Impact van prijsstijgingen op De Ploeg: uurloon van €4

28/02/2022

De energieprijzen swingen de pan uit, de prijzen van de verpakkingen en de grondstoffen zijn op korte tijd al 3 keer gestegen. Als boer begin je dan te rekenen. En dan komt onvermijdelijk het moment dat je de prijzen van je producten moet herzien.

Ook Ronny van De Ploeg kwam tot de constatatie dat hij niet meer uit de kosten geraakt. Vooral omdat het al ruim 3 jaar geleden is dat de prijzen nog eens werden aangepast.

De Ploeg is een familiaal zuivelbedrijf. Ze hebben een kleine 100 melkkoeien en een groot deel (60%) van de melk wordt verwerkt. Naast Ronny werken ook 4 zussen mee in het bedrijf. De vennootschap bestaat uit 8 personen van de familie. Ze gingen allen samen rond de tafel zitten om hun uitgaven en inkomsten in kaart te brengen.

Bij De Ploeg werken ze met een tik klok, zodat ze goed kunnen monitoren hoeveel uren iedereen werkt. Voor elke medewerker is ook een inkomen afgesproken. Na wat rekenwerk bleek dat Ronny 4000 uur per jaar werkt, dat is ongeveer 80 uur per week, en dat zijn uurloon omgerekend amper 4 euro per uur bedraagt. Naast alle prijsstijgingen was dit een extra reden om de inkomsten kant grondig te herzien.

Daarnaast zijn 2 van de 4 zussen stilaan met pensioen aan het gaan en moeten zij vervangen worden door een extra aanwerving. Personeel in dienst nemen is heel wat duurder en die extra kosten moeten dus ook doorgerekend worden. Het klaarmaken van de bestellingen van de voedselteams kost wekelijks ongeveer 5 u werk.

Conclusie van al het rekenwerk was duidelijk, de prijzen van al hun producten moeten dringend aangepast worden zodat alle kosten worden vergoed, de boer een eerlijke verloning krijgt en er ook verder kan geïnvesteerd worden in het bedrijf.

Op dat vlak is Ronny echt wel een buitenbeentje. Steeds is hij op zoek naar nieuwe technieken om duurzamer en efficiënter te kunnen werken. Zo wil hij meer inzetten op het voederen van vers gras en klaver aan de koeien. Als het gras wordt gemaaid dan komt dat op de grond terecht. Achter de maaier komt dan een andere machine om het gras te verzamelen maar daar wordt ook veel zand mee opgeraapt en dat is niet goed voor de koeien. Dus is hij nu zelf een machine aan het ontwikkelen die er voor zorgt dat het gras na het maaien onmiddellijk kan opgevangen worden.

Bij De Ploeg worden de dieren gevoederd met eigen grasklaver mengsel dat ze zelf drogen in hun droogmachine, wat GGO-vrij krachtvoer voor de noodzakelijke eiwitten en zelf geteelde maïs voor het zetmeel. Die maïs wordt geteeld zonder gebruik van sproeistoffen, dat betekent dus regelmatig schoffelen en slechts om de 5 jaar op hetzelfde perceel maïs zetten. De jaren erna komt er gras en klaver op. Er wordt niet geploegd om de ondergrond intact te laten. De graswortels dienen als voeding voor de bodem. Om die wortels zo diep mogelijk in de grond te krijgen, is er een graslandwoeler nodig maar dat is weeral een investering van 13.000 euro.

De ploeg

Naast gezonde en uitgebalanceerde voeding genieten de koeien ook van een heel ruime open stal, met in de zomer een vrije uitloop naar de weide. Het argument dat koeien hun leven lang drachtig zijn en na 5 jaar al uitgeput zijn, gaat ook niet op bij De Ploeg.  Per koe wordt gekeken hoe de melkproductie van dag tot dag verloopt. Er wordt niet gestreefd naar een maximale piekproductie, maar naar een lang uitgespreide productie: geen sprint, maar een marathon. Afhankelijk van het verloop van deze productie wordt het moment gekozen om iedere koe te insemineren. Sommige koeien kalven zelfs slechts om de 2 jaar. Ze zijn dan wel wat minder productief maar ze worden niet geforceerd en kunnen ook veel langer op het bedrijf blijven, tot wel 10 jaar. En dat is zowel voor de koeien als voor de boer veel aangenamer, er is namelijk wel degelijk een band tussen de dieren en de boer.

de ploeg

Vorig jaar werd geïnvesteerd in een nieuwe melkrobot. De vorige gaf continu problemen.  Al deze investeringen zijn nodig om duurzamer en energetischer te werken. Op termijn moet dit ook leiden tot minder uitgaven maar eerst moeten de investeringen wel terugbetaald worden.

De Ploeg zet volop in op rechtstreekse verkoop, onder andere via hun eigen hoevewinkel die gelukkig heel goed draait. Vooral hun probiotische yoghurt is in trek. Daarnaast leveren ze aan de voedselteams van Vlaams Brabant, enkele buurtwinkels en andere lokale initiatieven zoals Vandeboer. Aan de supermarkt leveren ze niet. Die zijn nochtans komen onderhandelen maar eisten een korting van 40%. Dat de boer dan onmogelijk uit de kosten geraakt is blijkbaar niet belangrijk.

Voor Voedselteams is een eerlijke prijs wel belangrijk, niet voor niks voeren wij campagne met de slogan ‘Kleed de boer niet uit’. Als we hiermee dan ook bedrijven kunnen ondersteunen die volop de kaart trekken van een duurzame, agro-ecologische bedrijfsvoering, dan is het dat meer dan waard.

wij kleden de boer niet uit

Doe je mee?

Gun jij boeren ook een eerlijk loon? Het kan via Voedselteams.
Spread the Lof!


Plaats een proefbestelling via Voedselteams


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY