Veganisme en Voedselteams: een match?

28/06/2022

Voedselteams wil een ander voedingssysteem. Korte keten, duurzame voeding en duurzame bedrijfsvoering. En ook wij kunnen verbeteren en bijleren. Daarom spraken we met Liana Lacatus, vegan en lid van Voedselteams in Vlaams-Brabant, over hoe Voedselteams het doet op gebied van veganistisch aanbod.

Liana

Wat vind je van het plantaardige aanbod van Voedselteams? Wat zijn je favoriete producten?
Het plantaardige aanbod van de voedselteams is al heel goed. Uiteraard kan het nog beter. Sommige producten vind ik nogal duur, maar ze zijn wel heel lekker. De frisco's van Naduah bijvoorbeeld zijn zo goed dat mijn vrienden niet eens door hadden dat ze vegan waren. 

Mijn favoriete producten veranderen met de tijd. Ik ben grote fan van het olijvenbrood van Korst en het fruit van Rosen Amaras. De bessen van Joost zijn hier altijd een hit en ik ben blij dat de Wikke meer fruit in het aanbod heeft gebracht. 

Waar let je op als je producten bestelt?
Ik kijk natuurlijk in eerste instantie na of ze vegan zijn, maar ook naar het gemak en of het mij zal storen als ze toch niet aankomen - het kan altijd gebeuren dat je een product niet ontvangt.

Hoe ecologisch is Voedselteams volgens jou?
Voedselteams focust op de korte keten en producenten die een ecologische aanpak hebben. Maar voor mij worden de dierlijke producten te veel gepromoot. Dierlijke producten zijn niet zo duurzaam als de plantaardige opties, zelfs als ze van de korte keten komen. Ze hebben nog altijd een grote ecologische voetafdruk en ondanks dat de dieren beter worden verzorgd, vind ik het nog altijd een wrede industrie. 

Waarom ben je vegan? En mis je iets sinds je veganist bent geworden?
Ik mis niets dat van dieren komt. Er is tegenwoordig zo'n goed vegan aanbod in alle supermarkten. Het is onmogelijk dat als je veel producten probeert, je niets vindt dat je niet lust. Zelfs goede vegan kaas bestaat!

Ik ben veganist geworden omwille van dierenwelzijn, ecologie, gezondheid, gelijkheid en feminisme. Dierlijke producten hebben een veel hogere ecologische voetafdruk dan plantaardige producten. Daarnaast toont onderzoek aan dat het ook gezonder is om dierlijke producten te laten. Plantaardige producten hebben minder ophopingen van zware metalen, pesticiden en andere gevaarlijke stoffen, minder hormonen en minder antibiotica. Natuurlijk moet je opletten dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt, maar dat telt voor elke dieet. 

Ik heb het heel moeilijk met het feit dat wij genoeg voedsel hebben om jaarlijks rond 50 miljard dieren te voeren terwijl er momenteel miljoenen mensen honger lijden. Dat moet anders kunnen! 

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY