Op bezoek bij Sinature

10/05/2022
Maandag 2 mei, de dag van het Suikerfeest, gingen Joost van De Wikke en ik op bezoek bij Sinature. We werden opgewacht door Ahmed, de bedrijfsleider. Met zijn meer dan 20 jaar ervaring in de biologische sector en de groothandel weet Ahmed waar hij over praat.

Sinature teelt zelf ongeveer 25 soorten groenten in hun onverwarmde glazen serres. Verschillende soorten sla, chinese kool, koolrabi, courgetten, aubergines, komkommer, kruiden,.... In het seizoen zijn er 7 mensen aan de slag in de serres.

Voor de andere producten, waaronder ook fruit, hebben ze samenwerkingen met telers uit België, Nederland, Frankrijk, Spanje, Italië, Egypte en Marokko. Al deze telers zijn biologisch gecertificeerd. Ahmed kent ze allemaal persoonlijk. Bij Sinature gaan ze lange termijn relaties aan met hun producenten. Ze willen een betrouwbare partner zijn en bieden ze een goede en eerlijke prijs. Daardoor zijn de producten soms wat duurder maar de band die ze opbouwen met hun producenten is voor hen belangrijker. 

Joost beaamt dat de samenwerking heel goed verloopt. Als De Wikke bepaalde producten te veel heeft kunnen ze die ook soms kwijt bij Sinature. Het is voor De Wikke niet mogelijk om veel meer dan 25 soorten groenten te telen, dat krijgen ze niet gebolwerkt met de mensen die bij hen aan het werk zijn via arbeidszorg. Zij vullen dus hun aanbod aan met wat Sinature zelf kweekt, in eerste instantie. En daarna met producten van andere bio telers uit de buurlanden. In de webwinkel wordt steeds duidelijk aangegeven wat van eigen teelt is en wat via Sinature komt.

Sinature is ook een groothandel en levert de eigen producten en die van de andere telers aan diverse biowinkels verspreid over het land. Voor deze distributie hebben ze 8 mensen in dienst.

Via deze samenwerking gaan we nu ook fruit kunnen aanbieden zoals perziken, pruimen en nectarines. Hierdoor kunnen we enerzijds de omzet van De Wikke vergroten en anderzijds een ruimer aanbod aan fruit aanbieden. Zeker voor het zomerfruit is dat een mooie aanvulling. We kiezen wel voor Europees fruit. Voor de bananen maken we een uitzondering maar die zijn dan wel Fairtrade.

Onze lokale producenten krijgen uiteraard altijd voorrang. Enkel als we het fruit niet lokaal kunnen vinden, zal het via De Wikke aangeboden worden. De samenwerking met Senne en Rocio van Rosen Amàras wordt uiteraard ook verdergezet. Momenteel hebben zij geen fruit meer, dus komen er citrusvruchten van andere producenten uit Spanje in het aanbod. 

jullie regiowerker van Vlaams Brabant
Hilde

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY