Zuivelhoeve Keymeulen

Babbelaarstraat 169 Hofstade
Deze producent heeft PGS label
De familie Keymeulen baat sinds generaties een landbouwbedrijf uit in de wijk Babbelaar te Hofstade. Medio jaren '90 zette zoon Lieven Keymeulen de uitbating verder en startte de hoeve met de zelfverwerking van melk en de kaasproductie. Sedert 2003 stapte ook Joost Keymeulen in het bedrijf, zodat de twee broers nu aan het roer staan van de zaak.

De veestapel van de zuivelhoeve bestaat uit een zestigtal koeien, waarvan dertig melkkoeien en dertig stuks jongvee van het ras Holstein. Slechts 10% van de melkproductie levert het huis aan de zuivelfabriek, het overige deel verwerkt ze zelf tot verse zuivelproducten en artisanale hoevekazen. Naast de verkoop op de boerderijwinkel en de levering aan speciaalzaken, kunnen ook de voedselteams uit regio Aalst en Dendermonde producten afnemen van Keymeulen.

Wil je meer te weten komen over Zuivelhoeve Keymeulen, lees dan het bedrijsportret (cf.infra) dat werd opgesteld in het kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS).

Bedrijfsportret Zuivelhoeve Keymeulen

KERNPUNTEN PORTRET
  • melkvee
  • potstallen
  • gesloten kringloop
  • afzet melkproductie: 10% zuivelfabriek, overige eigen verwerking
  • afzet via korte keten (o.a. boerderijwinkel en Voedselteams)
  • toekomst: zonnepanelen en afstemming koeling en verwarming

UITGEBREID PORTRET
De familie Keymeulen baat reeds sinds generaties een landbouwbedrijf uit in de wijk Babbelaar te Hofstade. Medio de jaren ’90 werd de uitbating verder gezet door zoon Lieven Keymeulen en de zelfverwerking van melk op de hoeve, met kaasproductie, werd opgestart. Sedert 2003 is ook Joost Keymeulen in het bedrijf gestapt, zodat de zaak nu uitgebaat wordt door de 2 broers. Begin 2006 werd gestart met een belangrijk investeringsproject.
 
Naast de bestaande melkveestal werd een nieuwe jongveestal opgericht, van het type potstal, en openfront. Doordat de stal langs de oostzijde volledig open is, is de verluchting in de stal optimaal.  De dieren slapen niet, zoals in de meeste melkveestallen, in betonnen boxen, maar liggen in een strobed, wat het comfort voor de dieren sterk vergroot. De vrijgekomen oude stallingen aan de straatzijde werden omgevormd tot nieuwe ruimtes voor de kaasmakerij, met rijpingskamer, keuken, frigo’s en winkel. De wijze waarop het bedrijf gerund wordt ligt dichtbij de methode voor biologische landbouw maar het is geen biobedrijf.
 
De veestapel bestaat uit een dertigtal melkkoeien, en ongeveer 30 stuks jongvee van het ras Holstein. Lieven en Joost streven naar een gesloten bedrijf, waarbij het voeder bestaande uit maïs en grasklaver zelf wordt verbouwd (niet biologisch). Hiervoor hebben ze 22 ha grond tot hun beschikking. Als krachtvoeder wordt maïsmeel ingezet. Om het eiwitgehalte van de melk op peil te houden wordt de voeding van de melkkoeien aangevuld met soja.  Als alternatief werd al eens lijnzaad gegeven maar dit beïnvloedt de smaak van de melk en werd dus gestopt.  Joost en Lieven zouden maar al te graag een alternatief vinden voor soja.
 
Het melkvee wordt gekweekt op het bedrijf.  Het ras Holstein is door de jarenlange inteelt sterk verzwakt en heeft te kampen met uierontsteking, vruchtbaarheidsproblemen, kreupele koeien, … .  Daarom wordt er op de boerderij ingekruisd met robuustere rassen als de Zwitserse bergkoe en Montbéliarde.
 
Slechts 10 % van de melk wordt geleverd aan de zuivelfabriek. Het leeuwendeel van de melk wordt op het bedrijf zelf verwerkt tot verse zuivelproducten en artisanale hoevekazen.
De dagverse rauwe melk (niet gepasteuriseerd) wordt op ambachtelijke manier verwerkt tot hoevekaas, waardoor alle natuurlijke voedingsstoffen, aroma’s en smaakstoffen uit de verse melk bewaard worden in de kaas.  Het gamma gaat van jonge kaas tot belegen, met daarnaast een aantal kruidenkazen. Dè huiskaas Babbelaarkaas is dan weer van het halfzachte type. 
 
Daarnaast heeft Keymeulen een gamma aan verse zuivelproducten: karnemelk, boter, yoghurt, platte kaas, rijstpap, chocopasta, pudding, chocomousse, ….Hierbij wordt er geen gebruik gemaakt van bewaarmiddelen, kleur-of smaakstoffen. Voor de verpakking werken Joost en Lieven deels met leeggoedflessen, vnl. voor melk en yoghurt.
 
De helft van de producten wordt verkocht in de boerderijwinkel, daarnaast wordt er ook geleverd aan een aantal speciaalzaken. Iets meer dan een tiende is bestemd voor de voedselteams regio Aalst en Dendermonde.
 
De boerderij heeft een erkenning als zorgboerderij en is eveneens vrij toegankelijk voor een bezoek aan de veestallen.
 
In de regio Aalst en Dendermonde verzorgen de broers Keymeulen voornamelijk het transport van de producten van collega producenten aan de voedselteams. Hun boerderij fungeert als centraal verzamelpunt.
 
Als toekomstplannen ligt het plaatsen van zonnepanelen op tafel alsook het op elkaar afstemmen van koeling en verwarming.  Er wordt gedacht aan een systeem om de vrijgekomen warmte door koeling van de vers gewonnen melk te recupereren bij één of ander verwarmingsproces.
 
 
 
Producten: 
Telefoonnummer: 
053 41 81 04

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY