Appelfabriek

Wolfshaegen 130 Neerijse
Deze producent is BIO
Deze producent heeft het Europees biolabel
Deze producent heeft PGS label
In de Dijlevallei van het landelijke Neerrijse vind je boerderij ‘De Appelfabriek’ met haar glooiende boomgaarden. Het familiebedrijf, dat inmiddels al aan zijn vierde generatie toe is, focust zich op biologisch geteeld fruit. Over verscheidene boomgaarden cultiveert het huis 30 verschillende soorten appels en peren. Via meerdere kanalen vindt het fruit, hoofdzakelijk bestemd voor fruitsappen, haar weg naar het publiek, zo ook via de webwinkel van Voedselteams (bestelbaar door teams uit Vlaams-Brabant).

Wil je meer meer te weten komen over 'De Appelfabriek', lees dan het bedrijfsportret dat werd opgemaakt (cf. infra) in kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret De Appelfabriek

KERNPUNTEN PORTRET
  • biodynamische teelt
  • 5% afzet via voedselteams
  • duurzaam beheer bomen en land: laagstambomen afgewisseld met hoogstam (behoud biodiversiteit)
  • samenwerking met partners (o.a. via CSA-project)
  • gewasbescherming volgens bio-lastenboek
  • toekomstplan: reductie plastic verpakking bij transport

UITGEBREID PORTRET
In de Dijlevallei van het landelijke Neerijse vind je de boerderij en de glooiende boomgaarden van de Appelfabriek. Boer Michel Frisque voelt zich op zijn best tussen zijn fruitbomen, terwijl zijn vrouw Hélène werk maakt van de verkoop en klantencontacten en bijhorende administratie. De Appelfabriek is een familiebedrijf waarin sinds vier generaties de fakkel wordt doorgegeven van vader op zoon. Zo nam ook de huidige generatie het bedrijf over van vader Frisque in 1989.

Historisch
De naam ‘Appelfabriek’ ontstond in 1923, toen een oud fabrieksgebouw aan de Dijle in Sint-Joris-Weert werd aangekocht voor de opslag en verkoop van appels. Deze fabriek heeft intussen een bestemming gekregen die gelinkt is aan het natuurbeheer van De Dode Beemde, maar de naam ‘Appelfabriek’ is onlosmakelijk verbonden aan het bedrijf.
 
In 2008 gebeurde de verhuis naar de nabijgelegen historische hoeve ‘Hinnemeure’ die sindsdien in ere werd hersteld door een stapsgewijze renovatie. Hoeve ‘Hinnemeure’ is een grote hoeve met losstaande gebouwen rondom een binnenhof. De woonvleugel met één verdieping dateert uit 1736, de schuur 1850. De bouw en vroegere omwalling van de hoeve doen vermoeden dat ze ooit, nog voor de 11de eeuw, een militaire functie had in het bewaken van twee Dijleovergangen. De hoeve en het omringend landschap zijn geklasseerd, een van de geplande projecten is het herstel van de ringgracht rondom het gebouw. Het is een ingreep met een landschappelijke waarde die tegelijk vocht uit gebouw en muren moet houden. Ook voor de oude bakoven ligt er een nieuw leven in het verschiet.
 
Hoewel de Appelfabriek ooit startte met een klassieke fruitteelt , staat ze vandaag bekend om haar biologisch fruit. In 2015 zijn de eerste stappen naar een bio-dynamische teelt gezet. Verspreid over vier boomgaarden vind je ongeveer 30 verschillende appelsoorten en peren terug. Naast de meer bekende appelsoorten zoals Jonagold en Elstar worden ondermeer ook Boskoop, Reinette, Topaz, Lena, Alkmene en Santana gekweekt.
 
Beheer van bomen en land
Er is vooral laagstam maar de oudste boomgaard heeft hoogstambomen: een nieuwe aanplanting (2011) bevat opnieuw diverse hoogstamsoorten met daaromheen een sleedoornhaag met in het verlengde een rij eiken en essen. Dit is een keuze voor smaak, landschap, traditie en biodiversiteit.
Eén van de imposantste hoogstamboomgaarden is meer dan een eeuw oud. De verschillende soorten appel- en perenbomen lijken voor een buitenstaander losjes door mekaar geplant, maar boer Michel kent zijn boomgaarden door en door. Hij herkent in een oogopslag elke appel- en perensoort en weet van elke soort heel goed wat de zwakke en sterke punten zijn.
De gewasbescherming verloopt volgens het lastenboek bio met zwavel tegen de witziekte, koper tegen de schurft, het hangen van feromoondraadjes die via geur vermijden dat de mannelijke fruitmotjes hun vrouwelijke soortgenoten vinden. De onkruidbestrijding onder de bomen gebeurt met schoffelmachine en hak. Om de aantallen woelratten in toom te houden staan valkennesten tussen de bomen.
 
Productie en afzet
De afzetmarkt is een mix van kanalen met een rol voor de veiling, enkele winkels in Leuven en een eigen winkel. De samenwerking met Hartenboer en Voedselteams is goed voor 5% van de afzet, een stabiel volume sinds jaren.
 
Het fruit dat bestemd is voor de fruitsappen wordt naar een perserij in Duitsland gebracht. Maar hier komt weldra verandering in, want dochter Celine en haar man zijn druk bezig met het opstarten van een eigen perserij. Hun bedoeling is om niet alleen het eigen fruit te persen, maar ook kleine partijen van particulieren of van collega telers.
Voor de fruitsappen wordt zorgvuldig een mengeling van verschillende appelsoorten geselecteerd, om zo tot de beste smaak te komen.
 
Dieren
De dieren spelen een bijrol op het bedrijf die tegelijk de aandacht voor lokale soorten accentueert. De schapen zijn Mergellanders, heel goede grazers die tegelijk de bodem van de niet beplante weiden verbeteren. De zwarte en witte wol wordt verkocht in de eigen winkel. Schapenvlees is beperkt tot het eigen gebruik. De kippen zijn Brabantse hoenders, ze broeden niet al te best maar zijn een mooi en authentiek ras. De bijenkasten staan langs de boomgaarden in de buurt van accacia-, kastanje- en lindebomen. De bijen verzorgen de bestuiving van de bloesems en leveren honing die verkocht wordt in de hoevewinkel.

Samenwerking
Er is een mooie dynamiek van diverse –juridisch onafhankelijke- activiteiten rondom de boerderij vanwege de openheid tot samenwerken. Michel en Helene bieden graag kans aan nieuwe initiatieven. Aan het CSA-project ’t Legumehofke wordt een land verpacht. Een gelijkaardige samenwerking staat op stapel voor een jonge collega die wil starten met biologische kruidenteelt. Een nieuw hoevewinkeltje is meerdere dagen per week open en dient ook als afhaalpunt van Hartenboer. In de winkel, die uitgebaat wordt door dochter Celine, gebeurt de verkoop van de producten van de verschillende projecten.
 
Verbinding
Helene van De Appelfabriek vindt de band met de klanten heel belangrijk en vindt tot haar spijt niet altijd de tijd om de communicatie optimaal te verzorgen. Informatie die een belangrijke rol speelt maar niet altijd tot bij de klanten geraakt gaat bijvoorbeeld over de verschillende plagen waarmee het fruit te kampen krijgt en wat ze hieraan doen of over de vele appelsoorten en hun smaken en mogelijke bereidingen.
 
Helene wil met de collega’s van Hartenboer overleggen over manieren om plastic verpakking tijdens het collectieve transport te vermijden. Een ingreep die het milieueffect zal milderen en tegelijk de appels en peren op een attractievere manier in de depots van Voedselteams krijgt. Los in de retourbakken? To be continued
 
Producten: 
Telefoonnummer: 
016/472 781

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY