De gevaren van ultrabewerkt voedsel

27/09/2023

Als je ooit al eens chips hebt gegeten, weet je dat het verdomd moeilijk kan zijn om dat zakje niet meteen helemaal naar binnen te werken. Dat heeft een reden: ultrabewerkt voedsel (UBV) wordt bewust zo verslavend mogelijk gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen zelfs 500 calorieën per dag extra naar binnen werken als ze voornamelijk UBV eten en dat UBV het risico op kanker en hartziekten verhoogt.

Wat is ultrabewerkt voedsel?

Kort gezegd: voeding die industrieel zeer drastisch bewerkt werd. We kunnen voeding onderverdelen in 4 categoriën:

  1. Niet of minimaal bewerkte voeding. Hier worden bij verwerking oneetbare delen verwijderd, maar er wordt niets toegevoegd. Bijvoorbeeld: een appel, aardappelen, een kippenbout …

  2. Bewerkte culinaire ingrediënten. Hier wordt bijvoorbeeld ook gedroogd, gemalen … maar niets toegevoegd. Bijvoorbeeld: bloem, zonnebloemolie, suiker …

  3. Bewerkte voeding: Hier worden wel ingrediënten toegevoegd, maar eerder beperkt. Als je zelf kookt, maak je je eigen bewerkte voeding. Bijvoorbeeld: kaas, wijn, brood, groenten in blik.

  4. Ultrabewerkte voeding. Hier spreken we van een heel hoge mate van verwerking en de voeding bevat nog maar heel weinig tot geen producten uit categorie 1 die intact zijn gebleven.

Toegegeven, deze manier maakt het je niet makkelijk om te weten wat in welke categorie hoort, maar het geeft een onderscheid tussen bijvoorbeeld kaas en een Big Mac. Het zegt ook op zich niets over hoe gezond of ongezond een product is, enkel de mate van verwerking.

Waarom eten we zoveel ultrabewerkt voedsel?

UBV wordt gemaakt om zo makkelijk mogelijk in zo groot mogelijke hoeveelheden te verorberen. Het werkt letterlijk verslavend en dat is bewust.

Het is vaak veel makkelijker om een voorgemaakte maaltijd op te warmen dan zelf te koken. Je krijgt een maaltijd voor je met patatjes, een stukje vlees en wat groenten in een sausje. Lijkt geen super ongezonde maaltijd. Maar die voorgemaakte maaltijden zijn heel vaak ultrabewerkt, waardoor je van de gezonde ingrediënten nog maar weinig voedingswaarde overhoudt en je vaak nog heel wat extra’s binnen krijgt waarvan je het niet verwacht.

Daarnaast is UBV ook heel goedkoop en vinden veel mensen het ook lekker. Dat maakt ze vaak aantrekkelijk voor mensen met een beperkt budget.

Wat zijn de gevolgen op onze gezondheid?

Er zijn al best wat studies uitgevoerd naar de impact van UBV op onze gezondheid. Een kleine selectie:

  • Een studie uit 2019 vergeleek de effecten van een ultrabewerkt dieet met de effecten van een niet bewerkt dieet. De onderzoekers stelden vast dat mensen in de studie die het ultrabewerkt dieet volgden gemiddeld 500 calorieën meer naar binnen werkten dan de deelnemers op het niet bewerkt dieet. Bijgevolg kwam deze eerste groep ook gewicht aan, met alle gezondheidsrisico’s die daarmee gepaard gaan.

  • Een andere studie uit 2018 toont aan dat ultrabewerkt voedsel een hoger risico geeft op kanker.

  • Nog een andere studie uit 2019 linkt ultrabewerkt voedsel aan hart- en vaatziekten en cerebrovasculaire ziekten.

  • UBV blijkt ook een nefaste invloed te hebben op de darmflora.

Deze studies kunnen natuurlijk geen causaliteit aantonen, maar er bestaat naast deze studies al voldoende bewijs dat de ingrediënten die bijna altijd in UBV zitten (zoals te veel zout, suiker en verzadigde vetten) erg ongezond zijn.

Wat doe je dan best?

Simpel gezegd: kook zelf. Vermijd zoveel mogelijk UBV’s en maak zoveel mogelijk zelf je eten klaar van verse ingrediënten.

Koop je ingrediënten bij voorkeur via Voedselteams: wij hebben gewoonweg geen ultrabewerkte voeding in ons assortiment. Bovendien is alles ook op een duurzame manier geproduceerd. Een win-win voor mens en milieu.

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY