Slow Fish!

17/05/2017
In september 2016 werd Pintafish uitgenodigd op Slow food/ Slow Fish in Turijn om onze werkwijze voor te stellen. We werden drie dagen ondergedompeld in de universele wereld van de kleinschalige visserij. Een unieke gelegenheid om zowel kustvissers als allerlei organisaties die zich het lot ervan aantrekken te ontmoeten.

Over de hele wereld worden de belangen van de kleine kustvissers met de voeten getreden ten voordele van de industriële visserij.

Terug in België startte Pintafish met een mailing-loop op zoek naar samenwerking om onze gezamenlijke belangen te verdedigen.

Onder het motto solidariteit en transparantie contacteerden we de mensen die we ontmoet hadden. Vrijwel onmiddellijk tekenden talrijke geïnteresseerden in op onze simpele mailingloop. LIFE Europe (Low Impact Fisheries Europe), NetViswerk Nederland en anderen tekenden in op onze community en nemen deel aan de discussie. Ondertussen zijn we met +/- 25 organisaties en visserijen. Omdat we bij Pintafish niet bij de pakken willen blijven zitten namen we contact op met enkele prachtige initiatieven uit de ons omringende landen. De reactie die we kregen van Sole of Discretion uit UK was voor ons de aanzet om onze solidariteit in praktijk om te zetten. Deze prachtige organisatie kwam in woelig water terecht, zoals uit onderstaande korte tekst blijkt. We hebben met Pintafish dan ook direct gereageerd, tot grote waardering van tal van organisaties.

De vis die we hier aanbieden is met de meest duurzame systemen gevangen. De scheepjes zijn minder dan 10 meter lang en de vissers keren iedere morgen naar de haven terug. Wat we betalen komt direct bij de vissers terecht, het is hun coöperatieve samenwerking. Door hun energiearme manier van vissen en de beperkte voedselkilometers is de CO² uitstoot zeer beperkt. Het verdere vervoer naar België gebeurt per vrachtwagen en trein.

Het is onze bedoeling een soort solidariteitspakket in primeur aan te bieden (heb je suggesties voor een naam?) dat we ook zullen voorstellen op Slow Food/ Slow Fish conferentie in Genua dit jaar. Onze ervaringen in de distributie en de reacties van ons cliënteel zullen we met talrijke kleinschalige vissers en visserij initiatieven van verschillende plaatsen op de wereld delen.

We zullen niet nalaten om ook onze Belgische vissers verder aan te zetten tot rechtstreekse verkoop en duurzamere vismethodes. Via ons groeiend netwerk en met ondersteuning van LIFE Europe en andere organisaties zullen we waar we kunnen deze transitie mee ondersteunen.

Handel kan ook verenigen! Of met de woorden van Hardy Jensen van Thorup strand, een kleine coöperatie van vissers uit Denemarken: “We would love to share more experience and knowledge. I suggest we all work towards establishing a network and allow ourselves to let trade be the connecting point. It will take time; but could form a strong basis paving the way for other form of cooperation. Trade is connecting people in the whole valuechain and when it is building on ‘fair trade’ principles it would be of value to everybody”.

Pintafish

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY