Kempense Geitenkaas Polle

Eerselingenstraat 36 Lichtaart
Deze producent heeft PGS label
Reeds 35 jaar werkt Kempense Geitenkaas Polle volgens het adagium 'gelukkige geiten geven lekkere kazen'. Dagelijks is de hoeve in de weer om kwaliteitsvolle producten af te leveren: kazen, rijstpap, yoghurt,... De basis voor het diverse assoritment -dat je hier terugvindt- is geitenmelk, afkomstig van de 600 geiten op het erf. Het volledige verwerkingsproces van de verzorging van de geiten tot het afleveren van een eindproduct is in handen van de Polle.

Voor Voedselteams belevert deze producent de teams in Antwerpen. Daarnaast beschikt Kempense Geitenkaas Polle over een eigen hoevewinkel, op zaterdag vind je hen terug op de markt in Antwerpen en op zondag op de boerenmarkt in Herentals. Tijdens de zomermaanden (april - september) kan je op hun terras genieten van huisgemaakte geitenijs.

De zuivelproducten van deze producent zijn verkrijgbaar via teams uit Antwerpen.

Wil je meer te weten komen over Kempense Geitenkaas Polle, lees dan zeker het bedrijfsportret dat werd opgemaakt in het kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS)

Bedrijfsportret Kempense Geitenkaas Polle

KERNPUNTEN PORTRET
  • omvang bedrijf: 600 melkgeiten, 9 medewerkers
  • 40 jaar ervaring
  • productie op vraag -> geen productieoverschot
  • eigen duurzaam pad
  • toekomst: investeren in energiewinning en -besparing
UITGEBREID PORTRET
In het hartje van de Kempen bevindt zich de hoeve van Kempense Geitenkaas Polle. We hebben met onze eigen ogen kunnen vaststellen hoe op deze boerderij dagelijks 600 melkgeiten met veel liefde verzorgd worden. Deze arbeidsintensieve aanpak staat garant voor kwaliteitsvolle geitenmelk, die verwerkt wordt tot heerlijke ambachtelijke geitenkazen, zonder gebruik van kleurstoffen en conserveringsmiddelen. De  ambachtelijke producten worden verkocht via een hoevewinkel, markten in Antwerpen en Herentals (inclusief online winkel), de kleinhandel,  een 4-tal groothandelaars en de voedselteams. Bovendien zijn ze erg actief in de DistriKempen, die de distributie van hoeve- en streekproducten organiseert waardoor er op voedselkilometers bespaard wordt.
 
Het begon, zoals zo vaak, met een wilde jongensdroom van Paul D’Haene eind jaren 70.
Aanvankelijk legde hij het accent op biologische groenten. Na de aanschaf van de allereerste geit Marie werd er samen met zijn vrouw Veerle volop geëxperimenteerd met  het maken van verschillende geitenkazen. In 1983, er waren inmiddels 30 geiten, kozen ze definitief voor de uitbouw van een geitenboerderij.
 
In 1993 waren ze uit hun boerderij in Westmalle gegroeid en trokken ze naar Lichtaart voor de opbouw van een moderne geitenboerderij en kaasmakerij. Via grote investeringen werd een bedrijf opgericht dat voldeed aan de veeleisende EU-richtlijnen. De hele productie en distributie is in handen van een stevig team : 5 vaste medewerkers, 3 stagiairs en 1 sociale tewerkstellingsplaats.

Hun bedrijf is niet bio - gecertificeerd. Paul wijst op een aantal problemen in die erg strikte vorm van bedrijfsvoering. Er is bijvoorbeeld het gegeven dat je in onze  dichtbevolkte regio quasi nergens voldoende ruimte hebt om de geiten als plukdier in de natuur zijn gang te laten gaan. Dit kan enkel voor boerderijen die grenzen aan een natuurgebied.

Zij hebben er bijgevolg voor gekozen om een eigen duurzaamheidspad te ontwikkelen. Zo hebben ze op basis van hun lange ervaring een eigen preventiemethode ontwikkeld om virussen maximaal uit de stal te houden. Je kan spreken van een echte ambachtelijke aanpak waarin de decennialange opgebouwde ervaring vervat zit. Het is zo mooi om vast te stellen dat na bijna 40 jaar de passie voor de geiten en de kaasproducten helemaal  intact is. Je voelt aan alles dat ze volop blijven inzetten op ‘een eerlijk product aan een eerlijke prijs’ .

Vandaag telt de hoeve om en bij de 600 melkgeiten, steeds meer bestaand uit gemengde rassen. Deze worden twee maal per dag gemolken met een moderne melkinstallatie, die garant staat voor de zo belangrijke hygiënisch melkwinning, ongeveer 3 liter per dag. Een ander erg intensieve zorgopdracht is de periode van het lammeren. Gedurende 3 à 4 weken is het alle hens aan dek om te zorgen dat enkele honderden lammeren bij hun geboorte onmiddellijk de goede zorg krijgen.
  
De kaasmakerij is een delicaat  en complex proces met een aantal grote machines maar ook heel wat handenarbeid. Het resultaat is erg gevarieerd en lekker : zachte kazen, vaste kazen, rauwmelkse kazen, melk en yoghurt, geitenmelkijs, quiches enz.
Zij produceren enkel op vraag waardoor ze zo goed als geen productieoverschotten hebben en dus nauwelijks iets moeten wegsmijten.
 
De alsmaar striktere regelgeving zorgt ervoor dat er continu moet geïnvesteerd worden in het bedrijf. Ze maken volop plannen  om het bedrijf opnieuw te moderniseren en ook verder te verduurzamen bvb. op vlak van energiewinning en – besparing.
 
Ze hebben de hele site zo uitgebouwd dat het ook erg dankbaar is om de boerderij te bezoeken. Er komen dan ook heel wat bezoekers over de vloer : een 130 groepen per jaar en ook de lammetjes – knuffeldagen blijken een groot succes!
 
 
 
 
 
 
 
Producten: 
E-mail: 
Telefoonnummer: 
014/55.61.50

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY