Molens Vanden Bempt

Molenstraat 43 Sint-Joris-Weert
Deze producent heeft PGS label
Volgens oude geschriften, opgediept uit bibliotheken, sprak men in de 12de eeuw al over de molen in Sint-Joris Weert. Om de molen operationeel te maken, verlegde men de oorspronkelijke rivierloop van de Nethen, zodanig dat een waterval het productieproces van energie kon voorzien. Sinds 1908 is de maaldersfamilie Vanden Bempt actief op de historische site, waar ze bloem en meel produceren met kwalitatief zuivere grondstoffen. Onder het moto 'Kwaliteit van zaaigraan tot brood' werkt het bedrijf samen met lokale landbouwers, volgt ze het teeltproces nauwgezet op en maakt ze in het productieproces gebruik van de modernste technologie, zonder haar respect voor de grondstoffen te verloochenen.

In het kader van Voedselteams levert deze producent aan teams uit Vlaams-Brabant.

Wil je meer te weten komen over Molens Vanden Bempt, lees dan het bedrijfsportret (cf. infra) dat werd opgemaakt in kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret Molens Vanden Bempt

KERNPUNTEN VERSLAG
  • waterwiel produceert stroom
  • strenge controles op binnenkomend graan
  • samenwerking met lokale landbouwers
  • afzet via kleine bakkerijen, particulieren en Voedselteams
  • toekomst: meer inzetten bakworkshops

UITGEBREID VERSLAG
Het bedrijf Molens Vanden Bempt  is gelegen in Sint-Joris-Weert aan de rivier de Nethen. Vroeger dreef het waterwiel de molens aan, tegenwoordig genereert het wiel elektriciteit. Omdat de molens teveel elektriciteit vragen, worden deze via een diesel generator van stroom voorzien. Als de molens niet draaien, zorgt het waterwiel voor de benodigde stroom. In 1983 is de molen door Josef en Luc Weckhuysen overgenomen van Germain Vanden Bempt. Zij zijn onmiddellijk gestart met uitbreiding van het bedrijf. Er werden silo’s bijgebouwd voor bloem en kortmeel, en werd een vrachtwagen aangekocht. In 1990 kreeg de ‘graankuiserij’ een opknapbeurt onderging de oude molen een grondige restauratie. De oudste gebouwen, die vandaag dienstdoen als kleine industriële molens, dateren uit 1551.
 
Regionale verankering
Luc Weckhuysen is de molenaar bij molens Vanden Bempt, en runt het hele bedrijf met vrouw en zoon Simon: de gedoodverfde opvolger van de vijfde generatie. Luc is trots op het molenaarsvak dat hem door zijn vader met de paplepel werd ingegoten. Het is zijn doel om de beste meel en bloem te produceren. In samenwerking met diverse lokale landbouwers worden tarwe soorten geteeld welke van de juiste kwaliteit zijn. Het grootste deel van de tarwe komt uit directe omgeving met name het plateau van Jodoigne, 20% tot 35% wordt uit Duitsland geïmporteerd. Sinds meerdere jaren worden ook Hagelandse bloemen geproduceerd voor het Hagelandse Streekbrood, hiervoor bestaat een samenwerking met akkerboeren en bakkers. Het grote voordeel van deze samenwerking is het bekomen van een onbehandeld product. In tegenstelling tot de graanhandelaars gebruiken de boeren geen bewaarmiddelen.

Voorafgaand aan de maling
Voor het oogsten worden analyses uitgevoerd om het juiste oogst moment te vinden, na de oogst wordt de tarwe grondig geanalyseerd. Partijen die niet aan de strenge eisen voldoen worden geweigerd. De landbouwers reinigen en stockeren de tarwe tot ze mogen leveren aan de molens. Als de partij toekomt bij de molen wordt deze gecontroleerd op zuiverheid, geur, insecten, vocht, hectoliter, eiwit, Zeleny (sedimentatie waarde) en Hagberg (aanduiding voor het stadium van het kiemproces)
Als deze controles goed zijn doorstaan worden de partijen geaccepteerd. Na de stortput gaat de tarwe over een magneet en komt deze in de ontvangstsilo. Als er een aantal ladingen van een leverancier geleverd zijn worden deze gemengd en gaat ze over naar een wachtsilo. Vanuit de wachtsilo gaat de tarwe het maalproces in. Dit gaat via een grondige reiniging: een separator, ontstener,  décortiquese (ontpunter, verwijdert de laatste kafjes en de baard van de korrel), graanborstel en tenslotte nogmaals over een magneet.
 
Het maalproces
Dan komt de schone tarwe bij de molens aan. Het maalproces bestaat uit twee delen: het malen en het zeven. Van tarwe tot meel gebeurt in 12 doorgangen, 5 breek doorgangen en 7 gladwalsen, de tarwe wordt steeds fijner vermalen. Tussen elke doorgang worden de gemalen producten gescheiden van de reeds gemalen producten.
Na de laatste doorgang heb je bloem, en bijproducten: zemelen, kortmeel, kriel en tarwekiemen.
Na een passage door een veiligheidszeef wordt de bloem voor twee weken in een rijping silo gestockeerd. De molens draaien niet op volle snelheid, maar om geur, smaak en aroma’s te behouden wordt er langzamer gemaald.
                  
Afzet
Molens Vanden Bempt levert vooral aan kleine bakkerijen en particulieren. Sinds 2007 wordt er ook aan Voedselteams geleverd, via Hartenboer. Dit is ongeveer 2% van de totale verkoop. Door het verdwijnen van veel kleine bakkerijen loopt ook de afzet van de molen terug. Luc wil dit opvangen door in de toekomst bak-workshops te gaan geven in de hoevewinkel. Dit afzetkanaal is vandaag al goed van 20% van de verkoop.
 
In 2010 werd een nieuw waterwiel geïnstalleerd voor de productie van groene elektriciteit. Die voorziet de molen in de benodigde stroom als de maalderij niet draait. Voor het malen staat er een 280KVA dieselgroep. Eventueel is deze in de toekomst om te bouwen naar Bio Diesel.
 
Via doorgedreven vakkennis is het hele maalproces in eigen beheer hetgeen toelaat om een correcte en eerlijke prijs te zetten op basis van de tarweprijs, energiekosten en personeelskosten min de verkoop van restproducten als veevoer.
 
Producten: 
Telefoonnummer: 
016 477 111

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY