Met stro de droogte bestrijden

23/05/2023
Spanje wordt al maanden geteisterd door extreem weer. Waar de winterperiode 5 droge (en veel warmere) maanden bracht, regent het nu volop met wateroverlast in sommige streken tot gevolg. De sneeuw die op de Sierra Nevada viel, was ongekend laat. Hoe gaat een fruitboer om met zulke droogte? We vroegen het aan Senne van Rosen Amarás.

"Het was in Spanje heel erg droog de voorbije maanden en dat baart ons zorgen", vertelt Senne. "De laatste keer dat het echt regende is ondertussen geleden van december. In de zomer is het normaal dat het meerdere maanden niet regent in Andalusië maar voor de winterperiode is 5 maanden zonder regen toch wel heel uitzonderlijk."

Dikke lagen stro

"Onze boomgaarden zijn wel gewapend tegen periodes zonder regen: met dikke lagen stro gaan we snelle verdamping van het irrigatiewater tegen en het combineren van teelten die meer water nodig hebben (avocado’s) en minder (olijven) op hetzelfde perceel helpt ook.

stro tegen waterverdamping

"Onze locatie is ook een voordeel: in de bergen is het net iets minder warm en zitten we dicht bij veel waterbronnen en het smeltwater. Wel zijn we erg kwetsbaar op de percelen zonder irrigatierechten. Daar groeien amandel- en vijgenbomen. Deze zijn heel erg goed bestand tegen de droogte maar een winter zonder regen begon toch problematisch te worden, niet enkel voor de aankomende oogst (september) maar ook voor het overleven van de bomen zelf. 

"Een ander probleem is de hitte, enkele weken geleden werd het tot 35 graden bij ons. Dat zijn normale temperaturen tijdens de zomermaanden maar niet in april of mei. Dit is de periode waarin de olijven en citrusvruchten in bloei staan en net extra gevoelig zijn voor dit soort extreme omstandigheden.

Een jaar zonder regen?

"Echte schrik voor een jaar zonder regen (de zomer is normaal altijd droog) zat er hier in Spanje dus goed in. Dan zouden heel wat waterbronnen, stuwmeren en irrigatiereservoiren volledig opdrogen. Maar na zonneschijn komt er regen zeker? Vandaag (18 mei) gaat het voor het eerst dit jaar nog eens goed regenen in ons dorp. Ook de komende dagen wordt er heel wat regen voorspeld. Een lichtpuntje toch wel."

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY