De Seizoenschuur

Krakeelstraat 55 Serskamp
We zijn een jong en dynamisch land en tuinbouwbedrijf uitgebaat door Jeroen en Delfien Hemelings-Vereecken. We zijn beiden opgegroeid in de land-en tuinbouwsector en op 1 april 2012 beslisten we om 'de seizoenschuur' op te starten. Onze visie en uitgangspunt is seizoensgebonden, duurzaam en lokaal kweken en telen. We zijn boer en boerin in hart en nieren en willen de klant terug dichter bij de land-en tuinbouw brengen. We proberen dit te doen aan de hand van onze hoevewinkel waarbij iedereen van harte welkom is , een weekmail en een facebook pagina waarin iedereen ons het gehele jaar door bij alle werkzaamheden kan volgen.Onze hoevewinkel bestaat uit seizoensgebonden groenten, fruit en vlees van eigen teelt/kweek. Als topper onder de groenten kweken we asperges. Daarnaast hebben we nog een ruim assortiment van seizoensgebonden groenten (sla soorten, kolen, kruiden, tomaten, pompoenen, komkommer,...). Ons fruit assortiment, eveneens seizoensgebonden, bestaat in de maanden mei en juni uit aardbeien uit volle grond. Daaropvolgend hebben we stekelbessen, trosbessen en braambessen en eind juni start de pluk van onze frambozen. Het vlees dat we aanbieden is opnieuw eigen teelt en start +/- in de maand juni met de eerste hoevekippen en hoeve parelhoenen. Meer naar het najaar, vanaf september hebben we afwisselend een wekelijkse verkoop van hoevekalkoen (Ronquières kalkoen), hoevekip (Mechelse koekoek, kabir), hoeveparelhoen, hoeve lamsvlees en hoeve varkensvlees. Al onze dieren worden buiten opgekweekt en met zelf geteelde voeders.

Bedrijfsportret De Seisoenschuur

Op een zonnige vroege herfstmorgen tekenen we, met de slaap nog in onze ogen, present in De Seizoenschuur.  Een schuur die sinds 2012 uitgebaat wordt door een zeer jong koppel Jeroen en Delfien (prille dertigers). Een uiterst enthousiaste Delfien, barstend van energie, staat ons op te wachten.

Verover de wereld, begin onder de kerktoren
Vol trots en overgave vertelt ze haar verhaal. Hoe ze er zelf van overtuigd is dat we (opnieuw) duurzamer moeten gaan leven en dit door te beginnen met (opnieuw) onder de kerktoren te produceren, te verkopen, te kopen en te consumeren. Met die gedachte in het achterhoofd zijn Delfien en Jeroen 5 jaar terug in de achtertuin begonnen met een 400-tal aardbeiplantjes. Op moment van de oogst was de garage opgekuist en omgetoverd tot ‘winkel’ (lees: een tafel, een stoel en een geldbakje) en diende een gammel aardbeibordje in de voortuin, dat nog steeds een ereplaats heeft op zolder, als lokaas voor klanten.  Nagelbijtend wachtten Jeroen en Delfien toen hun eerste klant af. En ja … het sloeg in als een bom, het werd een succes.  De jaren nadien verdubbelden, nee vertienvoudigden de aardbeiplantjes.

Volledig gebeten zochten ze naar een andere locatie, want uiteraard, gingen Jeroen en Delfien zich niet beperken tot aardbeien.  Zo kwamen ze in de Eetgoedstraat terecht. Het gamma werd uitgebreid met asperges, pompoenen, frambozen, trosselbessen, prei, kolen, kruiden, tomaten, paprika, aardappelen, appelen, … kortom op vandaag een 75 tal verschillende groenten en fruit. In de overtuiging hoe breder je gaat, hoe sterker je staat in de markt, breidde ze hun gamma uit met vlees. Gezien hun interesse in schapen zijn ze gestart met het kweken van schapen. Daarna breidde ze gaandeweg hun dierenarsenaal uit met de geweldige en prachtige Roncquières kalkoenen, eenden (Mullards), kip, parelhoenders en varkens. Hiervan kweken ze enkel de kalkoenen en de helft van de kippen zelf.  Wat betreft de eenden en parelhoenders kweken ze ééndagskuikens op. Ook de varkens kweken ze niet zelf, ze kopen een gespeend nest (ca. 10 à 12 biggen) en brengen het groot tot de slacht.
 
En dit alles krijgen ze elke dag opnieuw verkocht. Hun klanten dragen ze op handen. ‘Want zonder klanten, geen Seizoenschuur’, betoogt Delfien. Hun afzetkanalen? Eigen hoevewinkel, Boeren&Buren, enkele restaurants en de Voedselteams.

Weloverwogen bedrijfsvoering
De Seizoenschuur heeft momenteel 20 ha grond tot hun beschikking.  Jaarlijks wordt hiervan 6 ha gebruikt voor het kweken van hun eigen krachtvoeder voor de dieren dat bestaat uit gerst, tarwe en maïs.  Een beperkt deel van hun grond wordt gemaaid tot voordroog, dat gegeven wordt tijdens de winter in de stallen. Het grootste deel van het jaar kunnen de dieren grazen op weides ingezaaid met Engels raaigras, Italiaans raaigras, veldbeemd en timotheegras. Als bijkomende eiwitbron wordt ook veldbonen gegeven aan het vee, dat afgenomen wordt van een collega landbouwer onder … jawel diezelfde kerktoren.  Soja? ‘Niet nodig’, zegt Delfien resoluut.
 
De weides maken deel uit van hun 6-jaarlijks teeltrotatieplan. Jaarlijks wordt de grond ondiep geploegd waarbij het gras, teeltresten, onkruid, mest, … opnieuw wordt ingebracht in de grond om zo het humusgehalte op peil te houden.
 
Een samenwerking met een imker zorgt ervoor dat op de boerderij elk jaar wel ergens een bloemenweide weelderig haar kleuren en geuren verspreidt. Gemengde (bloesem)hagen en bloeiende fruitbomen in de boomgaard, vullen het dieet van deze onmisbare, zoemende vriendjes aan.
 
Omwille van deze lieve beestjes en hun eigen overtuiging gebruiken Jeroen en Delfien geen pesticiden op de boerderij, maar investeren ze bv jaarlijks in natuurlijke predatoren om spint en bladluis te lijf te gaan.
 
Tijdens het wandelen wijst Delfien ons op het weelderige onkruid tussen de kolen. ‘Normaal’, stelt ze, ‘schoffelen we nog een laatste keer in september en is dat voldoende om niet teveel onkruid te hebben tussen de groenten tegen de winter, voor dit jaar zal dat niet voldoende zijn zoals je ziet.’  De klimaatverandering merken ze ook op andere vlakken. Dit aardbeiseizoen was het zo heet dat heel wat oogst verloren is gegaan doordat ze niet tijdig konden plukken. Teveel was tegelijk plukklaar, het was een minder goed aardbei jaar ... .

Bio: meer dan een label
Een biolabel hebben ze niet en Delfien en Jeroen vinden dat ook niet nodig. Ook op hun manier bieden ze biologische, gezonde en smaakvolle producten aan die bovendien milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd werden, zonder de extra lasten en rompslomp dat een certificatie vraagt. 
 
Momenteel woont het gezin van Delfien niet op de boerderij, wat toch wel nadelen kent. Daarom ligt het plan op tafel om op de boerderij hun huis te bouwen, tegelijkertijd zal daarbij een beenhouwerij gerealiseerd worden. En terwijl ze dan toch bezig zijn installeren ze ook maar wat zonnepanelen en een warmtepomp voor de verwarming/koeling van de woning en beenhouwerij.
 
Wij vragen ons met momenten af waar hun grens ligt. The sky is the limit …
Producten: 
Telefoonnummer: 
0497/93.25.23

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY