Meulenhuys

Molenstraat 36 Bouwel
Deze producent heeft het Europees biolabel
Deze producent heeft PGS label
Meulenhuys is een biologisch tuinbouwbedrijf uit Bouwel in de Antwerpse Kempen. Het bedrijf was van oorsprong een melkveebedrijf maar werd in 2005, bij de overname door Geert en Nancy, omgevormd tot een tuinbouwbedrijf. Sindsdien telen zij er op biologische wijze een 50-tal verschillende groenten voor thuisverkoop en groentepakketten. De belangrijkste teelt zijn de witte asperges.

In het kader van Voedselteams levert deze producent aan teams uit Antwerpen.

Wil je meer te weten komen over Het Meulenhuys, lees dan het bedrijfsportret (cf. infra) dat werd opgesteld in kader van ons Participatief Garantiesysteem (PGS).

Bedrijfsportret Meulenhuys

KERNPUNTEN PORTRET
  • omvang bedrijf: 9ha - productie van 50 groentes
  • biologische productie
  • gebruik regenwater (opvangtank van 500.000 liter)
  • toekomst: composteren

UITGEBREID PORTRET
Op een zonnige zaterdagnamiddag in augustus brachten we, in het kader van het Participatief Garantie Systeem een bezoek aan het Meulenhuys te Bouwel. We kregen eerst een rondleiding op het veld, een bedrijf van 9 hectare die boer Geert en zijn vrouw Nancy 10 jaar geleden hebben overgenomen van zijn ouders, die er vroeger een 50-tal koeien hielden als melkvee. Er is een kleine werkplek in de stal, waar de asperges worden gewassen, bijgesneden en verpakt, en een kleine aanpalende ruimte voor hoeveverkoop, waar naast de eigen groenten en fruit ook zuivel, droge voeding en fruitsappen worden verkocht.
 
De landbouwgrond
Er staan 2 tunnels voor vroege aardappelen (Frieslanders), en 2 serres met tomaten, paprika, aubergines,... Er zijn verschillende aspergebedden waar witte asperges in worden geteeld en er staan 2 trekpaarden, die af en toe voorgespannen worden. In totaal worden er een 50-tal verschillende groenten geteeld.
 
Verder zien we een opvangvat met een capaciteit van 500.000l water, dat vorige winter is uitgekuist en nu gebruikt kan worden, alsook een plek ernaast waar een vijver komt om kikkers aan te trekken en zo de natuurlijke vijanden van de insecten die op de planten afkomen een handje te helpen bij het zoeken naar eten. De erwten, kolen e.d. staan immers onder netten om de vogels er vanaf te houden.
 
We komen een bloemenrand voorbij naast het veld die bijen en vlinders aantrekken, en zien in de verte enkele houtkanten die ze onderhouden (beheersovereenkomst). Een compostplek komt er in de toekomst, voorlopig wordt alle groenteafval uitgespreid in het voorjaar en op die manier direct verwerkt in de bodem.
Sinds 2007 zijn ze in het bezit van het Biolabel, en sinds het jaar daarvoor is het Meulenhuys al vaste leverancier voor Voedselteams.
 
De toekomstige ambities
De recuperatie van het waswater van de asperges, de huisvesting van natuurlijke medewerkers als mezen, uilen (voor het vangen van veldmuizen), insecten, bijen, egels, kikkers, etc. staan nog op het plan in de nabije toekomst.
 
Daarnaast hoopt Geert er een aanbod van basispakketten bij te kunnen voegen, met de ‘gekende’ groenten, zonder ‘vergeten’ groenten of kruiden. Hij heeft vernomen dat daar bij zijn klanten wel vraag naar is en ziet de kans om zo zijn afzetmarkt te verbreden.
 
Aangezien boer Geert het plezanter vindt om biopakketten te maken en te verspreiden op lokale schaal dan aan groothandels of veilingen te leveren, koestert hij de wens om in die richting voort te groeien en misschien het aanbod nog uit te breiden. Zeker nu twee van zijn drie kinderen in de tuinbouwschool zitten, heeft hij hoop.
 
 
 
Telefoonnummer: 
014/50 29 19

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY