Voedselteams in je buurt

Een voedselteam is een groep van mensen uit een zelfde buurt die rechtstreeks  biologische groenten en fruit,  hoevezuivel en hoevevlees (al dan niet bio),  brood en bloem ... streek- en seizoensproducten aankopen bij producenten uit de streek.

Die aankopen doen ze via de webwinkel van Voedselteams. Op die webwinkel heeft elk team zijn eigen, unieke winkellijst.

Elk team heeft ook de beschikking over een depot, dat is een opslagplaats, meestal in een garage of een schuurtje bij één van de leden. Elke week, op een vaste dag, wordt daar het voedsel geleverd dat besteld werd.

De afrekening gebeurt maandelijks. Elke teamlid stort zijn bedrag op de gezamenlijke rekening en met die som betaalt de groep zijn boeren en producenten.

Gemiddeld bestaat een voedselteam uit 20 gezinnen.

Een voedselteam krijgt ondersteuning van een regioverantwoordelijke van de vzw Voedselteams, maar  organiseert voornamelijk zichzelf. Via een systeem van roterende taken hebben ze minstens een teamverantwoordelijke, een depotverantwoordelijke en een financieel verantwoordelijke.

Een voedselteam doet inkopen op basis van de behoeftes. De leden hebben grote waardering voor de boeren en producenten en hun producten.

Niemand is verplicht om wekelijks aan te kopen. , we vragen de leden wel om regelmatige bestellingen omdat de producenten hun productieplanning afstemmen op basis van het aantal bestellende leden.