Wijngaardhof

Heidsiebaan 22 Westmalle
Deze producent is BIO
Deze producent heeft het Europees biolabel
Deze producent heeft PGS label
Sinds 1981 teelt Godfried Bervoets groenten op het Wijngaardhof te Westmalle. Hij doet dit onder toezicht van TÜV NORD INTEGRA, een controleorganisatie voor biologische landbouw (het voormalige BLIK). Het ganse jaar door zet het hof seizoengebonden groenten af, zowel geteeld in de openlucht als in de serre. Blikvangers in het assoriment zijn de minder bekende raapsteel, gele courgette, boterboontjes, wortelpeterselie...

De verkoop vindt plaats in een eigen hoevewinkel en via thuisverkoop. Voor Voedselteams belevert hij 17 teams in de regio Antwerpen.

Wil je meer te weten komen over Wijngaardhof, lees dan het bedrijfsportret (cf. infra) dat werd opgemaakt in het kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret Wijngaardhof

KERNPUNTEN PORTRET
  • biologische landbouw
  • externe kwaliteitscontrole
  • gevarieerde teelt
  • bewust energiegebruik: zonnepanelen
  • recyclage: opvangen regenwater

UITGEBREID PORTRET
Godfried Bervoets’ missie ‘het telen van groenten op een zo natuurlijk mogelijke wijze’ leidde in 1981 tot de opstart van zijn eigen bedrijf Wijngaardhof te Westmalle. De geteelde groenten verkocht hij op de boerenmarkt van Kapellen. Zijn hobby groeide uit tot zijn beroep en zo breidde het bedrijf uit van 40 are naar een kleine 2 hectare. Zijn groenten vonden ook de weg naar andere markten, de hoevewinkel op het bedrijf, winkel ‘Biohofke’ in Antwerpen van neef Jelle, of komen terecht in één van de groentepakketten voor Voedselteams.
 
Sinds 1991 staat het bedrijf onder toezicht van TÜV NORD INTEGRA (voormalig BLIK), een controleorganisatie voor biologische landbouw. Op het bedrijf worden voornamelijk fijne groenten geteeld. Dit assortiment wordt aangevuld met groenten, fruit en andere producten van collega’s en van biologische groothandel.
 
Er wordt voor gekozen een zo groot mogelijke diversiteit aan groenten zelf te kweken. Verspreid over het jaar worden zo een veertigtal groenten op het bedrijf geteeld. Hierbij gaat het over seizoensgebonden teelten, deels in open lucht en deels in (onverwarmde) serres (in totaal 55 are serres).
 
Op Wijngaardhof staat een grote glazen serre en in 2009 werd een ook folie-serre gebouwd. Het grote voordeel hiervan is het betere klimaat (minder heet in de zomer) voor de planten waardoor deze beter groeien. Bovendien is de constructie veel lichter dan een glazen serre waardoor het dak over de volledige lengte in één keer geopend kan worden. Wanneer de folie aan vervanging toe is, wordt deze volledig gerecycleerd.
 
De basis van de biologische teelt ligt in het verzorgen van de bodem. Deze wordt met plantaardige compost of met natuurlijke stalmest (paardenmest van buur) bemest. Indien mogelijk wordt er ook met groenbemesters gewerkt. Gewasbescherming gebeurt enkel op een natuurlijke manier. Hagen, bomen en struiken zorgen zoveel mogelijk voor natuurlijk evenwicht. Recent werd ook een eerste bijenkast op het bedrijf geplaatst, waardoor de bestuiving van sommige gewassen met 50% is toegenomen.
 
Naast Godfried werken er in het bedrijf nog twee vaste medewerkers, alsook een chauffeur voor enkele dagen. Van april tot september wordt er ook gewerkt met seizoenarbeiders. Er wordt ook samengewerkt met Steunpunt Groene Zorg, waarbij mensen uit kwetsbare groepen worden opgevangen en meedoen met de gewone activiteiten op het bedrijf. Regelmatig zijn ook stagiairs (bv. Van Landwijzer) werkzaam op Wijngaardhof.
 
Deze groep mensen zorgt er samen voor dat er heel veel met de hand wordt gewerkt. Bovendien is het volledige bedrijf geconcentreerd op een aaneengesloten terrein, waardoor er veel met de kruiwagen vervoerd wordt, en er dus zeer weinig machines gebruikt worden. Elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen. Als dorstlesser voor de planten wordt gebruik gemaakt van een grote regenwateropvang van gebouwen en serres. Bovendien houdt de grond (zandleem) goed water waardoor er relatief weinig water moet gegeven worden. Voedselverliezen zijn minimaal. Overschotten worden zoveel mogelijk uitgedeeld via hulpprogramma’s en in het slechtste geval gebruikt voor compost.
 
Wijngaardhof was de eerste producent voor Voedselteams in de regio Antwerpen. Momenteel bevoorraadt Godfried 17 teams, wat goed is voor 50-60% van zijn totale afzet. Ongeveer de helft van het jaar zijn de groentepakketten voor Voedselteams 100% eigen teelt. Voor de andere helft worden ook groenten van regionale collega’s en groothandel in de pakketten gestoken. Fruit wordt volledig aangekocht. Zeker de helft is regionale aankoop, variërend afhankelijk van het seizoen. Verder wordt ook fruit gekocht bij de groothandel. Consumenten hebben duidelijk de keuze tussen de aankoop van inlands fruit of exotisch fruit.
 
Gegroeid vanuit het verleden, staat Godfried momenteel ook in voor het transport naar de depots van Voedselteams in Antwerpen. Andere producenten leveren bij Wijngaardhof, zodat de verdeling voor de teams samen kan gebeuren. Uiteraard brengt dit heel wat organisatie, en soms ook wel wat praktische problemen, met zich mee. Een verbeterde organisatie voor de logistiek in de regio zou daarom zeker welkom zijn.
 
Momenteel bestaat er logistieke samenwerking met een vijftal andere producenten. Dit is echter geen formele samenwerking, maar is gegroeid uit het verleden. Samen met Voedselteams vzw is Godfried voorstander om deze samenwerking verder te ontwikkelen. Ook op andere manieren blijft het bedrijf evolueren, bijvoorbeeld in de continue zoektocht naar ideale teeltcombinaties, zowel qua soorten als qua aantallen, en het aanpassen van het teeltplan aan de vakantiegewoontes van de Antwerpenaren.
 
 
 
Producten: 
Telefoonnummer: 
03/312 46 31

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY