Appelen en peren vergelijken in Hof van Piemont

29/03/2022

In het Hof van Piemont in Zellik, vlakbij Brussel, wordt het meeste gehaald uit de beschikbare oppervlakte. “Welkom in onze boomgaard”, groet An ons enthousiast. “We telen hier 9 soorten appels en 4 verschillende perensoorten en we kijken naar nieuwere resistentere rassen. Op slechts 5 hectare. En we hebben nog groenten ook!”

Biologische teelt

An vertelt. “Sinds 2019 zijn we in omschakeling naar de biologische teelt. Dit betekent dat we uitsluitend werken met natuurlijke bemesting en bestrijdingsmiddelen. We spenderen dus veel tijd in onze boomgaard om alles wat er leeft te leren kennen en in het oog te houden.”

“De omschakeling naar bio was voor ons een evidente keuze: we willen gezonde voeding produceren voor onze klanten, met respect voor onze omgeving. Als klein bedrijf hebben we ons volledig gericht op de korteketenverkoop. Al onze appels en een groot deel van onze peren worden lokaal afgezet. We startten ook met het telen van aardbeien en groenten om het aanbod in onze hoevewinkel uit te breiden.”

Duurzaamheid gaat verder dan bio-label

“We stoppen niet bij het behalen van dat bio-label. Het duurzame aspect trekken we door in de verwerking van de producten. Appels, peren en aardbeien die niet geschikt zijn voor de verkoop worden verwerkt tot sappen, een populair en gezond alternatief voor frisdrank. Dit was ideaal tijdens Tournée minerale.”

“We willen als bedrijf nog verder groeien naar een fruitteeltbedrijf met een ruimer aanbod aan fruitsoorten. Op de planning in de nabije toekomst staan tafeldruiven, pruimen en abrikozen. Het vraagt nog wat tijd om (letterlijk) de vruchten te plukken van deze plannen, maar we houden jullie graag op de hoogte van onze vorderingen.”

appelen hof van piemont

Een waaier aan rassen

“We telen op dit moment 9 appelsoorten en 4 perensoorten. Dat zijn dus niet alleen de meest gekende rassen zoals Jonagold, Elstar en Conférence, maar ook minder bekende soorten, zoals Braeburn, Wellant en Zari. We hebben heel bewust voor die variatie gekozen omdat we op deze manier voor elke consument een geschikte appel of peer kunnen aanbieden.” 

“Zo heb je de hele harde en zure Braeburn en aan het andere uiteinde de zoete, sappige en krokante Wellant. Daartussenin zitten de zoetzure maar zachte appel Elstar en de zoetzure maar krokante en sappige Jonagold. Andere soorten kozen we dan weer specifiek om ons seizoen te verlengen: Delbar en Zari zijn hele vroege appels (kunnen begin tot midden augustus al geplukt worden), maar kunnen niet zo goed bewaard worden.” 

“Voor de bewaring kozen we Braeburn en Jonagold. Zij gaan sowieso mee tot in april. Dit jaar hadden we echter uitzonderlijk weinig Braeburn door een slechte bevruchting tijdens de bloesem. De regen zorgde ervoor dat de bijen de bloemen niet konden bestuiven en vooral bij Braeburn was dat effect op het volume dat we plukten zeer groot. Nog één soort die ontbreekt en dat is Boskoop. Dit is een appel voor de verwerking tot appelmoes. Dus ook het gebruik van soort speelt mee bij de keuze voor een bepaald appelras.”

“Bij de peren kozen we omwille van gelijkaardige redenen voor deze vier rassen: Conférence, Doyenné, Durondeau en Triomphe de Vienne. Triomphe de Vienne is een vroege peer, die opnieuw niet goed bewaart, maar heel sappig en zoet is net zoals Doyenné. Doyenné bewaart wat langer en is een peer die smelt in je mond. Durondeau is een peer met een heel eigen smaak. Wat zurig en lekker krokant. Voor de liefhebbers. Conférence is de soort waarvan we de grootste oppervlakte hebben. Het is een lekkere krokante peer, die ook heel erg goed bewaart.”

“Sinds onze omschakeling naar bio zijn we op zoek naar nieuwe rassen die resistent zijn voor schurft, de belangrijkste schimmelziekte bij appel en peer. Vorig jaar plantten we voorzichtig al drie nieuwe rassen en dit jaar kwamen daar nog 4 extra rassen bij. De namen zullen nog niet zo bekend in de oren klinken: Natyra, Santana, Topaz, Wurtwinning, Collina, Deljonca, Freya en ook één perensoort: Fred. 

“Ze werden dus in de eerste plaats gekozen voor hun ziekteresistentie, maar daarnaast maakten we de keuze voor vroege rassen, zoals Collina, Deljonca en Santana, en voor goed bewaarbare rassen, zoals Natyra en Wurtwinning. Bedoeling is dat zij de rol van de meer klassieke soorten zullen overnemen, aangezien deze soorten beter passen bij een biologische teeltwijze.”

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY