Participatief Garantie Systeem
PGS
Participatieve Garantie Systemen zijn een wereldwijd fenomeen in voedselnetwerken. Ze worden vaak als een aanvullend gegeven beschouwd bij labels en certificaten van de biologische landbouw. Basis voor de systemen zijn bedrijfsbezoeken bij producenten onder de vorm van PGS-screenings door collega-producenten, consumenten (leden), en/of andere betrokkenen. Ze laten toe om producenten te identificeren die in overeenstemming werken met onze gezamenlijke duurzame waarden.
Voedselteams hanteert haar eigen PGS als een instrument ten dienste van haar producenten, haar teamleden en de organisatie. De georganiseerde kennisuitwisseling via een vragenlijst en een bedrijfsbezoek verschaft de kwaliteitsgarantie van de betrokken producent.
Door gebruik te maken van PGS-screenings, staat Voedselteams garant voor:
What's in it for me?
Voedselteams hanteert haar eigen PGS als een instrument ten dienste van haar producenten, haar teamleden en de organisatie. De georganiseerde kennisuitwisseling via een vragenlijst en een bedrijfsbezoek verschaft de kwaliteitsgarantie van de betrokken producent.
Door gebruik te maken van PGS-screenings, staat Voedselteams garant voor:
- De afbakening van de groep producenten waarmee ze werkt.
- Transparantie met betrekking tot de herkomst van de voeding in haar netwerk.
- Delen van verantwoordelijkheid en het betrekken van leden en producenten bij een duurzaamheidsgarantie.
- Kennisopbouw en -opslag in haar netwerk zodanig dat het kan worden aangewend voor communicatieve doeleinden en bewegingswerk
What's in it for me?
- Producenten krijgen feedback over hun bedrijfsvoering, deze feedback ligt in lijn met de waarden van Voedselteams vzw: de producenten worden via bevraging en dialoog geïnformeerd en gestimuleerd om deze waarden blijvend te integreren in hun bedrijfsvoering.
- Kandidaat producenten krijgen een gemotiveerd antwoord omtrent hun kandidatuur, dit via een aparte voorbevraging gelinkt aan PGS en bijhorende procedures.
- Voedselteamleden kunnen participeren en op die manier hun garantie op duurzame lokale voeding mee organiseren. Hun participatie doen ze niet vanuit een controlerende, maar vanuit een lerende houding. Ze nemen deel aan een leercyclus van twee jaar met een korte opleiding, regelmatige veldbezoeken, verwerking van de resultaten, een slotmoment. Ze ontvangen een getuigschrift na afloop van de deelname.
Criteria
Voedselteams gebruikt geen labels als criterium om met producenten samen te werken, maar werkt op basis van een vertrouwensband. De organisatie beschikt met PGS over een participatieve methodiek waarmee producenten worden geïdentificeerd en waarmee de vzw eenduidig kan communiceren omtrent onze keuzes met betrekking tot duurzame landbouw.
Voedselteams gelooft in groeiende praktijken van lokale producenten: ze erkent en waardeert de diversiteit in duurzame bedrijfsvoering, wil deze kennen en erop vertrouwen dat ze evolueert in de duurzame praktijken. Met PGS schept Voedselteams een referentiekader die de producenten in haar netwerk duidelijk identificeert op basis van haar eigen waarden en missie.
Voedselteams ontwierp een vragenlijst die als basis dient voor de gesprekken tijdens bedrijfsbezoeken. De vragenlijst werd ontworpen in samenwerking met een groep betrokken boeren en producenten.
De vragenlijst bevat tientallen vragen, die peilen naar de verschillende duurzaamheidsaspecten van het bedrijf.
Voedselteams gelooft in groeiende praktijken van lokale producenten: ze erkent en waardeert de diversiteit in duurzame bedrijfsvoering, wil deze kennen en erop vertrouwen dat ze evolueert in de duurzame praktijken. Met PGS schept Voedselteams een referentiekader die de producenten in haar netwerk duidelijk identificeert op basis van haar eigen waarden en missie.
Voedselteams ontwierp een vragenlijst die als basis dient voor de gesprekken tijdens bedrijfsbezoeken. De vragenlijst werd ontworpen in samenwerking met een groep betrokken boeren en producenten.
De vragenlijst bevat tientallen vragen, die peilen naar de verschillende duurzaamheidsaspecten van het bedrijf.
- bedrijfsgegevens en kerncijfers: type, omzet, bijzonderheden
- sociale duurzaamheid: tewerkstelling en verbreding
- ecologische duurzaamheid: gehanteerde lastenboek, labels, gebruik van water, groene energie, olie, machines, mest, compost, beperken van uitstoot en gronderosie
- economische duurzaamheid: prijsbepaling en afzet
- participeren en verbinden: houding ten aanzien van bedrijf, natuur, klanten, organisatie
- vragen per bedrijfstype: groenten/fruit, zuivel/vlees, verwerking: vragen over biodiversiteit, dierenrechten, ingrediëntenkeuze, gewasbescherming, grondstoffen
Kandidaat?
Ben je producent, voldoe je aan onze criteria en ben je geïnteresseerd om samen te werken met Voedselteams? Contacteer de PGS-verantwoordelijke of één van onze regiowerkers.