Het reilen en zeilen in de schapenboerderij in tijden van corona

4/05/2020
Met of zonder corona, onze hoevewinkel blijft open...
 
Maart en april zijn sowieso drukke maanden voor onze schapenboerderij. Lammetjes worden geboren, leren drinken bij de mama of krijgen flesjes melk. Dat doen we nu nog handmatig, maar volgend jaar met een melkautomaat. Daarnaast is er véél veldwerk: ploegen, klaarrijden, zaaien, bemesten, weiden nakijken, enzovoort. Ook de voeding voor onze schapen maken we zelf. Zo smullen ze van onze tarwe, gerst, spelt, veldbonen, luzerne, stro, maïs en krachtvoer uit eigen kweek. Op die manier zorgen we ervoor dat onze Belgische melkschapen vanaf einde februari de lekkerste melk produceren. Wat we met die melk maken? Lekkere kaas, ijs, yoghurt, verse kaas, melk en chocomelk. Dit jaar breidden we ons assortiment uit met heerlijke dessertjes zoals vanillepudding, chocoladepap, chocomousse en havermoutpap. Al onze producten worden bereid zonder bewaarmiddelen, zonder kleurstoffen, wél met zorgvuldig gekozen smaakmakers.
 
Welke sfeer je bij ons boven, op de berg op het einde van een doodlopende straat, kan snuiven voor Corona spelbreker was? Gezellige drukte! Op onze zelfvoorzienende boerderij komen buurtbewoners, fietsers en wandelaars langs om rechtstreeks bij ons aan te kopen. Dan genieten groot en klein van onze schepijsjes, worden onze lammetjes bewonderd, spelen de kinderen met de hond en blijft jong en oud gezellig keuvelen op de bankjes van ons terras. Hard werken en iedereen mee laten genieten van het resultaat, daar doen we het voor. Het laat ons elke dag weer barsten van energie!
 
Wat is er veranderd sinds de Corona-maatregelen in voege traden? Gelukkig mogen we zowel vaste klanten als nieuwsgierige passanten nog altijd verwelkomen in onze hoevewinkel. Een ijsje meepikken is ook nog steeds mogelijk. Maar blijven plakken hoort daar even niet meer bij. De banken en stoelen om op uit te blazen staan op stal. Maar zonder een kort babbeltje op voldoende afstand vertrek je hier niet gauw. Daarvoor genieten we zelf veel te hard van de contacten met onze klanten. Voeding blijven we verkopen in onze thuiswinkel, nu zelfs meer dan ooit. Want meer mensen kopen lokaal en daar zijn we heel dankbaar om.
 
We komen allebei uit de zorgsector. (Boer) Tom werkt nog steeds deeltijds als zorgverlener. Normaal neemt hij elk jaar in april twee weken vrij om al zijn tijd in de boerderij te steken. Dit jaar is dat even anders: de verhoogde werkdruk die het Coronavirus in zorgvoorzieningen met zich meebrengt, maakt het natuurlijk niet mogelijk om verlof op te nemen. Integendeel, de overuren die hij daar nu draait stapelen zich op. Gelukkig kunnen we rekenen op de enorme hulp van onze vier kinderen.
 
Dat we een (h)echt familiebedrijf zijn, is tijdens deze Corona-crisis nog maar eens gebleken. Lies , Jules, Rik en Gust, tussen 10 en 15 jaar, mogen deze dagen net als alle andere kinderen niet naar school. Toch ben ik er zeker van dat hun dagen er wat anders uitzien dan die van hun klasgenoten. ’s Morgens helpen ze ons eerst mee op de boerderij. Samen geven we de lammetjes melk en water. Pas daarna is het schoolwerk aan de beurt, en later op de dag is er dan tijd om te ravotten en te voetballen op de wei, om te crossen met de fiets over de bergjes…  De ruimte op de boerderij maakt zowat alles van activiteiten mogelijk. Hier dus geen gemis aan de speelplaats. Boerenkinderen zijn heeft zo zijn voordelen.
 
We horen vaak van andere koppels of gezinnen dat ze heel graag zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen, maar dat ze nog niet zouden overwegen om samen een bedrijf te runnen. Samenwerken als gezin voelt voor ons heel natuurlijk aan. Als gezin iets opbouwen en dat trotse gevoel samen kunnen ervaren, is voor ons de ultieme vorm van gelukkig zijn.
En trots zijn we, wees maar zeker! Trots op onze berg, onze schapen, onze producten en trots op jullie die ons steunen en de weg vinden naar onze hoevewinkel en de Voedselteams!
 
#FiereVoedselteamers Ann, Tom, Lies, Jules, Rik en Gust
 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY