Schaapskooi

Heidriesstraat 1 Lichtaart
Deze producent heeft PGS label
De Schaapskooi is een professioneel schapenbedrijf uit Lichtaart. Wat ooit begon als een hobby van Benny De Busser, 3 schapen om het tuingras kort te houden, groeide uit tot een uit de kluiten gewassen bedrijf met 250 schapen. Van die totale populatie staan 100 vleesschapen in voor de productie van lamsvlees en 150 Kempense heideschapen voor het onderhoud van natuurdomeinen, zoals het militair domein in Tielen daar een voorbeeld van is. Verder biedt De Schaapskooi twee vakantiewoningen, polyvalente ruimtes, schapenwandelingen en een zelfpluktuin aan.

Het vlees van De Schaapskooi is bestelbaar voor teams uit Antwerpen.

Wil je meer te weten komen over De Schaapskooi, lees dan het bedrijfsportret (cf. infra) dat werd opgesteld in kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret De Schaapskooi

KERNPUNTEN PORTRET
  • omvang bedrijf: 250 schapen (heide- en vleesschapen)
  • zelfpluktuin
  • educatie: ontvangen van schoolklassen
  • samenwerking met kwetsbare groepen
  • toekomst: reduceren verkoop via groothandel t.v.v. korte keten

UITGEBREID PORTRET
De Schaapskooi is een professioneel schapenbedrijf gelegen in het landelijke Lichtaart. Het bedrijf werd opgericht in 2010 door Benny De Busser. Wat op jonge leeftijd begon als een hobby, met 3 schapen om het gras in de tuin kort te houden, groeide geleidelijk aan uit tot een professionele activiteit. Ondertussen telt het bedrijf 250 schapen. Ongeveer 150 hiervan zijn Kempische heideschapen en worden ingezet voor het groenbeheer van openbare ruimtes en natuurgebieden. Daarnaast worden ook 100 vleesschapen (Texelaar) gehouden voor de productie van lamsvlees.
 
Rond de boerderij zelf is ongeveer 12 ha grasland aanwezig, waar de vleesschapen en hun lammeren kunnen grazen. De lammeren worden in principe na 3 à 4 maanden geslacht. Het vlees wordt verkocht via zowel de groot- en kleinhandel. De heideschapen worden uitsluitend gebruikt voor groen- en natuurbeheer via begrazing (akkervogelbeheer, poelen en houtkanten).
 
Benny werkt op regelmatige basis samen met het Steunpunt Groene Zorg. Hierdoor krijgen mensen uit kwetsbare groepen of mensen met een beperking de kans om actief mee te werken op de boerderij en hem te ondersteunen bij de verzorging van de schapen.
 
Daarnaast worden op de boerderij ook geregeld schoolklassen georganiseerd. De kinderen krijgen de kans om zelf mee de schapen en lammeren te voederen, de wol te voelen, te helpen met scheren en allerlei weetjes over de schapen te ontdekken. Dit kan ook tijdens de schapenwandelingen, waarbij Benny groepen meeneemt om samen met zijn twee border collies de kudde schapen te hoeden.
 
Dit zijn echter nog niet alle activiteiten. Zo is er ook nog een zelfpluktuin met allerlei bessen, aardbeien, appels peren, etc. die voor iedereen toegankelijk is om zelf fruit te oogsten. Verder zijn op de boerderij ook 2 studio’s ingericht die verhuurd worden als vakantieverblijf, en een polyvalente zaal die verhuurd wordt als feestzaal of vergaderruimte.
 
Momenteel wordt een groot deel van het schapenvlees nog verkocht via de groothandel. Benny hoopt via de samenwerking met Voedselteams dit te kunnen verminderen, en nog meer in te zetten op de korte keten. Hij wil in de eerste plaats een breder publiek laten kennismaken en proeven van kwalitatief lamsvlees, afkomstig van een plaatselijk bedrijf. 
 
 
Producten: 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY