Producenten

Lekker nieuw: speltkorrel

1/01/2017
Humus uit Zulte pakt uit met een nieuw lekkernij. Naast de lokale biologische quinoa biedt ze speltkorrel aan. Spelt is een primitieve tarwevariant die op vele manieren verwerkt kan worden, van brood over salades tot rijstvervanger.

Oerspelt bevat meer essentiële vet-en aminozuren, meer vitamine B1 en heeft een beter eiwitgehalte dan andere moderne graansoorten. Voeg daar nog eens de bekoorlijke smaak bij, voortgebracht door de ambachtelijke bereidingswijze, en je hebt een veelzijdig product waarmee je verschillende kanten uit kan. Benieuw welke kanten? Laat je dan inspireren door onderstaand voorbeeld.

De producten zijn op onze webwinkel terug te vinden bij ‘granen en rijst’ onder de rubriek ‘droge voeding’. Vierwekelijks is het product te verkrijgen.

Basisrecept voor hele speltgranen
 
 2 koppen spletgranen spoelen
  • 4 koppen koud water toevoegen
  • Granen nacht laten inweken
  • Ingesneden ui en 1 theelepel zout toevoegen
  • Granen 30 à 60 minuten zacht koken en laten nazwellen
 
Speltrisotto met bloemkool en noten
 
Ingredienten
 
  • 1 bloemkool
  • 1 stengel selder
  • < >1 puntpaprika
  • 3 takjes tijm
  • 80 g parmezaan
  • 250 g oerspelt of 750 g gekookte oerspelt
  • 2 eetl hazelnoten of cashewnoten
  • 4 dl groentebouillon
 
Bereiding
 
  • Laat de oerspelt een nacht weken.Giet het water af.Kook hem in 2 vol water of meer en laat uitlekken.Vocht is voor de soep.
  • Snij de bloemkool in kleine roosjes
  • Snij de selder in kleine blokjes
  • Verwijder de pitjes uit de puntpaprika en snipper fijn
  • Snipper de sjalot fijn
  • Rasp de parmezaan
  • Smelt 2 eetl boter in een kookpot en stoof de fijn gesnipperede sjalot,de selderblokjes en de puntpaprika zacht
  • Voeg de oerspelt toe en roerbak 1 min
  • Voeg de bloemkoolroosjes en groentenbouillon toe.Laat koken op een zacht vuur.
  • Hak intussen de hazelnoten of cashewnoten grof
  • Rits de blaadjes van de takjes tijm en meng met de gehakte noten
  • Haal de oerspelt van het vuur als de bloemkoolroosjes gaar zijn enmeng met 1 etl boter en de geraspte parmezaan
  
 
Er zijn heel wat gerechten mogelijk met spelt : speltgranensla met kruiden, zoete speltgranensla,speltburger,…


Recept: Humus

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY