Is avocado's eten nog wel verantwoord?

6/12/2021
Enkele weken geleden verscheen er in De Standaard een artikel over de ecologische voetafdruk van avocado's. Volgens de auteur is het eten van avocado's, omwille van de monocultuur en vooral het zeer grote waterverbruik, nog slechter dan het occasioneel eten van vlees. Ook het transport weegt zwaar door, vooral als dat met het vliegtuig gebeurt. Transport met de vrachtwagen uit Spanje is al meer verantwoord maar zelfs dan zou je het consumeren van avocado's moeten beperken tot 1 à 2 per jaar. Voedselteams werkt sinds een 2 tal jaar samen met Senne van Rosen Amaras en zijn avocado's zijn een groot succes bij onze leden. Mogen we die nog met een gerust geweten eten? We vroegen het aan Senne. 

"Het watergebruik is een heel interessante kwestie die ons ook bezighoudt. Het klopt inderdaad dat de avocadobomen veel water nodig hebben maar dit betekent niet dat je ze niet op ecologische wijze kunt verbouwen. Heel belangrijk is de herkomst van het water: wordt het opgepompt uit uitputbare ondergrondse waterreservoirs of is het op natuurlijke wijze aanwezig?
 

Hoe wij het doen op vlak van waterverbruik?

Hier heeft elke perceel historisch recht op een bepaald percentage van het water van een bepaalde bron (naargelang grootte perceel en historische rechten). Naargelang de hoeveelheid water die beschikbaar is, kies je voor de ene of de andere teelt.

Een duurzame keuze (vanuit het perspectief van de waterbevoorrading) houdt rekening met de limieten van het beschikbare water voor jouw perceel (best met een bepaalde marge aangezien de watervoorziening niet elk jaar exact dezelfde is).

Aangezien er hier op de zuidelijke flanken van de Sierra Nevada het hele jaar door veel smeltwater beschikbaar is voor de landbouw (het vloeit anders toch nagenoeg rechtstreeks naar de zee), is er voldoende water voor de avocado teelt.
 
Onze percelen zijn opgebouwd uit verschillende teelten (in overeenstemming met de ideeën van de agro-ecologie). Zo combineren we de avocadoboom met citrus en onder andere olijfbomen, die veel minder water nodig hebben. Op die manier overstijgt het waterverbruik van het perceel nooit de toegewezen hoeveelheid en vermijden we natuurlijk al de nadelen van een monocultuur.
 
Verder brengen we rond de avocadobomen een laag hooi aan en werken we ook met een "groen deken" (colchon verde), een laag van klaver, netel, gras, ...dat instaat voor het behouden van het vocht. Dit is veel arbeidsintensiever dan herbiciden gebruiken maar in de biologische landbouw is het een gangbare manier om spaarzamer om te gaan net het waterverbruik. 
 

Slechte reputatie van avocado's

De slechte berichtgeving over de avocadoteelt heeft veelal te maken heeft met het verbranden van grote stukken woud in Latijns-Amerika voor de aanplanting van avocadobomen, en dat dan ook vooral in gebieden waar simpelweg niet genoeg water voorhanden is. Daardoor veroorzaken die plantages in andere (lager gelegen) gebieden waternood of dragen ze bij tot het uitputten van uitputbare waterreservoirs.

Ook de recente gigantische monoculturen die voortkomen uit de enorme populariteit van de avocado zullen niet hebben bijgedragen tot een positieve beeldvorming  ... 

Echter, waar de klimatologische omstandigheden goed zijn, kan de avocado zeker als ecologisch verantwoorde teelt. Als er water voorhanden is, is het vanuit ecologisch oogpunt zelfs goed dat dit gebruikt wordt in een winstgevende teelt. Op die manier wordt de grond bewerkt en geïrrigeerd, wat het risico op bijvoorbeeld bodemerosie of bosbranden heel hard verlaagt."
 

Conclusie

Geniet gerust van een lekkere, verantwoord geteelde avocado van de plantages van Rosen Amaras. En experimenteer ook maar met alternatieven voor guacomole, zoals de beroemde groentenkok Seppe Nobels die gebruikt maakt van knolselder, kervel en bieslook, op dit ogenblik volop te verkrijgen bij onze groenteboeren.
Rosen Amaras: agro-ecologie op haar best

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY