In juli staat het zuiders maaltijdbrood focaccia gevuld met champignons, peterselie en feta op de Voedselteams menu. Het Italiaanse platte brood komt oorspronkelijk uit Ligurië, de streek rond Genua, en heeft haar naam, naar alle waarschijnlijkheid, te danken aan het Latijnse 'focus' (haard), zoals het werd genoemd door de Etrusken die het brood op hete stenen bakten. De deegbodem van focaccia is vergelijkbaar met die van een pizza, zij het iets dikker. (bron: wikipedia)
Benodigde ingrediënten (2 broden van +/- 550g)
Focaccia deeg
Feta
Bereiding
Deegbereiding***
Paddestoelenmengsel
Deeg vullen
Bon appetit!
De producten van het recept vind je onder de rubriek "Recepten" op de webinkel. Het aanbod is van toepassing voor de leden van regio Oost-Vlaanderen-Noord. Dat zijn de teams van regioverantwoordelijke Ilse Vromman.
Bron: recept uit de handleiding van KISP (volwassenonderwijs -cursus bakken), aangebracht door Soetkin van de Artemeersmolen.
Benodigde ingrediënten (2 broden van +/- 550g)
Focaccia deeg
- 400g durumbloem* (producent Artemeersmolen)
- 50g maïsbloem (producent Artemeersmolen)
- 60ml olijfolie (producent Oxfam)
- 0,5 theelepel rietsuiker (producent Oxfam)
- 1,5 theelepel zout
- 20g verse gist
- 260ml water
Feta
- 100g feta van geitenmelk (producent Eikenhof)
- 20g boter
- 125g oesterzwam
- 125g boschampignons
- 1 à 2 teentjes look
- 3 à 4 eetlepels gehakte peterselie
- peper en een weinig zout
Bereiding
Deegbereiding***
- Doe de durumbloem en de maïsbloem in een mengkom. Strooi het zout langs de zijkant.
- Meng de gist met lauw water.
- Maak een kuil in de bloem. Strooi er de suiker in en voeg vervolgens het water met gist en de olijfolie toe.
- Meng alles goed met een spatel tot een zacht en soepel deeg.
- Kneed 10min krachtig door op een bebloemd vlak.
- Doe het deeg in een ingeoliede kom.
- Dek het deeg af met folie en laat 45min rijzen tot het deeg verdubbelt in volume.
Paddestoelenmengsel
- Verhit de boter en bak de paddestoelen goudbruin.
- Voeg er de geperste knoflook aan toe en werk af met peper en zout.
- Neem het mengsel van het vuur en voeg de peterselie toe.
- Laat het mengsel afkoelen.
Deeg vullen
- Kneed het deeg nog 5min op een licht bebloemd werkvlak tot het zacht en soepel is.
- Verdeel het deeg in twee.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek (1cm dik).
- Beleg de bakplaat met bakpapier en plaats het uitgerolde deeg erop.
- Verdeel het paddestoelenmengsel over het deeg.
- Verkruimel de feta over het mengsel.
- Vouw het deeg in twee en druk de uiteinden samen met een vork.
- Dek de bakplaat af met folie en laat 20min rusten tot het volume verdubbelt.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Kwast het deeg in met olijfolie.
- Bestrooi de olie met gemalen parmezaan (optioneel).
- Zet het deeg 25min in de hete oven tot de focaccia goudbruin is.
- Serveer warm.
Bon appetit!
De producten van het recept vind je onder de rubriek "Recepten" op de webinkel. Het aanbod is van toepassing voor de leden van regio Oost-Vlaanderen-Noord. Dat zijn de teams van regioverantwoordelijke Ilse Vromman.
Bron: recept uit de handleiding van KISP (volwassenonderwijs -cursus bakken), aangebracht door Soetkin van de Artemeersmolen.