De Levende Aarde

Aardbruggenstraat 85 Alken
Deze producent heeft PGS label
Remy Schiffeleers van De Levende Aarde is een graag geziene verkoper van geitenkazen op de Leuvense markten. In 2010 startte de samenwerking met Voedselteams. Dankzij de distributie van Hartenboer kunnen de kazen ook besteld worden door de Vlaams-Brabantse teams. Remy heeft een kudde geiten en eigen akkers om hen van voeder te voorzien. Zijn unieke grasmengeling die de geiten voorgeschoteld krijgen, is het werk van jaren telen en proberen.

De geitenkazen van De Levende Aarde worden artisanaal vervaardigd op de boerderij. Daarbij wordt met rauwe geitenmelk gewerkt. Om tot die melk te komen krijgen de geiten dagelijks een menu van zelfgekweekt ruwvoedsel geserveerd: gras-klaver (vers in de zomer en in voorgedroogde vorm in de winter), hooi, bieten en maïs.

Wil je mee te weten komen over Remy Schiffeleers en diens geitenkazen, lees dan zeker het bedrijfsportret van De Levende Aarde (cf. infra) dat werd opgemaakt in kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret De Levende Aarde

Op een zonnige meidag bezocht Voedselteams De Levende Aarde van geitenboer Remy Schiffeleers in Alken. Remy produceert heerlijke geitenkaasjes die geleverd worden aan de Voedselteams in regio Leuven. De Diallo, een zacht kaasje in een jasje van Italiaanse kruiden, is het populairst bij de teamleden.
 
“Bonjour! Ça va!?’, klinkt het hartelijk bij onze aankomst op de boerderij De Levende Aarde. Niet meteen het Limburgse dialect dat je zou verwachten in het landelijke Alken. Toch weerklinkt het Frans overal op de boerderij van Remy Schiffeleers. Al jarenlang komen Afrikaanse geitenboeren hier de kneepjes van het vak leren van deze echte stielman. Remy en zijn stagiaires communiceren vlot met mekaar in het Frans en ook wij passen onze taal zo goed mogelijk aan als we iets later een rondleiding krijgen van Leonce uit Benin, over “les chèvres” en “les boucs” van De Levende Aarde.
 
Tijdens de rondleiding wordt al snel duidelijk dat dit geen klassieke geitenboerderij is. Het gesloten systeem dat Remy door de jaren heen heeft ontwikkeld, zorgt ervoor dat er amper iets verloren gaat. De vrouwtjesgeiten die ons groeten aan de stalpoorten krijgen een mengeling van zelfgekweekte klavers en grassen te eten waar ze kieskeurig hun favoriete groen uit mogen kiezen. Wat overblijft van dit voedsel, wordt doorgeschoven naar de volgende hongerigen in de rij, de schapen, die iets verder in de stallen staan. Daarna volgen de minder kieskeurige koeien en ezels. Verder op het erf treffen we nog enkele luidruchtige varkens aan, die helemaal wild worden wanneer Leonce het kraantje boven hun voederbak opendraait. Uit het kraantje stroomt een troebel geitenmelkserum, een zeer voedzaam afvalproduct van het kaasverwerkingsproces, waar de varkens verlekkerd op zijn. De stalmest van de dieren worden dan weer gebruikt om de akkers en de moestuin te bemesten, en zo is de cirkel rond.
 
Binnen, in aparte stallen, zitten de pasgeboren geitjes die na de geboorte van de moeder gescheiden worden zodat deze gemolken kan worden. De kleine geitjes worden de eerste 60 dagen gevoederd.met verse geitenmelk Daarna krijgen ze een mengeling van zelfgekweekte maïs en koolzaad. De pasgeboren vrouwtjes zullen later zelf op hun beurt melk gaan geven. De kleine bokjes zullen uiteindelijk naar het slachthuis worden gebracht, waarna Remy het vlees zelf zal verbruiken of zal verkopen. De 96 volwassen vrouwtjesgeiten worden twee tot drie keer per dag gemolken. Per jaar leveren zij zo’n 70 000 liter melk op. De bokken en andere dieren die uiteindelijk naar het slachthuis gaan, zorgen voor zo’n 7 ton vlees per jaar. Het vlees, de geitenmelk, de kaas en de moestuin zorgen er samen voor dat de boerderij bijna zelfvoorzienend is.
 
Hoewel het boeren bij Remy in het bloed zit, kan je toch stellen dat zijn duurzame manier van landbouwen lijnrecht staat tegenover die van zijn voorgangers. “Mijn vader en grootvader waren erg traditionele boeren”, vertelt Remy later als we rond de tafel zitten in het verblijf van de stagiaires. “Zij hadden geen mening over een ecologische en duurzame bedrijfsvoering.” Maar Remy is een man met een sterke mening en hij vertelt ons met veel gedrevenheid over zijn passie voor een eerlijk en duurzaam voedselsysteem dat toegankelijk is voor iedereen. Winst maken komt daarbij zeker niet op de eerste plaats. “Mijn doel is om de mensen te voeden op een verantwoorde manier die goed is voor mens en aarde.”, zegt Remy. Hoewel zijn verkoopprijs laag is in verhouding tot de productiekosten, zal hij deze daarom ook niet snel verhogen. Zijn persoonlijke principes zijn duidelijk belangrijker dan de potentiële winst. Om diezelfde reden maakt Remy ook geen gebruik van overheidssubsidies.
  
Niet enkel de productie van de geitenmelk is met de jaren sterk vergroend. Ook het verwerkingsproces en de verkoop worden door Remy continu kritisch onder de loep genomen op zoek naar mogelijke verbeteringspunten. Zo krijgen alle dieren enkel water uit de waterput, wordt de melk niet gekoeld maar meteen verwerkt tot kaas om het energieverbruik te drukken, worden de kaasjes in papier en niet in plastiek verpakt en wordt de afzetmarkt beperkt in afstand om de transportlast te beperken. Toch hoeft Remy geen bio-label op zijn producten. “Ik heb de indruk dat het bio-label vaak vooral gebruikt wordt om de prijs van een product te kunnen verhogen.”, zegt hij over dat laatste. “Mijn klanten weten waarvoor De Levende Aarde staat. Iedereen is welkom op de boerderij om onze werkwijze met eigen ogen te bekijken.”
 
Na een fascinerend gesprek nemen we afscheid van Remy en zijn stagiaires. Het is al laat in de namiddag en later die avond zal Leonce een evaluatie maken ter afsluiting van zijn stage. Remy is opgetogen over de vooruitgang van zijn stagiair en is al bezig met de voorbereidingen van het feestje dat zeker zal volgen na een geslaagde stage. Daarna zal Leonce zijn vergaarde kennis gaan toepassen in zijn thuisland. Remy schat dat hij de afgelopen 25 jaar al zo’n 20 000 mensen op zijn boerderij heeft verwelkomd. Hij houdt er duidelijk van om zijn kennis te delen en om zelf nieuwe ideeën op te doen bij zijn bezoekers. Vaak inspireren zij hem tot nieuwe kaasrecepten en de namen die Remy aan zijn kaasjes geeft, zijn dan ook een eerbetoon aan diegene die hem hiertoe inspireerde.
 
De Levende Aarde is dan wel een landelijke boerderij met een lokale afzetmarkt, dankzij de inspanningen van Remy gaat zijn kennis ver over de grenzen heen. Hij, maar ook zijn geitjes, maken soms verre reizen om lokale boeren in Afrika en andere continenten te steunen. En zo is De Levende Aarde duurzaam lokaal, maar ook duurzaam globaal.  
Producten: 
Telefoonnummer: 
011/314017

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY