Wij kleden de boer.in niet uit!

11/05/2022

Tijdens de week van de Korte Keten willen we het harde werk van onze boer.innen in de kijker zetten. Dagelijks sloven zij zich uit om lekker en gezond eten op jouw bord te brengen. En daar moet een eerlijke prijs tegenover staan die ze bij de supermarkten niet krijgen. In de Korte Keten krijgen boer.innen wèl een correcte prijs voor hun harde werk. 

De Korte Keten betekent namelijk een eerlijk verdienmodel voor de producent door de rechtstreekse verkoop van boer.in naar burger. Geen dure tussenschakels die winst hoeven te maken zoals supermarkten en veilingen. Wat je betaalt, gaat rechtstreeks naar de producent. En vooral: de boer.in bepaalt de prijs, uniek in de voedingsector.

Hoezo uniek? Wel, de meeste boer.innen moeten hun lokale producten via een veiling verkopen. Daar kiezen de klanten (lees: de supermarkten) wat ze ervoor willen betalen, niet de verkoper. En die prijs ligt vaak onder de productieprijs.

Door een prijs te betalen waar de boer.in recht op heeft, geef je hen ook meer autonomie. Dat resulteert in een minder kwetsbaar voedingssysteem en boer.innen die niet allemaal afhankelijk zijn van dezelfde leveranciers.

Waarom kiezen voor de Korte Keten?

  • Een eerlijke prijs voor de producenten
  • Beter voor het milieu
  • Je weet wat je eet
Probeer het zelf en plaats een proefbestelling bij Voedselteams

Plaats een proefbestelling via Voedselteams

kleed de boer.in niet uit

Maar de supermarkt biedt toch ook Korte Keten aan?

Kort gezegd: neen. De supermarkten zijn zich zeer bewust dat veel consumenten lokale boeren willen steunen en graag voor (een deel van) hun boodschappen kiezen om lokale producten te kopen. Om daar op in te spelen, verkopen ze producten met een imago van Korte Keten die ze gewoon op de veiling aan een bodemprijs aankopen.

Het harde labeur van de boer.innen ook eerlijk vergoeden zit er niet bij. Dat snijdt in de winst. Dat de producenten ook hun kosten hebben die gedekt moeten worden, komt niet aan de orde. De consument die denkt de lokale productie te steunen, steunt enkel de aandeelhouders van de supermarkt. Kortom, de klant én de boer worden bedrogen.

Het milieu

Om aandeelhouders tevreden te houden, is er winst nodig. En dat zorgt niet alleen voor oneerlijke prijzen voor de boer.innen. Het heeft ook een heel negatieve impact op het milieu. Elk stukje grond moet volop renderen, zelfs al put je de grond daarmee uit.

In de Korte Keten hebben de producenten veel meer aandacht voor duurzame productiemethodes en bio-diversiteit. Bij Voedselteams werken onze producenten allemaal agro-ecologisch

Wat is Voedselteams?

Voedselteams vzw promoot de Korte Keten. Onze vrijwilligers organiseren zich lokaal in kleine teams (Voedselteams) en werken nauw samen met boer.innen en producenten om KorteKetenproducten te verkopen. Via onze webshop plaats en betaal je je bestelling die je op een vast afhaalmoment gaat oppikken.

Probeer het zelf en plaats een proefbestelling bij Voedselteams

Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY