Daar is de lente al....

1/03/2022
Terwijl de nieuwe bloemknoppen zich beginnen te ontvouwen in de boomgaard, worden de laatste peren verkocht. Altijd een mooie samenhang, de ene oogst verkopen terwijl de nieuwe oogst al in de maak is.

Helaas is de bewaring dit jaar iets minder goed gegaan dan anders. De vele regen die gevallen is tijdens de zomermaanden heeft voor en nadelen gehad voor de peren oogst. Veel water = vitale bomen met massa's groen blad en dikke sappige peren, maar veel water is ook gelijk aan een rijkdom aan schimmels in de boomgaard en ook op de peren.

De peren zijn vol gezogen met water waardoor ze minder bewaarkwaliteit hebben. De schil is dan minder sterk en hoe langer de bewaring duurt, hoe vatbaarder de schil wordt voor schimmels die zich dan kunnen ontplooien tot rotte plekjes op de peren. Vandaar dat het perenseizoen nu al (!) gedaan is. Gelukkig hebben we nog heerlijke appels voor jullie, hopelijk tot begin juni. 

Sinds afgelopen weekend is het nieuwe seizoen officieel van start gegaan. Dat is bijna drie weken eerder als vorig jaar. En wel acht weken eerder dan ons eerste fruit seizoen, aan het begin van onze carrière in Nederland in 2015.

Wat gaat dat brengen? Een vroege oogst of een lang teelt seizoen?! De gevoelige periodes voor vorst en hagel worden nu vooral verlengd. Wat best spannend is. De grond is ook nog te nat om het nodige machinewerk te doen dat past bij deze fase van de teelt.

Het klimaat en de boomontwikkeling groeien steeds verder uit mekaar. Moeten we ons zorgen maken of al gaan nadenken over andere teelten die beter gaan passen bij ons nieuwe klimaat?

Voor nu is het afwachten en duimen dat de bloemknoppen de lente geroken hebben en de winter ons geen verrassingsbezoekje brengt!

Groetjes uit de boomgaard.
Gaia en Lukas
De Fruittuin


Dit artikel werd mogelijk gemaakt met de steun van Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant

Zin om ons te helpen? Help ons in onze missie

Heb je zin om je steentje bij te dragen aan onze organisatie? Aarzel niet en word vrijwilliger, elk helpend hand is welkom

Word lidWord vrijwilliger

Blijf op de hoogteSchrijf je in op onze nieuwsbrief

Menu

Menu

Website made by MINSKY