Recept v/d maand: Panzanella met Berloumi

13/09/2017
De zomer mag dan op zijn laatste benen lopen, maar Voedselteams haalt met een panzanellagerecht nog even de zon in huis. Panzanella is een authentieke brood en tomaten salade uit Toscane en Umbrië. Haal die laatste tomaten boven, neem wat brood en Berloumi en maak deze eenvoudige maaltijdsalade in een handomdraai. 

 
Ingrediënten (4 personen)
  •  600g tomaten in verschillend formaat
  • 400g brood (ciabatta)
  • 500g Berloumi (webwinkel - recepten - producent Berloumi)
  • 4cl + 10cl olijfolie
  • 3 looktenen
  • 1 sjalot of kleine ui (webwikel - groenten - boerderij Livinushof)
  • 1/4 + 1/2 koffielepel Plantenpoeder Basilicum (webwinkel - recepten - producent Aardendwerk) of 7 + 14 blaadjes basilicum
  • 1/2 koffielepel mosterdmix (webwinkel - recepten - producent Aardendwerk) of 1/2de eetlepel mosterd
  • 20g azijn
  • 1 eetlepel vloeibare honing (webwinkel - droge voeding - honing - Imkerij Eyerbos)
 
Bereiding
  • Snij 600g tomaten in willekeurige stukken. Bestrooi met zout. Laat uitlekken en vang het vocht op.
  • Snij 400g brood ook in willekeurige stukken en meng het met 4cl olijfolie
  • Droog (bak) de stukken brood gedurende 15 minuten op 160°C. Laat het nadien in de open oven staan.
  • Plet, snij en hak 3 looktenen, 1 sjalot en 8 blaadjes basilicum fijn. Voeg samen met 1/2de lepel mosterd, 20g azijn, het lekvocht van de tomaten en 1 lepel honing. Voeg langzaam, en onder voortdurend roeren de olijfolie toe tot een vinaigrette.
  • Meng het brood en de uitgelekte tomaten onder de vinaigrette samen met 12 of meer basilicumblaadjes.
  • Aanvankelijk zal het lijken alsof er teveel vinaigrette is maar na een uurtje in de koelkast is alles mooi opgenomen.
  • Snij de Berloumi in stukjes van ongeveer anderhalve centimeter en frituur ze op 170°C goudbruin.
  • Serveer de salade in een diep bord met de Berloumi erbovenop.
 
Smakelijk.



De producten van het recept vind je onder de rubriek "Recepten" op de webwinkel. Het aanbod is van toepassing voor de leden van regio Oost-Vlaanderen-Noord. Dat zijn de teams van regioverantwoordelijke Ilse Vromman.

Bron: Dit recept werd aangebracht door voedselteamproducent Berloumi uit Berlare.

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY