Op safari in De Fruittuin

21/09/2023

Zaterdag 16 september om 10u stond alles weer klaar in de boomgaard van Gaia en Lukas om de zelfplukkers te ontvangen. Algauw kwamen de eerste gezinnen aangewandeld, voorzien van manden en doosjes. Na een korte uitleg kon er volop geplukt worden, zowel appels als frambozen. De frambozen werden dit jaar aangeplant en geven nu al vruchten. De bessen en bramen zullen pas volgend jaar voor het eerst vruchten geven. Jammer genoeg is de aanplant van de perzik boompjes mislukt maar er zal een nieuwe poging worden ondernomen.

Op die manier willen Gaia en Lukas wat meer diversiteit in hun boomgaard en in hun productie brengen. Dat doen ze ook al voor de appels. Ze hebben nog een heel deel Jonagold staan, die zijn vooral bestemd voor de veiling. Daarnaast zetten ze in op oudere, meer robuuste rassen zoals Santana en Topaz. Die geven iets minder opbrengst dan de Jonagold, vandaar dat men in de gangbare fruitteelt vooral in zet op Jonagold, maar zijn veel minder gevoelig voor ziektes. 

Oude bomen worden stelselmatig vervangen door nieuwe aanplanten. Dat moet goed worden getimed want het duurt toch een jaar of 4 vooraleer die iets beginnen op te brengen. In totaal hebben ze 7 hectare in pacht. Dat is weinig maar doordat ze vooral inzetten op de verkoop binnen de korte keten, halen ze er net voldoende inkomsten uit voor hun gezin.

Tijdens een boomgaard safari, gezeten in het treintje dat normaal dient voor de pluk, krijgen we van Lukas nog wat meer uitleg. Over het belang van de bodem bijvoorbeeld. En hoe ze ervoor zorgen dat die voldoende gevoed wordt (met compost) en goed doorlaatbaar is. Dat zorgt voor sterke wortels die water kunnen opnemen uit de bodem. Dat is nodig want zij kunnen geen water bij geven en gezien de soms lange droge periodes is dat super belangrijk.

De kinderen mochten zich daarna uitleven met de fruitpers en hun eigen heerlijke sap maken. Het is even schrikken van de pure smaak maar algauw zijn ze overtuigd. Sommigen blijven nog gezellig picknicken in de boomgaard, anderen rekenen hun oogst af en vertrekken huiswaarts.

Ook in de namiddag kwamen er nog plukkers langs. Het was een fijne dag en zeker voor herhaling vatbaar. Meer nog, Gaia wil hier een jaarlijks evenement van maken. Een top idee!

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY