Engageer je voor een groenteabonnement in 2017 in de regio Oost-Vlaanderen Noord.

7/12/2016
Reeds jaar en dag kunnen jullie iedere week groentenpakketten bestellen bij onze bioboeren. Of ook niet. Die vrijheid van bestellen maakt dat de boeren hun teelten en oogsten minder goed kunnen plannen,  vaak meer verliezen hebben (dus minder inkomen), en vaak dezelfde kilometers moeten rijden met veel te kleine hoeveelheden. Dit maakt dat zo’n willekeurig pakket eigenlijk meer kost dan een vast abonnementsysteem. Onze boeren hebben dan ook besloten om deze realiteit te laten weerspiegelen in jullie pakketprijs: ad hoc bestelde pakketten zullen vanaf januari 4% duurder zijn dan een abonnement. Dat is in ieder geval eerlijker.


Maar .....reeds twee jaar kunnen de voedselteamleden van regio Oost-Vlaanderen Noord (Meetjesland, groot Gent en Waasland) intekenen op een jaarabonnement voor groentenpakketten. Hiermee willen we meer aansluiten bij het basisidee waar voedselteams voor staat : consumenten in verbinding brengen met de boeren die hun voedsel  telen, en een wederzijds engagement tot stand brengen.

Hun boerderijen zijn immers volledig gericht op rechtstreekse verkoop, deze focus biedt hen enerzijds de kans om jullie erg verse karaktervolle producten te bieden tegen een eerlijke prijs. Maar het maakt  hen anderzijds ook afhankelijk van het koopgedrag van onze consumenten. Als dit erg wisselend is kunnen ze daar heel moeilijk hun productie op afstemmen en  blijven ze  vaak met overschotten achter, en is hun  inkomen  erg wisselend.

Daarom bieden ze de mogelijkheid om een wederzijds engagement aan te gaan, elke week een vol jaar lang :
  • De boeren engageren zich (zoals al vele jaren) om jullie een gevarieerd aanbod verse seizoensgroenten te bezorgen aan een rechtvaardige prijs voor beide partijen. Al naargelang de oogst van een bepaalde groente goed of minder goed lukt, krijg je meer of minder in je pakket.  Jullie leren nieuwe groenten kennen, en creatief koken met eenvoudige recepten.
  • Door jullie jaarabonnement weten ze voor hoeveel mensen ze hun teeltplan moeten opmaken. Je hoeft niet meer wekelijks te bestellen, je kunt het dus ook niet meer vergeten. Door die constante verkoop (ook in de zomerperiode) hebben ze geen overschotten en blijft hun inkomen constant.
Zo telen en eten we samen het jaar rond, en delen we de  vreugden en de lasten:  de weelderige vruchten van een succesvolle oogst én het oogstrisico: Community Shared Agriculture!

Tot en met 5 januari 2017 kan je je terug inschrijven voor een volledig jaarabonnement wekelijkse groenten voor 2017!
Praktisch:
  • Je schrijft je  in via de webshop van Voedselteams voor een jaar groenten, en betaalt het volledige jaarbedrag  in januari (er bestaat ook een mogelijkheid om je betaling te spreiden over januari - maart)
  • Je krijgt 4% korting voor dit jaarengagement (door de vroege betaling kunnen zij hun voorjaarsinvesteringen ook gemakkelijker betalen (loonwerk, zaaigoed, plantgoed, mest), die brengen immers maar op bij de oogst in het najaar)
  • Je mag uiteraard nog altijd op vakantie. In die periode geef je je pakket door aan familie, buren of vrienden. Of je pakket kan in die periode geschonken worden aan een organisatie die werkt met kansarmen in jouw regio. Zo komt heel hun groentenoogst in goede handen!
Resultaat: het jaar rond blije boeren en consumenten, en veel lekkere groenten !

Deelnemende boerderijen: Eeties, 't Ambrozijn, De Zonnekouter, 't Uilenbos

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY