Kempengoud

Spurrieveld 15 Essen
Deze producent heeft het Europees biolabel
Kempengoud is een producent van groenten en fruit die het biolabel draagt, afgeleverd door het erkend controle-organisme TÜV Nord - Integra. Deze ziet erop toe dat alle zaden die Kempengoud gebruikt afkomstig zijn van gecontroleerde bedrijven. Kempengoud maakt geen gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, geeft teelten tijd om te rijpen en gebruikt mest niet overvloedig. Waarom dit alles? Uit pure liefde voor het vak en de vaste overtuiging dat het voor mens en milieu beter is om harmonieus samen te leven.

Kempenhof is producent van het voedselteam in Kapellen.

Wil je meer te weten komen over producent Kempengoud, lees dan het bedrijfsportret (cfr.infra), opgemaakt in kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret Kempengoud

Kempengoud, dat zijn naam te danken heeft aan bio-aardbeien waarmee het allemaal begon, is een echte verademing tussen de vele grootschalige gangbare landbouwbedrijven in de Antwerpse Noorderkempen.
 
Gedreven door de overtuiging dat er een ander soort landbouw mogelijk is, namelijk biologisch en rechtstreeks naar de consument, begon Jules Dhooghe in 1980 zijn eigen klein bio-landbouwbedrijf. In die periode was het echt overleven, waardoor hij na een tijd op zoek ging naar een andere manier om de kost te verdienen, al bleef hij wel steeds eigen groenten kweken voor familie en vrienden. De biomicrobe bleef intussen wel kriebelen, zodat hij in 2008 opnieuw van koers veranderde. Na het kopen van grond, waarop enkele jaren werd geëxperimenteerd met vooral aardbeien, werd in het voorjaar van 2013 van start gegaan met Kempengoud.
 
Trekpleister is de charmante hoevewinkel op het veld, waar mensen uit de omgeving in een ongedwongen sfeer verse en knapperige groenten en fruit komen kopen. Op zaterdag kunnen ze er zelfs genieten van een lekker hapje, gemaakt door Elke, die in het bedrijf meewerkt als zelfstandige boerin, onmisbaar op het veld en in de winkel. Verder werkt er nog een voltijdse medewerker, Cis, op het veld en komt Laura (Lola) op vrijdag helpen om de groenten- en fruitpakketten samen te stellen en de winkel open te houden. In de zomer wordt deze vaste ploeg versterkt door seizoensarbeiders. Ook wordt er geregeld hulp geboden door jongeren en studenten die bij Kempengoud wat ervaring willen opdoen.
 
Alle groeten en fruit worden geteeld volgens de gecontroleerde biologische landbouw en dragen het biolabel, afgeleverd door TÜV NORD Integra. Deze strikte teeltmethode is geen opgave voor het bedrijf, daar er sowieso op deze manier wordt gewerkt vanuit de pure liefde voor het vak en de vaste overtuiging dat dit voor mens en milieu het beste is. Het voelt goed om te zorgen voor een basisbehoefte van de mens, namelijk gezonde voeding. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bovendien krijgen alle teelten de tijd om te groeien en te rijpen zonder overdreven bemesting, wat zowel de smaak als de houdbaarheid ten goede komt.
 
Naast de rechtstreekse verkoop op het veld, wordt er ook geleverd aan verschillende winkels en restaurants in de buurt. Bovendien worden sinds 2017 enkele Voedselteams bevoorraad door Kempengoud. Als het van Jules afhangt, mag dat aantal teams zeker nog vermeerderen. Bovendien droomt hij ervan om zijn bedrijf verder uit te breiden door de beschikbare gronden volledig te gebruiken, mogelijk ook door veeteelt in te schakelen. Op die manier zouden meer kringlopen op de boerderij zelf gesloten kunnen worden. Daarom is Jules op zoek gegaan naar een kandidaat om mee in het bedrijf te stappen, om Kempengoud de toekomst te geven die het verdient. Ondertussen heeft hij die opvolger gevonden, in de persoon van Gijs. Wat voor hem een aantal jaren geleden begon als een “zot idee”, wordt werkelijkheid. Gijs wil op zijn beurt bijdragen aan de uitbouw van Kempengoud, en ziet daarbij een samenwerking met Voedselteams als een absolute meerwaarde.
Producten: 
Telefoonnummer: 
0477 452983

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY