Producenten

Producenten staan centraal in het verhaal van Voedselteams. Herstel in vertrouwen en een eerlijke handelsrelatie ontwikkelen is immers precair in de korte keten. Voedselteams maakt werk van deze vertrouwensrelatie door grondige screenings te organiseren in het kader van ons Participatief Garantie Systeem (PGS) en een stevige regionale opvolging door de regiowerkers.
 
De producenten van Voedselteams zijn boeren, telers en ambachtelijke verwerkers. Zij worden geselecteerd op basis van hun ecologische, economische en sociale bedrijfsvoering. Producenten die leveren aan voedselteams letten op de herkomst van hun grondstoffen, het gebruik van meststoffen, het respect voor de biodiversiteit en de goede zorg voor het land, op de verstandige omgang met energie, het beperken van verpakking ....
 
Behalve met boeren werkt Voedselteams ook samen met sommige verwerkers en Wereldwinkels. Ook hierbij zijn de criteria van fair trade, respect en duurzaamheid van toepassing.
 
Hoewel producenten vaak -en  bij voorkeur- biologisch of biodynamisch zijn, heeft het opkleven van labels ook haar beperkingen en zijn ze voor de organisatie geen absolute leidraad.
 
De producenten kiezen er wel autonoom voor om hun verkoop via een korte voedselketen te organiseren. De voordelen hiervan zijn de nadruk op het lokale karakter van de producten, het verhogen van de autonomie in de prijszetting, de transparantie over de herkomst, de beperkte afstand tussen producent en verbruiker.
 

Waar vind je onze producenten?

kilometer van

Partner: Boerenforum

Voedselteams vzw ondersteunt als partner actief het Vlaamse Boerenforum. Het Boerenforum staat voor een eerlijke, solidaire en gerespecteerde landbouw. Producent en consument nemen voedselsoevereiniteit terug in eigen handen.Bij het Boerenforum krijgt zowel de boer, de consument, als de expert het woord, zonder onderscheid te maken in sectoren of bedrijfstypes. 

Tijdens fora kunnen waardevolle informatie en diverse standpunten worden uitgewisseld. Zo gaat het Boerenforum actief op zoek naar het alternatief dat boeren nodig hebben in deze vastgelopen landbouwrevolutie. Het Boerenforum wenst een positieve berichtgeving naar buiten te brengen en het beleid te wijzen op de diversiteit en noden van de landbouw en de mogelijke alternatieven. Het is een plek waar iedereen terecht kan voor info en steun.

Meer info en opkomende data van de fora vind je op hun webpagina en op hun Facebookpagina.

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY