Producenten

Producent De Vierklaver werkt officieel biologisch

11/04/2018
Volgend bericht bereikte ons van producent De Vierklaver uit Lokeren. Na een omschakelingsprocedure van twee jaar mag de hoeveslagerij zich officieel biologisch noemen.

Beste leden van Voedselteams,

Wij hebben fijn nieuws voor jullie. Sinds januari van dit jaar is onze boerderij officieel biologisch.

Hiervoor hebben we een omschakelingsperiode van twee jaar moeten doorlopen, waarin we volledig biologisch moesten werken, geen sproeistoffen, geen kunstmest,…. Het eerste omschakelingsjaar was voor ons zeer moeilijk. Het natte voorjaar gooide een schaduw over ons enthousiasme en de goede bedoelingen waarmee we gestart waren. De winter die hierop volgde was moeilijk. We hadden net voldoende gras geoogst, maar de kwaliteit ervan was niet heel goed, waardoor we eigenlijk iets tekort kwamen.

Ook het kalfseizoen was er eentje met ups en downs. Dit deed ons twijfelen, maar we besloten alsnog door te zetten en te hopen op een beter tweede jaar.

Gelukkig kwam dit er ook. Meer zon en minder regen in het voorjaar zorgden voor meer gras en voordroog, van betere kwaliteit. Hoera! We zijn vertrokken!

Vanaf midden à eind april verwachten we opnieuw de eerste kalfjes. Hopen dat alles goed gaat dit jaar… duimen.
We zijn heel trots op de evolutie die we als boerderij mochten doorlopen. Ook voor Annelies vielen de twee jaar omschakeling samen met een hele verandering. Na een herstructurering op haar werk, besloot zij ook volledig voor de boerderij te gaan en “boerin” te worden. Een beslissing die ze zich nog geen seconde beklaagde. Het is het mooiste beroep ter wereld.

Tot slot nog een dankwoord voor jullie allemaal. Zonder jullie, hadden we deze stap nooit kunnen zetten. Jullie zorgen er wekelijks voor dat onze kleine boerderij kan blijven voortbestaan. Dat wij onze autonomie kunnen behouden en verder proberen om aan de weg van duurzame en kleinschalige landbouw te timmeren. Een perfect voorbeeld hiervan is dat onze varkensboer, Tom (Varken Van Waas) ook besliste om mee om te schakelen naar BIO. Zij zullen vanaf mei volledig biologisch zijn. Wij blijven geloven, de toekomst is aan de kleinschalige, duurzame landbouw!

Dikke mercie!

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY