De Wikke

St Benedictusstraat 11 Herent
Deze producent is BIO
Deze producent heeft het Europees biolabel
Deze producent heeft PGS label
Het tuinbouwproject van Wonen en Werken, De Wikke, kweekt uitsluitend op een milieuvriendelijke en biologische manier groenten. Onder begeleiding boeren arbeiders met contract en vrijwilligers onder het arbeidszorgproject op de Benedictushoeve in Herent en op de abdij van 't Park in Heverlee.

De groenten worden voornamelijk verkocht aan voedselteams in Vlaams-Brabant. Daarnaast beleveren ze ook de studententassen aan de studenten en het personeel van de KU Leuven, en bieden ze hun waar aan via hun eigen hoevewinkel. Voor de distributie werkt De Wikke samen met Hartenboer en maakt ze gebruik van eigen distributiekanalen. 

Wil je meer te weten komen over De Wikke, lees dan het bedrijfsportret (cf. infra) dat werd opgesteld in het kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret De Wikke

De Wikke is een onderdeel van Wonen en Werken. Dat is een sociale werkplaats die in1988 werd opgezet om de werkloosheid in Leuven tegen te gaan via opleidingen en tewerkstelling voor  mensen die lange tijd werkloos zijn en/of een lage scholing hebben. Voor elk persoon wordt bekeken wat de beste keuze is. Wonen en Werken kan helpen bij het zoeken naar ander werk of iemand een baan aanbieden in een van de afdelingen.
 
De Wikke is het tuinproject en één van de afdelingen van Wonen en Werken, het kent twee vestigingen: De Benedictushoeve in Herent en de Abdij van het Park in Heverlee. Bij de Wikke worden groenten biologisch geteeld door arbeiders met een contract en door vrijwilligers. De circa 40 mensen die er werken zijn het grootste uithangbord.
 
Voor de tewerkstelling wordt samengewerkt met VDAB en het OCMW. Voor de medewerkers is er de mogelijkheid om werkervaring op te doen binnen een sociaal kader, er is de mogelijkheid om het rijbewijs te behalen en om Nederlands te leren op de werkvloer.
Veel van de activiteiten bij de Wikke zijn toegespitst op de behoeften van de mensen die er werken.
 
Mensen met een voorkeur voor bepaalde werkzaamheden worden op de juiste plaats ingezet zodat ze zich verder kunnen ontwikkelen: sommige mensen vinden het fijn om te zaaien in potjes en die op te kweken. Deze methode is iets duurder dan het plantgoed direct aan te kopen, maar de voordelen voor de persoon wegen zwaarder dan de financiële bezwaren.
 
De producten van de Wikke worden verkocht via Voedselteams sinds 2002, het gaat om circa  65% van het totaal.Daarnaast ook via de Groentetas (voor studenten in Leuven) en in de eigen hoeve/webwinkel. Voor het transport wordt deels samengewerkt met Hartenboer en deels via hun eigen distributie. Ook dit levert weer een aantal arbeidsplaatsen op.
Producten: 
Telefoonnummer: 
016/474 801

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY