Marieke en Petra, vrijwilligers in hart en nieren!

5/12/2020
Marieke Boussauw is lesgever Spaans - Nederlands voor anderstaligen. Ze is al van kinds af aan bezig met natuur en milieu. Tijdens haar zoektocht naar duurzame voeding, probeerde ze verschillende verkoopkanalen uit, en kwam ze uiteindelijk in 2016 terecht bij het voedselteam in Brugge, dat toen net was opgericht.

Petra De Clercq werkt bij OVAM rond bodemsanering en bodemonderzoek. Ze had al enkele jaren een groentenabonnement bij De Wassende Maan, maar stapte in 2012 over naar voedselteam Dendermonde, omdat ze daar, naast groenten, ook ander duurzaam en lokaal voedsel kan kopen.

Beiden namen al gauw een vrijwilligersfunctie op, Marieke als teamverantwoordelijke, Petra als producentenverantwoordelijke.
Marieke: "Ik heb geen kinderen, waardoor ik wel wat tijd heb voor vrijwilligerswerk. Het is voor mij een manier om meerwaarde te geven aan mijn leven. Ik wil niet enkel in mijn eigen kleine wereldje blijven steken van een job, man en vrienden, maar ik wil ook iets extra doen, iets betekenen voor de maatschappij. Zelf haal ik hier erg veel voldoening uit, ook al vraagt het engagement soms veel energie. "
Petra: "Ik zocht iets extra, dat aansluit bij mijn levensvisie, bij wat mij bezighoudt: de klimaatproblematiek, de biodiversiteitsproblematiek. Dan denk ik: op wat voor planeet gaan mijn kinderen straks wonen? Ik wil bijdragen aan het verbeteren van de wereld, hoe klein het ook is en dat gevoel miste ik een beetje in mijn job."
Hoe maken zij het verschil?
Brugge is redelijk conservatief, met veel oudere mensen. Dat maakt het moeilijk om uit te breken en voedselteam Brugge te doen groeien. Net dat maakt het vrijwilligerswerk voor Marieke ook interessant: ze houdt wel van een uitdaging en zou het fantastisch vinden als ze Brugge wat duurzamer kan maken.
Toen Stad Brugge een oproep deed naar duurzame voedingsprojecten, greep ze dan ook haar kans en schreef ze zich in. Met het prijzengeld wilde ze inzetten op een nieuwe, meer zichtbare locatie, met een sterkere connectie met de buurt en een grote promocampagne. Haar project viel in de smaak en ze won de prijs van €2500.
Na enkele maanden vond ze in haar eigen straat de perfecte locatie en partner: vzw Binnenstad, een organisatie die kansarme jongeren opvangt, had net een nieuw gebouw gekocht en zocht meer samenwerking met de buurt. Dankzij deze partnerorganisatie hoeft het voedselteam geen huur te betalen, dus het budget van de prijs kon volledig gebruikt worden voor promo.
Marieke: "Mijn man had het idee om gratis pakketten uit te delen. Via een google form kunnen mensen dat bestellen, en tijdens het afhaalmoment gaven we ze een woordje uitleg. Achteraf bel ik die mensen dan nog eens op. Na een eerste ronde uitnodigingen vroegen reeds 25 mensen een pakketje aan, met al enkele proefbestellers en nieuwe leden als gevolg."
Naast een duurzaam Brugge is ook het welzijn van de producenten Marieke’s drijfveer: 
"Het voelt niet goed wanneer de omzet van je team erg laag is, want je weet dat de producenten hiervoor speciaal moeten rijden. Neem onze bakker: die mens doet dat met veel overgave en motivatie, maar dat zal niet blijven duren als het blijft bij 5 broodjes per week. "
 
In het voedselteam van Dendermonde heeft Petra een heel andere rol: als producentenverantwoordelijke zorgt ze voor een vlotte samenwerking tussen het team en zijn producenten.
Petra: "Ik ga regelmatig in dialoog met onze producenten. Zo had ik onlangs met De Loods contact met de vraag of champignons per 100g ipv per kg kunnen besteld worden. Ook had ik reeds contact met producenten om de besteltermijn op te schuiven van vrijdag naar zaterdag. Als het gaat over individuele klachten, dan vraag ik aan de leden om zelf rechtstreeks contact op te nemen."
Beleid en beweging
Petra en Marieke nemen steeds deel aan de Algemene Vergadering en de focusavonden van Voedselteams. Ook al voelen ze zich vaak onwetend en vinden ze de denkoefeningen in focusgroepen best moeilijk, toch zijn die avonden erg interessant.
Marieke: "Ik vind het heel boeiend om het verhaal achter Voedselteams te zien. Sinds ik naar zo’n avonden kom zie ik meer het geheel en ben ik ook meer gemotiveerd om ervoor te gaan. Vroeger zag ik enkel het teampje van Brugge en onze eigen werking. Door meer achtergrondinformatie te krijgen, door de strategie en visie te leren kennen, door andere teams te ontmoeten, zie ik dit grotere verhaal, wat ik een grote meerwaarde vind."
Petra: "Jullie belichamen iets waarvan ik denk: zo moet het worden, zo moeten wij gaan consumeren, zo moeten wij omgaan met onze natuur en onze landbouw. Hier wil ik helpen om iets mee in beweging te brengen en om iets te veranderen. Op je eentje lukt zoiets nooit, je moet de handen in elkaar slaan."
De vzw in al haar facetten
Petra nam al gauw ook andere engagementen op. Als PGS-vrijwilliger gaat ze mee op bedrijfsbezoek bij producenten en helpt ze zelf om de duurzaamheid van het voedsel bij Voedselteams te garanderen.
Ze hielp zelfs in de zoektocht naar een nieuwe voorzitter voor Voedselteams.
Petra: "Via andere organisaties zoals Velt heb ik wel een netwerk en ik had al wel een aantal mensen in gedachten. Ik wou ook met mijn netwerk Voedselteams graag helpen." 
De toekomst
Zouden Marieke en Petra nog andere vrijwilligersengagementen zien zitten?
Marieke: "Als ik daar tijd voor kan maken wel. Af en toe een nieuw project kan wel leuk zijn. Ik blijf altijd verder zoeken naar uitdagingen."
Petra: "Ik zou graag nog meer doen voor de producenten. Zij zijn goed met hun handen, maar sommigen verkopen zichzelf niet goed. Ik wil hun graag ondersteunen om de webwinkel beter op orde te krijgen en hun aanbod naar de consument te verbeteren."

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY