VT-impressie Sarah Van Bergen

18/04/2017
Sinds mei 2016 is er een voedselteam actief in Brugge. Met hun depot in Woonzorgcentrum Westervier te Sint-Kruis Brugge bieden ze groenten, fruit, zuivel, geitenzuivel, varkens-, runds-, lamsvlees en wereldwinkel producten aan. Maar het team is ambitieus en stelt zich niet tevreden met 'trappelen ter plaatse', nee het wil op korte termijn haar gamma uitbreiden met o.a. kruiden, honing en vegetarische alternatieven.

Aan de vooravond van de eerste verjaardag van VT-Brugge deelt teamverantwoordelijke Sarah Van Bergen haar impressies over Voedselteams mee.

Sarah hoe ervaar je de werking van VT-Brugge?
Sarah Van Bergen: 'Als beginnend team zijn we nog zoekende naar een manier van werken die bij ons past. Van bij de start bleek al snel dat het een uitdaging zou worden om voldoende vrijwilligers warm te maken voor ons verhaal. Die hebben we uiteindelijk wel gevonden. Omdat we het risico vrezen dat het team in de toekomst te sterk zal afhangen van enkele kernvrijwilligers, doen we er ook alles aan om nieuwe mensen in onze werking te betrekken.'

'In een poging om de drempel voor vrijwilligers zou laag mogelijk te maken, trachten we zoveel mogelijk taken op te splitsen in kleinere deeltaken die voor iedereen haalbaar zijn. Daarnaast proberen we ook in te zetten op automatisering. De financiƫle taak bijvoorbeeld verdelen we over drie personen. Dat vermindert toch aanzienlijk de werklast. Met het kernteam zijn we ook overeengekomen om een rotatiesysteem in te voeren. Op die manier krijgt iedereen voeling met de verschillende taken en vermijden we vanzelfsprekendheid in wie wat doet. Voor 2017 wordt het invoeren van dat systeem een van onze grootste uitdagingen.'

Zijn er nog andere zaken die je zou willen delen over Voedselteams?
SVB: 'Persoonlijk was ik aangenaam verrast door  de AV die plaatsvond vorige maand in het EcoHuis. Het was de eerste keer voor mij, maar ik vond dat er een kritische doch positieve vibe hing. Ik denk dat het goed is dat een organisatie zichzelf af en toe in vraag stelt en heruitvindt. Naar mijn mening heeft Voedselteams vzw het in zich om als een keurmerk in de korte keten markt te functioneren.'

Wat is volgens jou de kracht van een voedselteam?
SVB: 'De kracht van een voedselteam is divers: je eten is kwaliteitsvoller en verser waardoor het langer meegaat; je hoeft minder naar de winkel te lopen; je gaat als persoon automatisch iets meer planmatig te werk en je komt in contact met gelijkgezinde mensen uit de buurt.' 

Bedankt Sarah en geniet van jullie eerste verjaardag!

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY