#Fierevoedselteamers

26/03/2020
Ja, het valt op

Het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er rijden minder auto’s op de wegen, er trekken minder vliegtuigen witte strepen door de lucht, de cafés en restaurants lijken spookhuizen en achter woonhuisramen vinden we teddyberen en mensen gekluisterd aan tv/radio/computer/tablet/smartphone om de laatste virusactualiteit te horen of om wat noodzakelijke ontspanning te vinden in deze onrustige tijden.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er rijdt nog steeds een transport door de stad met lokaal voedsel. Het levert vele producten met minimaal besmettingsrisico tot bij enthousiast uitgebate afhaalpunten.  Meer mensen zoeken en vinden  hun lokale boer waar ze online bestellingen plaatsen. Ze maken van hun keuken een actieterrein en koken met lokale, seizoensgebonden, aan een eerlijke prijs gekochte producten zodat ze de noodzakelijke verse vitamientjes binnenkrijgen in deze onrustige tijden.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er rijden nog steeds tractors op de wegen en op het land, ze trekken of zaaien voedselstrepen in en op de grond terwijl de lente onvermoeibaar de tijd voortduwt waar elke boer zich aan onderwerpt.  Onze boeren ploegen verder en zorgen voor de noodzakelijke continuïteit van onze lokale voedselvoorziening in deze onrustige tijden.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er werken nog steeds ambachtelijke verwerkers in kleinschalige ateliers met het bakken van traaggerezen desembroden, met het verwerken van melk tot kaas of ander lekkers, met het maken van vegetarische spreads of zelfs volledig uitgewerkte gerechten. En dat allemaal met inachtname van elke hygiënische maatregel en met zo weinig mogelijk voedselverlies zodat mensen kunnen blijven smullen in deze onrustige tijden.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Dat onze producenten doorgaan. Dat ze ongelooflijke kracht hebben om te blijven doordoen. Dat ze in deze onrustige tijden de kalmte bewaren. Dat ze aan onze leden voedselzekerheid garanderen.  Dat ze blij worden van al die mensen die op digitale manier bij hen bestellen. Dat ze, wanneer boerenmarkten en andere verkoopskanalen ermee ophouden, verrukt zijn dat voedselteambestellingen toenemen en ze daar steun vinden.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er zijn nog zekerheden in de wereld. Voedselteams gaat door. Er zijn en zullen steeds producenten zijn die zich inzetten om voedselzekerheid te garanderen. Er zijn en zullen steeds vrijwilligers zijn die hen hierin ondersteunen door een afhaalruimte te voorzien. Er zijn en zullen steeds consumenten zijn die kiezen voor een economisch voedselmodel dat de boer niet uitknijpt maar die in het centrum zet. Er zijn en zullen steeds velden en keukens zijn die woorden omzetten in daden en tonen dat kleinschalige, lokale productie en consumptie dé manier is om zowel door normale als onrustige tijden te gaan.

Ja, het valt op dezer dagen met dat gevaarlijke beestje in de lucht.

Er zijn nog échte helden. Niet alleen onze zorgverleners, apothekers en alle andere essentiële beroepen in een solidaire, sterke samenleving. Ook onze boeren, onze vrijwilligers, onze medewerkers, onze leden zijn helden. Echte voedselhelden. 
Iets om fier op te zijn.
En dat maakt ons allen, in deze onrustige tijden, fiere voedselteamers.
 
#fierevoedselteamer

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY