Plukken onze boeren hun appels nog?

19/10/2022

In de media lazen we de voorbije weken dat sommige fruitboeren hun appelen niet meer plukken omdat de prijzen zo gekelderd zijn en de kosten voor de koeling zo gigantisch zijn gestegen. Wij vroegen aan Lukas en Gaia van De Fruittuin hoe zij daarmee omgaan.

Het probleem van de moeizame afzet ervaren zij ook. In elk geval toch wat betreft de verkoop via de veiling. Er is op dit moment een overaanbod aan appelen waardoor de prijs voor appelen van conventionele teelt erg laag is. Deze appelen worden met gevolg met veel marge in de supermarkten verkocht. Op bio-appelen kunnen ze echter zoveel marge niet maken omdat deze voor een hogere prijs moeten ingekocht worden. Minder marge dus voor de supermarkt dus minder interesse voor de bio-appelen.

Gelukkig hebben Lucas en Gaia ook eigen andere afzetkanalen, onder andere Voedselteams, thuisverkoop en markten. In deze korte keten, kunnen ze zelf hun prijs bepalen, en ook de hoge energiekost deels mee in rekening brengen. 

Daarnaast zijn ze nu selectiever in wat er de koelcellen in gaat. Vorig jaar werd alles geplukt en ging dit integraal de koelcel in, om nadien te sorteren. Nu is fruit dat te klein of te groot is eruit gesorteerd tijdens de pluk voor gebruik in sap of andere verwerking. Er wordt streng geselecteerd en enkel het juiste formaat en kwaliteit gaat de koelcel in.

Ze blijven geloven in de toekomst. Als bedrijf moet je op langere termijn denken. Het is nu moeilijk met de hoge energiekosten en alles wat daar bij komt kijken. Maar dit zal - hopelijk - niet blijven duren. Als je als boer afhankelijk bent van 1 speler op de markt is het heel moeilijk. Door in te zetten op verschillende afzetkanalen en een deel van de verkoop in eigen handen te nemen, ben je minder kwetsbaar voor de perikelen van de afzetmarkt. En kan je inzetten op wat je belangrijk vindt, zoals agro-ecologisch werken.

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY