Veelgestelde vragen (FAQ)

Een veelgestelde vragenlijst kan natuurlijk nooit helemaal compleet zijn. We hebben hieronder regelmatig terugkerende vragen opgenomen. Indien u hieronder niet de antwoorden vindt die u zoekt neem dan hier contact op met de organisatie. Wij beantwoorden u vraag zo snel als mogelijk.

Welke producten kan ik bestellen?

Voedselteams biedt via haar webwinkel een gevarieerd gamma van basisvoeding aan: vlees, vis, wijn, granen, groenten, fruit... Afhankelijk van de producent zijn deze producten al dan niet bio. In de webwinkel zijn de biologische producten gemarkeerd met het bio-label.

Welke producten dan concreet besteld kunnen worden, hangt af van team tot team. Voedselteams werkt samen met regionale boeren en producenten met als gevolg dat het aanbod per regio verschilt. Het fruit in Oost-Vlaamse teams is afkomstig van een andere boer dan die in Limburg. Op die manier tracht de organisatie de afstand tussen de akkker en het bord zo klein mogelijk te houden.

Voedselteams werkt enkel met duurzame organisaties. Deze voldoen aan de voorwaarden die de organisatie stelt en worden onderworpen aan bedrijfsbezoeken. Voor meer informatie daaromtrent verwijzen we u graag door naar ons Participatief Garantiesysteem (PGS).

Kan ik op proef bestellen?

Ieder geïnteresseerde kan 1 maand proef draaien. Sommige teams hebben een andere, eigen afspraak. Als je na de proefperiode verder wil deelnemen wordt er een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 20 betaald aan Voedselteams vzw.

Wat kost het om aan te sluiten?

Ieder nieuw lid krijgt een proefperiode van 1 maand. Blijf je bij het team dan betaal je vanaf dan jaarlijks een lidgeld van min € 20 per gezin. (meer uitleg hieronder)

Bij de meeste teams is er ook een afspraak rond het betalen van een voorschot. Sommige teams noemen dit een waarborg. De bedragen worden door het team afgesproken, bij sommige teams is dat € 50, bij andere € 100 en bij nog andere teams vraagt men een bedrag dat ongeveer gelijk is aan je geschatte bestelling per maand.

Dit geld moet ervoor zorgen dat het team steeds voldoende geld in kas heeft om de producenten tijdig te kunnen betalen. Je kan het beschouwen als een vooruitbetaling, je stort het voorschot maar ondertussen ben je wel al de producten aan het bestellen en aan het verorberen. Pas na afloop van de maand krijg je je factuur.

Mocht je ooit beslissen om uit het team te stappen dan wordt via je laatste factuur het voorschot terug verrekend.

Vanaf 2012 startte Voedselteams met een nieuwe aanpak voor de lidgeld bijdrage van zijn leden. Hiertoe werd besloten op het congres van Voedselteams vzw dat plaatsvond op 20 november 2011.
We willen deze manier om werkingsmiddelen te bekomen nog beter benutten, want ze stelt ons in staat om de essentiële taken van onze organisatie uit te voeren.

De solidaire bijdrage:

De minimale ledenbijdrage per gezin is € 20 per jaar.
Tegelijk is er de optie om meer dan € 20 te betalen en het aan jezelf – als voedselteamlid – te laten om te bepalen hoeveel onze organisatie dan meer waard is.

Door meer dan het minimum bij te dragen, stel je ons in staat om beter dan ooit onze ondersteuning op maat te maken van producenten en teams, onze externe communicatie te verzorgen, een campagne voor nabije voeding uit te werken, ons sterker te engageren in strijdbare netwerken, de distributie te stroomlijnen, ...

Wanneer moet ik betalen?

Voor je aankopen wordt maandelijks de oorspronkelijke factuur aangepast (leeggoed, wisselende prijzen) door de financieel verantwoordelijke van het team. Deze persoon stuurt een mailtje naar alle leden als de facturen zijn aangepast en dan kan je overgaan tot betaling. Het saldo vind je terug via je inlogcode op de webwinkel.

Welke vrijwilligers hebben we in een team?

Binnen het team gebeurt alles vrijwillig. Per regio heb je wel een professionele kracht, maar die komt niet helpen binnen het team. De teamtaken vullen jullie zelf in. En die taken zijn erg divers. Je hebt telkens een groeps-, een bestel- en een financieel verantwoordelijke nodig, en best ook een depotverantwoordelijke. Dat noemen we de Kern van een team.
Maar ook buiten deze “functies” kan je je helemaal uitleven. Je kan als afgevaardigde van je team naar de nationale activiteiten komen, je kan promokonijn spelen, helpen het depot open te houden, af en toe wat administratieve taakjes opnemen... Laat je maar helemaal gaan, want nét die dynamiek maakt jouw team uniek!
De bedoeling is wel dat de functies roteren tussen de leden van het team. Je bent dus geen voorzitter-voor-het-leven. Dat je het eerste jaar eerder de kat uit de boom kijkt is logisch natuurlijk.
Ambieer je meer? Werken buiten de grenzen van het team? Super! Ook op nationaal vlak bieden we je een platform waarop je jouw engagement kleur kan geven.. Een actie op poten zetten, in de verschillende raden zetelen, campagnemateriaal maken of foto's voor de website aanleveren, het is helemaal aan jou.
Laat van je horen via info@voedselteams.be

Welk engagement wordt er gevraagd?

Een voedselteam draait op vrijwilligers. In ieder team worden er taken ingevuld en we streven er naar dat deze taken door zoveel mogelijk vrijwilligers gedragen wordt.
Het ene lid neemt een grotere taak op zich dan iemand anders. Het engagement in een Voedselteams is afhankelijk van de gedrevenheid en beschikbare tijd van een lid.

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Voedselteams vzw kent een eenvoudige structuur. Eenmaal lid van een team kan je steeds aankloppen bij je teamverantwoordelijke. Maar ook de regiocoördinatoren staan klaar voor jou.

Je hebt een vraag over duurzame voeding, korte keten, of lokale landbouw?
Interessant! Vuur ze af op de regiocoördinatoren! Lijst van de medewerkers vind je in de sectie Over ons.

Je wilt wel eens meer weten over deze vzw, zonder daarom meteen lid te worden?
Struin wat rond op deze website, of neem contact op met de regiocoördinator (adressen en telefoonnummers vind je in de sectie Over ons.)

Je hebt interesse om aan te sluiten bij een team?
Super! Dan kan je je inschrijven via het infoformulier. Je krijgt dan snel een antwoordje terug.

Je wilt meewerken aan deze website, of een actie uitdenken met Voedselteams?
Geweldig! Laat van je horen op info [at] voedselteams [dot] be

Je zoekt naar een concrete samenwerking in projectvorm, stage of vrijwilligerswerk?
Reuzefijn. Nieuw bloed is altijd welkom! De nationale coördinator helpt je graag verder, neem contact op via info at voedselteams(dot)be
 

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY