Travant Bakkerij - CAW Antwerpen

Blindestraat 6 Antwerpen
Een ambachtelijke bakkerij in hartje Antwerpen, waar zorg voor product & medewerkers (en daarmee ook voor de bredere samenleving) centraal staan.

De troeven kort samengebundeld:
 
Kwaliteit: Travant staat voor kwaliteit en duurzaamheid. Al onze producten en diensten zijn gegarandeerd verantwoord voor mens, maatschappij en milieu. Ook de professionele ondersteuning van  medewerkers op de werkvloeren is kwalitatief en start vanuit respect en samenwerking. We kiezen bewust voor lokale en gezonde basisproducten, zonder artificiële toevoegingen
 
Lokaal: Bewust kleinschalig en expliciet gericht op de lokale markt. Op die manier kunnen al onze leveringen gebeuren met bakfietsen.
 
De handen in mekaar: Werken aan een economie van kansen. Kansen op het winnen van eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfontplooiing. Kansen om kwalitatief goede producten te creëren en deze met trots aan de man te brengen. Dit steeds met respect voor mens, maatschappij en milieu.  We werken samen aan hoogwaardige en duurzame producten en diensten. Op ieders maat.
 
Krachten: We geloven in krachten van eender wie en zetten hier op in. Ieders inzet is onontbeerlijk binnen een groter proces rond het waarmaken van onze producten/diensten.
 
Ontmoeting: De Travant is veel meer dan louter een werkplek. Faciliteren van onderlinge contacten en het elkaar ontmoeten vinden we belangrijk. Isolatie doorbreken en opstappen bieden naar groei, zowel persoonlijk, als in netwerk.
 
Kortom een product met een verhaal dat wordt geleverd aan voedselteams uit Antwerpen.

Bedrijfsportret Travant Bakkerij/CAW Antwerpen

KERNPUNTEN BEDRIJFSPORTRET
  • sociale tewerkstelling
  • biologische grondstoffen, aangekocht via korte keten
  • biologisch afbreekbare verpakking
  • distributie per bakfiets

UITGEBREID BEDRIJFSPORTRET
De bakkerij van Travant staat voor veel meer dan alleen maar ambachtelijk brood. De kwalitatieve, duurzame producten zijn eerder het middel om mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt te versterken. Travant creëert zinvolle arbeidstrajecten waarin mensen uit kwetsbare groepen de nodige ondersteuning krijgen om zichzelf opnieuw te ontplooien en trots kunnen zijn op de afgeleverde producten. En tegelijk leren ze heerlijk brood bakken.
 
Sociale impact
De zorg voor medewerkers en hen versterken doorheen hun traject blijft een van de hoofddoelstellingen van Travant. In de bakkerij gaan ze dagelijks aan de slag met 8 medewerkers en één enthousiaste begeleider. Er worden duidelijke taakverdelingen en afspraken gemaakt. Iedereen krijgt zijn eigen verantwoordelijkheden, maar heeft ook de kans om geregeld van taak te wisselen. Op die manier kunnen mensen uit kwetsbare posities op eigen tempo deelnemen aan de werkvloer en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Ze doorlopen alle facetten van het bakproces, van het afwegen van de ingrediënten tot het verpakken van de producten.
 
Hierdoor moeten ze ook noodgedwongen samenwerken. Dat leidt af en toe tot spanningen, maar versterkt ook hun sociale contacten en onderling begrip. Het vormt de ideale omgeving om zichzelf op een andere manier te tonen. Er wordt meer ongedwongen en opener gepraat over eventuele  persoonlijke problemen en uitdagingen.
 
Duurzame producten
Naast zinvolle arbeid worden er uiteraard ook kwaliteitsvolle en duurzame bakkerijproducten geproduceerd. Momenteel is de bakkerij in omschakeling naar een bio label, dat naar alle verwachting in 2019 behaald zal worden. Alle ingrediënten zijn reeds van biologische oorsprong en worden hoofdzakelijk aangekocht via de korte keten. Specifieke producten zoals noten worden steeds met fair trade label aangekocht.
 
De verpakkingen zijn tevens biologisch afbreekbaar en er wordt momenteel geëxperimenteerd met hervulbare verpakkingen voor de koekjes. Ook de distributie verloopt op een erg duurzame manier. Alle leveringen worden namelijk met bakfietsen verzorgd.
 
Bedrijfsvoering
De specifieke context van de zorgtrajecten die centraal staan bij de werking van Travant zorgt voor een atypische bedrijfsvoering. De bakkerij is bewust kleinschalig gestart met een beperkt aanbod, zodat de ambachtelijke werkwijze combineerbaar blijft met de trajecten van alle medewerkers. Er worden wel reeds plannen gemaakt voor een toekomstige uitbreiding van de bakkerij. Ook het aanbod wordt stelselmatig uitgebreid met nieuwe experimenten. Zo zijn er ondertussen ook koekjes en taarten beschikbaar.
 
“De ploeg van bakkers is ‘onderweg’. Samen ontwikkelen ze krachten om rechtop te staan in onze moderne samenleving. Daarom is brood kopen van Travant via Voedselteams veel meer dan zomaar een brood kopen. Het heeft een domino-effect en zet dingen in beweging: Van eigen gezondheid tot maatschappelijke gezondheid.”
 
Johan Weyers – De Vijfkant in Maarkedal Deelnemend producent aan PGS bezoek 
Producten: 
Telefoonnummer: 
0497 90 14 98 (Evy)
0476 87 04 95 (Niels)

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY