Het bruist(e) in Boutersem

19/09/2022

Vorige week woensdag zette het voedselteam van Boutersem de deuren open van hun gezellige depot in De Snoek. Zowel geïnteresseerde inwoners van Boutersem, als leden van het team en bij uitbreiding alle leden van de Vlaams Brabantse voedselteams waren welkom op deze activiteit. Drie producenten van Voedselteams brachten hun boeiende verhaal.

Rosen Amaràs

Als eerste was Rosen Amaràs aan de beurt. Senne en Roccio hebben hun boomgaarden in Alpujarra, op de flanken van de Sierra Nevada in het zuiden van Spanje. Dat is wat afstand in kilometers betreft niet echt dichtbij. Maar de samenwerking verloopt wel rechtstreeks, zonder tussenschakels en is dus een mooi voorbeeld van een korte keten over wat langere afstand.

Duurzaamheid is de rode draad in het verhaal van Rosen Amaràs. Zowel bij de productie volgens agro-ecologische principes, als door het beperken van verpakkingen. Ze werken enkel met rechtstreekse verkoop, zorgen ervoor dat het transport zo ecologisch mogelijk gebeurt (door hun producten mee op een vrachtwagen te zetten die sowieso vanuit Spanje naar België rijdt) en plukken het fruit pas wanneer het plukrijp is waardoor nooit koeling nodig is en dus ook geen geforceerde narijping. Het fruit wordt ook bijzonder gewaardeerd door de voedselteam-leden. Er wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de heropstart van het seizoen, in de loop van oktober.
Alle info over hun bedrijf, hun werkwijze en de samenwerking met andere bedrijven in de kuststreek vind je ook op hun website: https://www.rosenamaras.com/.  Meer info over het waterverbruik bij hun avocadoteelt kan je hier lezen.

De Ploeg

Als tweede aan de beurt was Ronny van De Ploeg, een melkvee bedrijf met een honderdtal koeien. Ronny is bio ingenieur van opleiding en dat hoor je in zijn verhaal. Hij is continu op zoek naar innovatieve technieken om duurzamer te werken. Hun probiotische yoghurt met verschillende actieve bacteriën is uniek en trekt heel wat klanten aan voor hun hoevewinkel. Bovenal is Ronny een boer met heel veel liefde voor het vak en voor zijn koeien. De klimaatverandering baart hem veel zorgen: het wordt steeds warmer in de stallen, zelfs met sprinkler installaties. En ook een goed doorlaatbare en levende bodem heeft water nodig. Het maakt het boeren er zeker niet makkelijker op en de uitdagingen zijn groot.

Pintafish

En dan was het de beurt aan Wout van Pintafish. Zij gaan samenwerkingen aan met verschillende vissers of vissersgemeenschappen. Ook hier een niet zo voor de hand liggend voorbeeld van een korte keten. Voor Voedselteams zou het echt niet mogelijk zijn om dit zelf allemaal op te zetten dus zijn we heel blij dat Pintafish dit opneemt. Vooral omdat ze dit doen met heel veel oog voor duurzaamheid, zowel op vlak van de soorten vissen die gevangen worden als de vangsttechnieken, als wat betreft het transport. Veel aandacht gaat ook naar het sociale aspect, door samen te werken met eerder kleinschalige visserscoöperaties en de grote veilingen links te laten liggen. Over hun visie en deze samenwerkingen lees je alles op hun vernieuwde website.

Tussendoor konden de deelnemers proeven van lekkere hapjes klaargemaakt door enkele vrijwilligers van het team van Boutersem. Eén van hen, Sofie, zorgde ook voor mooie receptenfiches waarbij telkens het hoofdingrediënt van één van de aanwezige producenten afkomstig was. Je kan ze onderaan deze pagina alle drie terugvinden.

Dikke merci aan Veerle (teamverantwoordelijke) en de vele vrijwilligers van het team van Boutersem voor de organisatie en de fijne samenwerking! Het was een inspirerende avond die veel goesting gaf om te blijven kiezen voor die heerlijke en eerlijke producten van onze boeren en producenten.

Doe je mee?

Eet jij ook liever lekker en duurzaam? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY