Hoe veranderen wij het voedselsysteem?

27/09/2022

In onze missie staat letterlijk “Voedselteams verbindt en activeert burgers en boeren om samen een voedselsysteem op te bouwen dat eerlijk, gezond en duurzaam is van zaadje tot bord.” We zijn, met andere woorden, een beweging die ijvert voor de korte keten. Hoe doen we dat concreet, dat “ijveren”? En stretchen we ook na al die “beweging”? 

Samen sterker

Voedselteams staat er in elk geval niet alleen voor. We hebben enkele structurele samenwerkingen, waardoor we meer expertise samenbrengen én zwaarder kunnen wegen op beleidsmakers. We versterken onze kennis op gebied van agro-ecologie, korte keten, de boeren en voeding.

Voedsel-Anders

Agro-ecologie. Dat is duurzame landbouw. Boeren die samenwerken met de natuur. En socio-economische duurzaamheid. Voedsel Anders wil de transitie naar agro-ecologie ondersteunen en verdedigen. Voedselteams is lid van Voedsel Anders en ondersteunt waar mogelijk. Om duidelijke redenen: een grote overlap met onze missie. Wil je je meer verdiepen in agro-ecologie? Ook als individuele burger kan je lid worden!

Korte Keten Alliantie

Voedselteams richtte samen met andere korte-keten-initiatieven de Korte Keten Alliantie op. De andere oprichters en partners zijn Linked.farm, Boeren&Buren, Lokaalmarkt, Wervel, CSA-netwerk en Bioforum. We trekken samen aan de korte-keten-kar met de neuzen in dezelfde richting. 

Boerenforum

Het Boerenforum is een beweging in Vlaanderen van boerinnen, boeren, landwerk(st)ers en co-producenten die opkomt voor de eerlijke, autonome, solidaire en agro-ecologische praktijken van de boerenlandbouw. Het Boerenforum werd in 2014 opgericht door Voedselteams, Wervel en enkele CSA’s, om een stem te geven aan kleinschalige en middelgrote boeren, die vaak niet gehoord worden in de grotere boerenorganisaties. Bestuurslid Hans onderhoudt de band met deze beweging.

De Landgenoten

Toegang tot grond is een van de grote drempels voor startende en gevestigde bioboeren. Landbouwgrond wordt lang niet alleen voor voedselproductie gebruikt en dat drijft de prijzen omhoog. Burgers kunnen boeren daarbij helpen. De Landgenoten maakt deze samenwerking mogelijk. Voedselteams is een stichtende coöperant van deze belangrijke organisatie. Wil jij ook investeren in duurzaam beheerde landbouwgrond? Word dan ook Landgenoot!

Tijd voor ander beleid

We zeiden al dat we “ijveren”, we menen dat. Ook om het beleid te bewegen, is best wat ijver nodig.

Vlaams Departement voor Landbouw

Voedselteams was de grondlegger van het Strategisch Plan voor de Korte Keten van 2012 (Vlaams Departement voor Landbouw), dat onlangs een update kreeg. We blijven een vinger aan de pols houden, via de Strategische Stuurgroep Korte Keten, die overzicht houdt over de uitvoering van dit plan. Onze coördinator Sofie en Wannes van Boeren&Buren vertegenwoordigen de Korte Keten Alliantie in deze stuurgroep. 

We houden ook het contact warm met minister Brouns. Daar ijveren we vooral voor meer ambitie voor de korte keten.

Vlaamse Voedselstrategie

Via Voedsel Anders houden we een oogje op de ontwikkeling van de Vlaamse Voedselstrategie. We nemen geen deel aan het overleg, de beleidsmedewerkers bij Voedsel Anders doen dat prima! We geven wel regelmatig feedback over de noden van de korte keten, die zij meenemen naar de beleidsmakers. 

Parlement

We legden ook waardevolle contacten met enkele parlementsleden van Groen, die de korte keten mee op de kaart proberen te zetten en regelmatig feedback vragen over nota’s en voorstellen. Die feedback geven we met plezier!

Provincie Oost-Vlaanderen

Recent tekenden we ook present op het stakeholdersmoment voor het Oost-Vlaams Voedselplan dat doorging op 21/6. Regiowerker Ilse en bestuurder Stijn gingen luisteren voor Voedselteams. We gebruikten het kersverse plan ook reeds als aanknopingspunt om meer steun te krijgen van de provincie. 

Lokale voedselraden

Ook op lokaal vlak is er nood aan een beter voedselbeleid. In een Voedselraad zetelen enthousiaste en betrokken actoren die elk een rol spelen in de duurzaamheid van een lokaal voedselsysteem. In deze stedelijke of gemeentelijke raden worden we soms vertegenwoordigd door een personeelslid, maar soms ook door een vrijwilliger: een enthousiast lokaal lid, dat graag meer wil zijn dan enkel bewuste consument. De ruggensteun van Voedselteams helpt deze bewuste burgers om rechtstreeks impact te hebben op het lokale voedselbeleid. Ook interesse? Laat het ons weten!

Bewegende campagnes

Naast al dat ijveren en bewegen, voeren we ook campagne. 

Onze leden willen weten wat ze eten. Dus doen wij mee aan de campagne Together4Forests, getrokken door o.a. WWF en Greenpeace, voor ontbossingsvrije producten. Dankzij de vele berichten van Belgische burgers aan politici, kon onze coördinator Sofie al mee op overleg bij minister Khattabi. 

Ook ijveren we voor betere wetgeving voor agro-ecologische boeren. Een mooi voorbeeld is de No Patents for Seeds-campagne.

Ook op lokaler vlak is soms campagne nodig. De Hongerige Stad, een coalitie van boeren en burgers, waar ook wij deel van uitmaken, slaagde erin om van de stad Gent een tijdelijk moratorium op de verkoop van landbouwgronden te verkrijgen. Toegang tot grond is een belangrijk knelpunt voor startende boeren en verdient onze aandacht!

En uiteraard ondersteunen we ook de campagnes van onze vrienden bij het Boerenforum. Dit is het hardere werk: het Boerenforum doet niet aan petities en brieven, maar haalt regelmatig de tractors boven!

Onderzoek en expertise

Waar we kunnen, delen we onze expertise met wetenschappers, en dragen zo bij aan het wetenschappelijk onderzoek naar een beter voedselsysteem. We hebben bijvoorbeeld een goede connectie met de onderzoeksgroep Landbouw en Maatschappij van het ILVO (Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingsonderzoek). 

Zo zijn we deel van de Operationele Groep Boeren en Burgers. Dat is een project van ILVO, waar een analyse gemaakt wordt van boer-burger-samenwerking, met als doelstelling: een reeks barrières die burgerparticipatie momenteel verhinderen om te buigen naar drijfveren voor innovatieve samenwerkingsverbanden. 

We deelden in het voorbije jaar ook expertise rond PGS in het project CosyFood van de ULB en over korte keten in het algemeen in het project FASS-Food van de UAntwerpen. Het PGS systeem van Voedselteams is ook één van de 6 case studies die CSA Netwerk Nederland heeft behandeld in hun internationale onderzoek (www.pgsnederland.nl).

We brengen ook onderzoeksresultaten terug naar de praktijk. Olivier Guiot gaf onze producenten uitleg over de succesfactoren voor ondernemen in de korte keten, in een webinar door ons georganiseerd in januari (doorgaans een rustige periode voor boeren).

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY