Geetkotmolenhoeve

Lindestraat 30 Zaffelare
Deze producent heeft PGS label
De Geetkotmolenhoeve (naar de naam van de molen die er ooit stond) is een familiaal landbouwbedrijf, waar naast vleesvee ook schapen grazen op hun weiden. Er wordt geopteerd voor duurzame landbouw, gaande van centraal verwarmen op hout tot kilometerarm voedsel produceren. Rechtstreeks van producent naar consument. Het vlees is afkomstig van schapen geboren en gekweekt op hun hoeve. Na het slachten en keuring in het dichtstbijzijnde slachthuis wordt het vlees in de versnijruimte op de hoeve zelf vakkundig versneden door een ervaren slager. (bron: website Geetkotmolenhoeve)

Deze producent levert aan teams uit Oost-Vlaanderen-Noord.

Wil je meer te weten komen over deze producent, lees dan zeker het onderstaande bedrijfsportret dat werd opgemaakt in kader van het Participatief Garantie Systeem (PGS).
 

Bedrijfsportret De Geetkotmolenhoeve

De hoeve waar vroeger  geiten gehouden werden en waar de molen maalde. Geiten en molen zijn verdwenen, maar de hoeve draait op volle toeren. Schapen en runderen en soms wat kippen delen de hoeve. Ze worden ter plaatse opgekweekt en versneden. Als de schapen uit de stal zijn, komen er tijdelijk kippen huizen waarvan de eitjes (en het vlees) worden verkocht. De verkoop vindt plaats op de hoeve, aan de voedselteams en aan enkele restaurants. 

Te beginnen met de schapen.  Een 50-tal ooien en een pak lammetjes van het ras swifter blaten op de wei als ze ons zien passeren. Swifter is een kruising van het Belgisch melkschaap en een Texelram. De schapen zitten bijna het hele jaar door te grazen op de weilanden aan de hoeve, tussen boomgaarden van particulieren of andere graslanden. Van 1 februari tot 1 april zitten ze binnen. Na de schapen komen koeien grazen. Op die manier wordt preventief heel wat ontworming van de dieren vermeden.
 
De paartijd probeert men in te plannen door ooien en ram op bepaalde momenten samen te zetten om de lammerperiodes een beetje te kunnen spreiden. De lammeren worden opgekweekt tot ze maximaal 1 jaar oud zijn en vervolgens geslacht. Dat gebeurt in een slachthuis in Zele, 18 km verderop. De ooien worden gemiddeld 8 jaar oud. Zij eten bijna uitsluitend gras maar wanneer ze moeten lammeren worden ze aangesterkt met lokale maïs, voordroog, bietenpulp en lijnschilfer. Elke dag worden ze nauwlettend gecontroleerd, het is immers opletten voor blauwtong. De vacht van het schaap wordt verkocht en gebruikt voor wol. Christine volgende een cursus voor schapenhouderij, werd begeleid door steunpunt hoeveproducten voor de opstart van de thuisverkoop en gaat regelmatig naar de bijscholing. Luc stopte sinds enkele jaren met zijn job om een cursus beenhouwerij te volgen om zo de dieren zelf te kunnen versnijden.
 
Aan de voedselteams verkopen ze lamsvlees in pakketvorm en los. Voedselteams betekent een eerlijke prijs voor Luc en Christine, waar vroeger een koopman vlees kwam opkopen in opdracht van een supermarkt en ze pas na de verkoop wisten welke prijs ze ervoor kregen, was het zelf verkopen van het vlees een interessantere optie maar zeker geen evidente. Er komen immers veel regels en kopzorgen bij kijken. Er duikt altijd wel iets nieuws op: slager die stopt, nieuwe regel, nieuwe heffing, …
 
Luc en Christine hebben duidelijke keuzes gemaakt om hun bedrijf kleinschalig te houden maar blijven verder zoeken naar allerlei verbredingsmogelijkheden voor de hoeve. Naast gewone hoeve-activiteiten komen af en toe schoolklassen op bezoek, wordt een stuk van de hoeve als depot voor het lokale voedselteam gebruikt en wordt een ruimte als een time-outplek voor jongeren ingezet. Ook voor een  bed- en breakfast kan je terecht in de Geetkotmolenhoeve.
Producten: 
Telefoonnummer: 
09/355.17.69

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY