Keuterboerkes en kakelende kippen

15/05/2017
Goed nieuws.  De situatie van de landbouw in ons land kwam in de media.  Storm in een glas water of weldoordacht gefundeerd statement, wie zal het zeggen. Met een paar welgemikte quotes tilt Knack het interview met de minister van Landbouw eventjes naar een bredere publieke aandacht. 

Fake nieuws. Terecht reageert de sector op de ongenuanceerde uitspraak dat onze biologische landbouw gerund wordt door keuterboerkes, zij het in een moderne versie.  Alsof onze biologische landbouwers nog met knuppel en stenen hark hun stiel bedrijven.

Meer dan 20 jaar reeds werkt de beweging Voedselteams vzw aan een gezond alternatief. Wekelijks organiseren onze meer dan 170 lokale groepen de verdeling van gezonde, lokale en eerlijke voeding. Geteeld door boeren van goede wil met een deskundigheid en het hart op de juiste plaats. We huiveren van de stemmingmakerij die een minister van Industriële Landbouw lanceert. Gelukkig weten wij, onze producenten en  onze leden wel beter.  De moderne biolandbouw wordt niet gerund door geitewollensokkendragers noch door mei68-adepten.

Mevrouw de minister vond het tijd om uit te halen naar wat ze beschouwt als ‘keuterboerkes’ en grootsubsidieverbruikers. Nochtans gaat het in deze gezonde doch ondergewaardeerde sector om professionele landbouwbedrijven. Landbouw wordt er vanuit een ziel bedreven.  Landbouwers maken bewuste keuzes over hun productieschaal en investeringsgraad. Diversiteit in de teelten en een korte keten van boer tot bord staan centraal.  In tegenstelling tot een industriële landbouw, die enkel geleid wordt door grooteconomie en winstbejag. Het falen van deze grootgeldlandbouw wordt vertaald in het failliet van steeds meer landbouwbedrijven. De biologische landbouw is ondertussen aan een opmars bezig. Producent en consument zijn bewust van het belang van een menswaardige voedingsproductie. Dus in plaats van schofferen kiest mevrouw de minister best voor een uitgestoken hand.


Groet
Voedselteams vzw
 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY