8 redenen om je inkopen te doen bij de korte keten

15/02/2023

Februari Zonder Supermarkt, de Week van de Korte Keten... Je ziet geregeld wel een initiatief passeren dat de korte keten promoot. Maar waarom is de korte keten dan beter dan gewoon je inkopen te doen bij de supermarkt? 

Om op die vraag te antwoorden, moeten we eerst kijken naar hoe het er aan toe gaat bij de supermarkt. De verse producten die je vindt in de supermarkt worden bijna uitsluitend via de veiling door de supermarkt aangekocht. In bulk. Op die veiling biedt de boer zijn producten aan. Maar in tegenstelling tot Ebay, wordt op die veiling door de supermarkten naar beneden geboden. Zo krijgt de boer geen eerlijke prijs, waardoor het voor kleinere boeren bijna onmogelijk wordt om te overleven.

 

Daarnaast moet die boer op de veiling concurreren tegen producten uit de hele wereld, waar vaak lagere loonkosten de prijs drukken. De kost en milieu-impact om die producten duizenden kilometers te vervoeren, wordt nooit doorgerekend. Je voelt al waar het verschil met de korte keten zit. Maar er is nog heel wat meer. We geven je 8 redenen om je inkopen voortaan (vaker) bij de korte keten te doen.

1. Een eerlijke prijs voor de boer(in)

Bij de korte keten bepaalt een boer(in) zelf hoeveel een product kost. Zo krijgt hij een eerlijke prijs voor al het werk dat hij in de teelt van zijn producten heeft gestoken.

2. Beter voor de natuur

De boer(inn)en waar Voedselteams mee samenwerkt, werken allemaal agro-ecologisch. Dat wil zeggen dat ze niet allemaal een bio-label hebben, maar wel sterk inzetten op duurzame landbouw.

3. Je kent de boer

In de korte keten weet je wie je eten heeft geproduceerd. Je kan vragen stellen hoe iets geteeld wordt of je kan eens gaan meehelpen op de boerderij. Je hebt rechtstreeks contact met de boer(in), waardoor je weet hoe die het aanpakt.

4. Je beperkt de voedselkilometers

Je inkopen doen bij de korte keten beperkt de afstand die het product tussen producent en consument aflegt. Zelfs lokale producten die je in de supermarkt koopt, hebben vaak al meer kilometers afgelegd dan je denkt. Door tussenschakels uit te schakelen, worden onnodige kilometers uitgespaard.

5. Je steunt de lokale economie beperkt het monopolie van de supermarkten

Het lokale karakter van korte keten zorgt voor ondersteuning van de plaatselijke economie. Hierdoor hebben kleinere boeren ook meer alternatieve afzetmarkten.

6. Gun de boer autonomie

Veel boeren in de korte keten staan op hun autonomie. Ze telen bijvoorbeeld zelf het voedsel voor hun dieren of ze recupereren zelf het zaad dat ze nodig hebben om het jaar erop weer te kunnen zaaien. Zo hangen ze niet af van multinationals die zaden en voer verkopen en weten ze exact wat er in hun producten zit.

7. Eet volgens het ritme van de seizoenen

Je proeft het verschil wanneer een product in het juiste seizoen wordt geoogst. En dat heeft heel wat voordelen, zowel voor je lichaam als voor het productieproces. Er moet namelijk niet tegen de natuur in gewerkt worden, de natuur helpt de productie net.

8. Je koopt alles op 1 plaats en zonder na te moeten denken

Door via Voedselteams je inkopen te doen, hoef je niet na te denken of een product wel duurzaam geteeld is en of er niet te veel additieven in zitten. Alles wordt gescreend voor het via ons verkocht wordt. En handig: je hoeft niet naar alle boeren te rijden om je inkopen te doen. Je bestelt en betaalt eenvoudig online en je volledige bestelling wordt geleverd bij je voedselteam, je moet het enkel gaan ophalen.

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY