Boerenkool met pasta
Ingrediënten
600g boerenkool, 2 dl room + 1 dl melk, 5 tenen geperste knoflook, 3 uien of 5 sjalotten, 120g verse geraspte parmezaanse kaas, 250g pasta, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.
Bereidingswijze
Boerenkool met champignons en walnoten
Ingrediënten
500g panklare boerenkool, 2 sjalotjes, 3 takjes peterselie, 125g champignons, 125g gerookte spekblokjes, 1 theelepel marjolein, snufje nootmuscaat, zout en peper, 30g walnoten, aardappelpuree.
Bereidingswijze
Boerenkool met basilicum
Ingrediënten
4 eetlepels olijfolie, 2 uien gesnipperd, 2 teentjes knoflook gesnipperd, zout, 1 l water, 1500g aardappelen in blokjes, 600g diepvriesboerenkool ontdooid, versgemalen peper, 4 eetlepels fijngesneden basilicum.
Bereidingswijze
Laat het smaken.
Bron: Deze recepten zijn afkomstig uit de nieuwsbrief van Voedselteams-Hartenboer,verzonden naar de teams uit regio Limburg.
Ingrediënten
600g boerenkool, 2 dl room + 1 dl melk, 5 tenen geperste knoflook, 3 uien of 5 sjalotten, 120g verse geraspte parmezaanse kaas, 250g pasta, 1 eetlepel olijfolie, zout en peper.
Bereidingswijze
- De dikke nerven uit de boerenkoolbladeren verwijderen, de bladeren grof snijden, gaar koken in gezouten water en laten uitlekken.
- Olijfolie verwarmen in een pan en de uitjes garen zonder te bruien.
- Room erbij voegen, ook wat zout en peper.
- Aan de kook brengen en laten inkoken of binden met een beetje aardappelbloem opgelost in water.
- Van het vuur afnemen, knoflook en kaas toevoegen en op smaak brengen.
- Onder de boerenkool mengen.
- Pasta gaarkoken en mengen met de boerenkool.
Boerenkool met champignons en walnoten
Ingrediënten
500g panklare boerenkool, 2 sjalotjes, 3 takjes peterselie, 125g champignons, 125g gerookte spekblokjes, 1 theelepel marjolein, snufje nootmuscaat, zout en peper, 30g walnoten, aardappelpuree.
Bereidingswijze
- Kook de aardappelen.
- Was en snij de peterselie grof.
- Veeg de champignons schoon en snij ze in blokjes.
- Verhit een pan met dikke bodem en bak de spekblokjes.
- Voeg de sjalot, champignons, marjolein, peterselie, nootmuscaat en boerenkool toe
- Laat dit alles afgedekt op een laag vuur ca. 15 minuten gaar worden.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
- Bereid intussen de aardappelpuree.
- Serveer de boerenkool in lagen tussen de aardappelpuree en garneer met de walnoten.
- Besprenkel de boerenkool met balsamico-azijn.
Boerenkool met basilicum
Ingrediënten
4 eetlepels olijfolie, 2 uien gesnipperd, 2 teentjes knoflook gesnipperd, zout, 1 l water, 1500g aardappelen in blokjes, 600g diepvriesboerenkool ontdooid, versgemalen peper, 4 eetlepels fijngesneden basilicum.
Bereidingswijze
- Fruit de ui goudbruin in de olie.
- Doe knoflook, zout en aardappelen erbij en giet het water erover.
- Leg de boerenkool erop en breng het geheel op een hoog vuur aan de kook.
- Draai het vuur vervolgens laag en laat de boerenkool in gaar worden (ca. 15min).
- Giet het kookvocht af, strooi peper over de boerenkool, doe de basilicum erbij.
- Stamp alles door.
Laat het smaken.
Bron: Deze recepten zijn afkomstig uit de nieuwsbrief van Voedselteams-Hartenboer,verzonden naar de teams uit regio Limburg.