De Seepscherf

Seepscherf 71 Baardegem
De Seepscherf is een eeuwenoude hoeve in het landelijke Baardegem, dat al generaties lang in het teken staat van fruitproductie, gecombineerd met een bescheiden maar duurzaam landbouwbedrijf.

Uitgebaat door de familie Meert, legt de Seepscherf zich toe op het jaarrond kweken en verkopen van seizoensgebonden fruit, op een manier die zo dicht mogelijk aanleunt bij de natuur.  De nadruk ligt op aardbeien in de maand juni, kersen in juni en juli,  allerhande bessen van juni tot november en appels en peren van augustus tot juni.

Een sterk vernieuwde, goed onderhouden aanplanting en een moderne bewaarinfrastructuur moeten een goede kwaliteit tot op uw bord garanderen. Naast de traditionele huisverkoop is er ook mogelijkheid tot zelfpluk bij aardbeien en bessen. Sinds mei 2009 zijn ze IKKB gecertificeerd, wat betekent dat hygiënenormen en  goede landbouwpraktijken extern gecontroleerd en opgevolgd worden.

De teelt van kiwibes, een kleinere, gladde variant van de hedendaagse kiwi, is intussen een vaste waarde op hun bedrijf. Voor de teelt van kiwibes worden geen gewasbeschermingsmiddelen gebruikt en uitsluitend organische meststoffen. Samen met het hoge gehalte aan gezondheidsstoffen maakt dit van kiwibes een heel gezonde en milieuvriendelijke teelt. 

Wil je meer te weten komen over deze producent, lees dan zeker het onderstaande bedrijfsportret dat werd opgemaakt in kader van het Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret De Seepscherf

In het 'faluintjesdorp' Baardegem ligt een eeuwenoude vierkantshoeve: de Seepscherf. Hier wordt al generaties lang aan fruitproductie gedaan. Onze gastheer Lode Meert kweekt en verkoopt het ganse jaar duurzaam seizoensgebonden fruit. De Seepscherf is een familiebedrijf. De boomgaarden en de gronden (bedrijfsgrootte 12,3 ha) die rond en in de buurt van de hoeve liggen zijn eigendom van de familie. Lode is recent eigenaar geworden van de hoeve. In 2017 zijn de eerste stappen gezet richting omschakeling naar (gecertificeerde) biologisch fruitteelt.

In juni begint de pluk van de aardbeien. Dan volgen de kersen, frambozen, rode en witte aalbessen, honingbessen, kruisbessen, moerbeibessen, ... pruimen, perziken, appelen en peren, kweeperen, mispels...Er wordt bewust gekozen voor oude verdwenen rassen.

Het bedrijf is gekend voor de teelt van de kiwibes maar ook de 'Jacques Lebel'-appel is een uithangbord. Er staat ook hennep op het teeltschema. Het stro van de hennep wordt gebruikt tussen de aardbeiplanten ter bestrijding van onkruid.

De Seepscherf neemt tijdens de drukke plukperiode seizoensplukkers in dienst. In bepaalde periodes is zelfpluk mogelijk. Fruit en groenten vinden hun afzet in de veiling, de hoevewinkel, de buurderij en via voedselteams. De afzet aan de voedselteams bedraagt 5 %.

De grond is overwegend lichte leem/klei. De velden liggen op een lichte helling en om afspoeling tegen te gaan is voorzien in een erosiebuffer. De aarde wordt niet omgeploegd maar opgetrokken met vaste tand. Tussen de bessenstruiken wordt gehakt en gewied en tussen de fruitbomen zijn er grasstroken die worden gemaaid. Er is vooral mechanische onkruidbestrijding met een gasbrander. Tussen de aanplantingen ligt er koeienmest dat wordt opengescharreld door de loslopende kippen. Lode leent machines van bevriende boeren uit de buurt.
 
In de hoevewinkel worden naast fruit ook zelfgemaakte fruitsappen (mobiele fruitpers), stropen en confituren verkocht van fruit dat naast de mand valt. Er zijn eieren te koop van de hoevekippen met vrije uitloop. Er is ook een beperkt aanbod aan seizoensgroenten zoals pompoenen, ajuin, aardappelen, kolen, ... .
Sinds mei 2009 is het bedrijf IKKB gecertificeerd, wat betekent dat hygiënenormen en goede landbouwpraktijken extern gecontroleerd en opgevolgd worden.

Het onkruid wordt aangepakt met een gasbrander. De vogels worden verjaagd met een geur op basis van eucalyptus en met roofvogelgeluiden. Reeën en konijnen worden buitengehouden met doeken en afsluitingen. Het weren van de fruitvlieg, bladluizen en spint is een constant gevecht om een goede oogst te vrijwaren en te kunnen voldoen aan de vraag. In de aanloop naar biocertificaat worden nu al milieu- en gewasvriendelijke bestrijdingsproducten gebruikt. Op termijn dient hier nog een aanpassing te gebeuren volgens het lastenboek bio.
Het bedrijf gebruikt veel regenwater. Daarvoor staan er 2 grondwaterwinningsputten die elk een debiet van 18 m3/u kunnen leveren.  

Schade en verlies ten gevolge van vorst treedt regelmatig op aan de fruitbomen en struiken en hebben een grote weerslag op het bedrijfsresultaat en dus ook de financiële leefbaarheid van het bedrijf.  Zo is er door de nachtvorst begin 2017 maar liest 98 % minder oogst aan appels.

Lode onthaalt in het seizoen schoolklassen (lagere school en kleuters).
Het aanbod aan kleinfruit van de Seepscherf is zonder twijfel een lekkere meerwaarde in de korfjes van alle voedselteams en beslist het bestellen waard.
Producten: 
Telefoonnummer: 
052/356276

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY