De ballade van de agro-ecologie. Van een keuterboerke, met liefde aan Joke

31/05/2017
Vlaams minister Schauvliege beweert in Knack dat ‘als keuterboerkes niet fors met subsidies ondersteund worden, we 60 percent van ons gezinsbudget aan voeding moeten besteden.’ In MO-magazine laat Tomas Declercq zijn licht schijnen over  de verborgen drama’s achter de werkelijke kosten en de baten van voedselproductie.


Wij haalden er voor u twee veelzeggende passages uit, het uitgebreide artikel kan u hier lezen.


Over de verborgen kost van voedselproductie...
"Voedselsystemen zijn de bron van 60 procent van het biodiversiteitsverlies, 33 procent van het bodemverval en 61 procent van de uitputting van de commerciële visvoorraden. Landbouw is de grootste oorzaak van klimaatopwarming met een uitstoot van 21 procent van de totale broeikasgassen.

Het is tegelijkertijd ook de sector die het zwaarst getroffen is door klimaatverandering, de kleinschalige boer voorop. Deze mondiale trends zullen de spelregels van ons voedselsysteem wijzigen, of we het willen of niet, en of we er op voorbereid zijn of niet."

Over kleinschalige landbouw die weldegelijk een essentiële bijdrage levert aan de voedselproductie...
"Boer blijf bij je leest. Enkel de grootschalige industriële landbouw produceert voldoende voedsel voor een groeiende bevolking.’ Dit klopt niet. Kleinschalige landbouw in ontwikkelingslanden produceert 60 procent van het voedsel dat wereldwijd geconsumeerd wordt.

Het is door de ondermaats presterende kleinschalige landbouwer dat we meer dan genoeg calorieën produceren om de wereld van vandaag te voeden. En als die boer agro-ecologische methodes hanteert, realiseert hij opbrengsten vergelijkbaar met die van conventionele landbouwsystemen.

Bovendien is de productiviteit van de industriële landbouw in gevaar, omdat ze de natuurlijke rijkdommen aantast waarvan ze zelf afhangt. De eenheidsworst in de voedingsindustrie zorgt op die manier al voor een verschraling van 75 percent van de plant-genetische rijkdommen."
Bron: MO-magazine, 30 mei 2017
Foto: Vincent Van Gogh: Wally Gobetz (CC-BY-NC-ND 2.0)

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY