecologische, duurzame manier. Die vechten tegen een industriële machine die hen probeert te verplichten om grootschaliger te worden en daarvoor lage prijzen en slavenarbeid aanbiedt.
Helden die zich verenigen om sterker te staan tegen de pletwals van groothandelaars die de grootste hoeveelheden aan de laagste prijs wensen aan te kopen en tegen fabrieksvoedsel dat dingen toevoegt die een normaal mens in zijn keuken nooit gebruikt.
Helden die hun bodem en dieren voorop zetten en niet hun winst.
Die vol moed een volledige gemeenschap willen voorzien van lokaal, seizoensgebonden voeding.
Zonder de nood aan kunstmest, herbiciden, pesticiden, fungiciden, additieven, bewaarmiddelen.
Helden die de pure smaak van voedsel willen herstellen.
 
Ze krijgen hulp van hun eigen bevolking, hun eigen buurt, waar wekelijks helden opstaan om zonder wederdienst die boeren daarbij te helpen en zich daarom verenigen in een team, want samen ben je sterker.
Zij kopen hun producten aan een eerlijke prijs zodat hun kleine stukje van de wereld een betere plek wordt om te eten en te leven.
 
In het voorjaar werd aan allen in ons model gevraagd om zulke helden te nomineren. 
En velen werden aangemeld, waarvoor hartelijk dank! 
Maar dat betekende ook moeilijke keuzes maken. We zochten naar een goede verdeling van regio's, vrijwilligers, producenten en kwamen tot een lijst van 12 helden en heldinnen, voorgedragen door hun eigen achterban.

Het was een magnifieke beleving om, samen met fotografe Shirin Rabi, bij al deze mensen op bezoek te gaan. Dat er in ons model zoveel mooie, geweldige, sympathieke, lieve mensen zitten is een plezier om vast te stellen. En dat er ook pioniers van het eerste uur genomineerd waren is een teken van een langlopend en hartelijk engagement. Super om zo vele plekjes en mensen uit onze beweging te mogen begroeten en te vereeuwigen. En hen te mogen bedanken en eren met een mooie fotoshoot.

De voorbije maanden kon je deze helden op wekelijkse basis vinden op onze Facebook-pagina's, onze Twitter-account en onze gloednieuwe Instagram-pagina.

En nu kan je ze hier bewonderen. Want zij verdienen dat !  #erzijnnogechtehelden

Als eerste held stellen we jullie graag voor aan Geert Synnave, lid van Voedselteam De Geitjes in Wilrijk te Antwerpen. Een held die van zijn keuken een actieterrein maakt en biologische kraakverse groenten van Wijngaardhof verwerkt tot de heerlijkste gerechten voor gezin en vrienden. Een waarachtige keukenprins, die bewonderd wordt door vrouw en teamleden vanwege zijn positieve ingesteldheid, innemende charme en natuurlijk zijn heerlijke kookkunsten. Hoera voor Geert !

Als tweede heldin is er Ingrid Vercauteren, beter gekend als ‘omi’, van Voedselteam Waasmunster. Genomineerd door maar liefst 9 (!) van onze leden is zij een ongelooflijk sterke dame die zich inzet voor mens, dier en plant. Zij was en is een positieve kracht die het voedselteam in haar gemeente hielp starten en ook nu nog, zovele jaren later, mee ondersteunt. Via haar vzw Natuuratelier Sombeke zet zij zich in om vooral kinderen maar ook volwassenen eerbied, bewondering en respect bij te brengen voor de hen omringende natuur. One of a kind. Hoera voor Ingrid ! 

Een derde heldin is Veerle Uyttersprot, kernlid bij voedselteam Dendermonde. 
Sinds haar team startte in 2003 is zij onafgebroken trekker geweest om het team draaiende te houden: wekelijks de frigo's opzetten, regelmatig het depot openhouden, promotie voeren, … Als eerste heeft ze steeds de voedselteammails zien binnenkomen en bij problemen in het depot is zij de eerste om in te springen en oplossingen te zoeken. Voor al die jaren inspanning en engagement, zowel voor ons als voor onze aangesloten producenten, is zij een échte heldin. Haar team was dan ook massaal bereid om haar in de bloemetjes (en groenten) te zetten. Hoera voor heldin Veerle !

Op 5 december is er de jaarlijkse Internationale Vrijwilligersdag. Voedselteams heeft zo'n 400 vrijwilligers die zich wekelijks inzetten om hun depot in te richten, leden te contacteren, producenten te betalen, promotie te voeren, webwinkel aanpassingen te doen,... En al die vrijwilligers zijn échte helden. Belangeloze, geëngageerde inzet ten voordele van een idee van rechtvaardigheid en ecologie. En ook een beetje voor die heerlijke smaken natuurlijk :) Daarom zetten we er op die speciale dag maar liefst twee van in de kijker: Gerda Volckaert en Pierre van Voedselteam Merelbeke Flora. Zij is een altijd behulpzame depotdame die haar vele helpers weet te motiveren met een glimlach. En Pierre is zowel financiële vrijwilliger in zijn eigen team alsook een toeverlaat voor de vzw en de regiowerkers. Echte helden, allebei. Een hele grote dank aan hen en alle andere helden ! 

Zesde heldin is Dorothea, producente bij PlukPlek in Ternat. Enkel met haar handen en rotsvast geloof is zij erin geslaagd om een enorm project uit de grond te stampen waar superlekker en vers biologisch voedsel op vele manieren rechtstreeks naar de consument wordt gebracht. De vele uren hard werk die nodig zijn hiervoor maken haar leden nederig en dankbaar. Zij is ook raadgeefster binnen de vrijwilligerskern en steeds bereid tot meedenken en meehelpen. Een echte heldin ! Hoera voor Dorothea !

De zevende helden zijn de boeren en boerinnen van De Zonnekouter - Bioboerderij, een kleinschalige gemengde biologisch-dynamische boerderij in Machelen-aan-de-Leie. Ze telen er smaakvolle groenten met aandacht en zorg voor de aarde en al wat er op werkt en leeft. Samen met de collegatelers van De Vroente verkopen ze een zo breed mogelijk assortiment aan biologische groenten via hun boerderijwinkel, voedselteams, de Lousbergmarkt en groenteabonnementen. Ze willen hun klanten terug in verbinding brengen met landbouw en voeding door goede voeding, wekelijkse nieuwsbrieven, boerderijfeesten, kook- en andere cursussen, klasbezoeken… Ze bouwen aan een wederzijds engagement tussen boeren en consumenten: dit geeft de Zonnekouter een stevige, duurzame basis. Echte pioniers en steeds vernieuwend ! Hoera voor deze helden!
Met dank aan vrijwilligster van het eerste uur Rosita Vervaet van Voedselteam Rabot om hen dit welverdiende heldenmoment te schenken. Hoera voor De Zonnekouter !
 
Achtste heldin is Karin Van Genegen, vrijwilligster bij Voedselteam Edegem te Antwerpen. Zij bezielt en begeleidt intussen al enkele jaren de werking van haar lokale voedselteam en is de immer glimlachende draaischijf van haar groep.  Een enthousiaste, dynamische organisator en communicator die bedreven is in zowel cijfers als letters en de eigen website van haar team aantrekkelijk en actueel maakt. Een echte heldin.  Hoera voor Karin! https://voedselteamedegem.wordpress.com/
 
Negende heldin is Lea Claes van De Fruittuin te Houwaart. Samen met haar man Marcel was zij één van de allereerste producenten van Voedselteams in 1996. Zij maakten de opstart mee van de eerste voedselteams in Vlaams-Brabant én zetten zich meteen actief in door het voorzien van een depot op hun kleinschalige biologisch fruitbedrijf. Sindsdien is zij altijd een actieve kracht gebleven die vol vuur en met een glimlach de mensen rondom haar wil laten meegenieten van de heerlijke biologisch gekweekte fruitsoorten die ze verkoopt via de korte keten. Een vrouw met geschiedenis, met een hart voor mens, bodem, plant, dier en fruitbomen. En na al die jaren nog steeds een supporter voor ons model. Een echte heldin. Hoera voor Lea !

Tiende heldin is Inge Savels, vrijwilligster bij Voedselteam De Grens te Gent. Al vele jaren is zij een drijvende kracht achter de motivatie en de goesting bij haar mede-vrijwilligers en leden. Vol engagement, goede moed en een eeuwige glimlach op het gezicht is zij iemand die lokale voeding en een rechtvaardiger economisch model voor boeren met veel plezier uitdraagt en helpt vergroten.  Immer staat ze klaar om te helpen, zelfs voor de kleinste dingen. Een echte heldin. Hoera voor Inge !

Elfde heldin is Sonia Sucaet, producente bij biologische groenteboerderij Livinushof en vrijwilligster in onze Raad van Bestuur.  Al sinds 2001 is zij een geëngageerde vrouw in ons model die steeds met moed en volharding aan de kar trekt en andere producenten met haar enthousiasme begeestert en probeert te stimuleren tot grotere betrokkenheid. De uren en dagen die zij belangeloos spendeert om onze vzw sterker, performanter en aantrekkelijker te maken zijn ondertussen ontelbaar geworden. Altijd is zij bereid tot meedenken, meehelpen, inspireren en ondersteunen van onze werking, zowel nationaal als regionaal. Dat verdient niet minder dan twee grote duimen omhoog van een lokale, toffe peer. Want zij is een echte heldin. Hoera voor Sonia!

 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY