Hoeve van Eigen Kweek wordt gerund door Sarah en Benny in Kaprijke. Het is een gemengd landbouwbedrijfje waarbij ze zowel varkens, vleesvee en melkvee houden. Aan de voedselteams leveren ze twee-wekelijks varkensvlees en ongeveer 1 keer per maand rundvlees. In zowel de boerderij als de winkel werken hun beide ouders ook, wat hen tot een echt familiebedrijf maakt. In 2016 zijn ze de boerderijwinkel begonnen, omdat ze voor verduurzaming wilden kiezen, ipv ongebreidelde uitbreiding van de veestapel om leefbaar te blijven.
Hun dieren worden op een zo natuurlijk mogelijke manier gekweekt . Met nadruk op een stressloos, en ongeforceerd bestaan waarbij natuurlijk gedrag zoveel mogelijk behouden kan worden. Daarvoor hebben ze ook een bewuste rassenkeuze gemaakt manier aansluit. Zowel de keuze van het ras, als de manier van opvoeding heeft als doel een zo smaakvol mogelijk stuk vlees op je bord te toveren zoals vlees hoort te smaken. Het best kan je dit vergelijken met de smaak van vlees zoals in de vervlogen tijden.
De varkens kunnen vrij buiten lopen. Ze hebben de oppervlakte waarop ze kunnen lopen zodanig groot gemaakt dat niet alles tot een maanlandschap is hervormd. Er is namelijk ook nog rijkelijk gras met kruiden aanwezig, uiteraard een modderpoel, bomen die voor schaduw zorgen en toegang tot een binnenhok.
De varkens kunnen vrij buiten lopen. Ze hebben de oppervlakte waarop ze kunnen lopen zodanig groot gemaakt dat niet alles tot een maanlandschap is hervormd. Er is namelijk ook nog rijkelijk gras met kruiden aanwezig, uiteraard een modderpoel, bomen die voor schaduw zorgen en toegang tot een binnenhok.
Daarnaast proberen ze de dieren zoveel mogelijk te voeden met granen en voederbieten die ze zelf telen.
Voor het vleesvee hebben ze gekozen voor een oud en zuiver ras, wat al eeuwen ongewijzigd in deze vorm bestaat, namelijk het Hereford rund. Dit rund is vernoemd naar het gelijknamige Engelse stadje Hereford.
Voor het vleesvee hebben ze gekozen voor een oud en zuiver ras, wat al eeuwen ongewijzigd in deze vorm bestaat, namelijk het Hereford rund. Dit rund is vernoemd naar het gelijknamige Engelse stadje Hereford.
Deze runderen kalveren in het vroege voorjaar kalven op een natuurlijk manier, en de kalfjes mogen de hele lente, zomer en herfst bij hun moeder blijven, en dit de gehele tijd in een weide. Dit ras doet het bijzonder goed op gras. Wel groeit dit ras een stuk trager dan meer voorkomende rassen in de streek, maar dat maakt het vlees ook veel intenser van smaak. Dit ras heeft bovendien ook de eigenschap om van nature uit gemarmerd vlees te maken. Ze zijn enorm winterhard, en hebben de mogelijkheid om het vet in hun lichaam zelf te sturen naargelang de weersomstandigheden. Bij barre winterkoude mobiliseren ze hun vet zoveel mogelijk naar de buitenkant van hun lichaam als isolatie. Bovendien laten ze het dier na het slachten ook nog eens 3 weken in een geschikte rijpkamer afrijpen, dit geeft een nog intensere smaak aan het vlees, waardoor het nog meer tot z'n recht komt.